Rehabteamet hjälper dig att förebygga olyckor

Publicerad 08 januari 2018

Varje år behöver nästan 75 000 personer läggas in på sjukhus efter att ha fallit. Nästan 50 000 av dem är 65 år eller äldre. Men olyckorna går att förebygga med hjälp av regelbunden motion, bättre egenvårdsprodukter och bättre belysning.

Socialstyrelsen har varje år en kampanj kallad "Balansera mera" som går ut på att minska denna typ av olyckor.

Rehabiliteringsenheten inom vård- och omsorgsförvaltningen har i sitt arbete med kampanjen startat en årligen återkommande dag kallad "Kärnan i rörelse". Denna dag vill kommunen nå ut till friska äldre och anhöriga, för att sätta fokus på träning som komplement till traditionella hjälpmedel.

– Det kan handla om att lägga till enklare övningar som att resa sig från sittande till stående, berättar arbetsterapeut Elisabeth Schwind-Johansson.

Tåhävningar, gå i sidled och att stå på ett ben med stöd är exempel på andra enkla övningar man kan göra själv hemma. Gå in på Sjöbo kommuns kanal på YouTube (https://www.youtube.com/user/Sjobo100) för att se hur det kan gå till i praktiken.

Utöver motion handlar det också om att skaffa sig bra hjälpmedel i vardagen. Egenvårdsprodukter som finns att köpa hos lokala handlare i Sjöbo för att både underlätta och minska riskerna för olyckor i hemmet.

– Det är faktiskt i hemmet de allra flesta fallolyckor sker, berättar Elisabeth. Man kanske skyndar till telefonen och halkar på en matta. Eller kanske att man går upp mitt i natten och i mörkret snubblar över tvättkorgen man glömt att man ställt fram dagen innan.

Tips på bra produkter är bland annat halkskydd i badkar och dusch, bra upphängning av schampo, tvål och liknande så man inte behöver böja sig ner mot golvet. En rörelseaktiverad nattlampa som tänds när man går upp om natten är också ett bra exempel på hjälpmedel som underlättar. Bra belysning blir viktigare och viktigare ju äldre man blir.

Om du är frisk och äldre, tveka inte att ta kontakt med din vårdcentral för att få hjälp med rätt typ av motion och rätt hjälpmedel för att kunna förebygga fallolyckor och bättra på ditt balanssinne.