Minimuseum på Solkullen

Publicerad 03 juni 2016

En liten lanthandel – så som den såg ut förr i tiden. På Solkullen i Vollsjö kan vem som helst uppleva gamla tider. Nu har Solkullens egen lanthandel tilldelats 10 000 i bidrag från Sparbanksstiftelsen.

Idén är Cecilia Liljenbergs som tillsammans med personalen och kunderna spånat på hur man kan minnas gamla tider. Cecilia arbetar som enhetschef för aktivitetssamordnare och för Solkullen inom vård- och omsorgsförvaltningen i Sjöbo kommun.

– Lanthandeln kom till efter ett studiebesök och samtal med de som bor här. De berättar hur det var när de växte upp och vi hittar grejer på loppisar. Sen fortsätter samtalen om sakerna, berättar hon.

Tanken är att lanthandlen ska fungera som en aktivitet för de boende. Här ska det gå att köpa polkagrisar i strut, violpastiller, glass, kaffe och kaka till självkostnadspris och de boende ska ges möjlighet att sälja till självkostnadspris. När de boende får besök blir lanthandlen en naturlig samlingspunkt.

10 000 i stipendium
Nu har Solkullens egen lanthandel tilldelats 10 000 i bidrag från Sparbanksstiftelsen.
– Jag sökte men trodde inte att vi skulle få något, säger Cecilia Liljenberg.

Så nu fortsätter jakten på fler inventarier till lant-
handlen:
– Vi behöver lampor, ett gammalt skåp och en kassaaparat, säger Cecilia Liljenberg.

Hittills har lanthandlen på Solkullen inretts med disk från Vollsjös nu nerlagda järnhandel. En brädvägg bakom disken har satts upp och ett nytt golv har lagts. Loppisfynden är många, bland annat en svepask från 1899, och ett par ouppackade trosor som är från 20-talet. En etikett på förpackningen berättar att det är tvåårs garanti på trosorna.