Balansera mera på Kärnan

Publicerad 28 september 2017

Dag tre på temat må bra hålls på Kärnan och fokuserar på att minska fallolyckor.

Balansera mera är Socialstyrelsen kampanj för att minska fallolyckor.

Det mest effektiva sättet att minska fallolyckor är att äta näringsriktigt och träna styrka och balans samt se över sitt medicinintag.

Fallolyckor är den olyckstyp i Sverige som orsakar flest akutbesök, sjukhusvistelser och flest dödsfall. Det är också en av de olyckstyper som ökar snabbast. Varje år faller cirka 70 000 personer så illa att de behöver uppsöka vården. Drygt 1000 personer dör. De allra flesta som faller är 60 år och äldre, men sanningen är att alla kan falla.

– Vi vill arbeta mera förebyggande för våra kunder. Forskning visar att aktivitet, träning och sociala kontakter har en positiv inverkan även om man börjar sent i livet. Vi vill uppmuntra och visa på de möjligheter som finns, säger förvaltningschef Eva Gustavsson apropå de tre må bra-dagarna.

Tisdagen den 3 oktober kl 9-15 är det öppet hus på Kärnan i Sjöbo. Då erbjuder rehabenheten i balanstest och råd om balansträning. Det blir tipsrunda med fina priser, Niklas Olsen som ansvarar för trygghetslarmen visar och verättar, Fixar Lisa och många andra finns på plats för att berätta om verksamheten.

Filmer
Medarbetarna på rehabenheten har gjort några filmer som tipsar om enkla övningar som stärker balans och styrka:

Tåhävning

Uppresning

Program

9.00 Prova/se på medelgympa för damer/herrar. Plats: gymnastiksalen i källaren.

10.00 -11.45 Biljard, porslinsmålning, läse- och gemenskapsgruppen Kärnträffen, Måndagsträffen, Vi tillsammans med Karin, Vi möts och minns med Maria och Att minnas tillsammans med Christel. Plats: Albins rum.

10.00 - 14.00 Tuffa gruppen, keramik, vävning, inomhus boule, kortbingo och bingo med Röda korset. Plats: Lillians hörna.

12.00 – 15.00 Pensionärs- och intresseföreningar presenterar sina verksamheter. Plats: Lugnet och Albins rum.

14.00 Deltagare i Kärnans gympa visar upp sin verksamhet. Plats: Matsalen.

14.25 Prova på sittgympa med uppvärmning, tempo, rörlighet, stänger och balansträning. Plats: Matsalen.

14.50 Vi avrundar dagen med dragning och prisutdelning på tipsrundan.

I restaurangen på Kärnan serveras förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika till ordinarie pris.