Borgerlig vigsel

I Sjöbo kommun kan du som önskar borgerlig vigsel gifta dig i kommunhusets vigselrum. Du kan också välja andra platser. Borgerlig vigsel förrättas av borgerlig vigsel- och registreringsförrättare som utses av länsstyrelsen. En borgerlig vigsel är en ceremoni utan religiösa inslag.

Sjöbo kommun har följande borgerliga vigselförrättare:

  • Stefan Lundgren
  • Birgitta Anderberg
  • Thomas Quist
  • Ingrid Sandelin
  • Christer Hovbrand
  • Cecilia Olsson Carlsson

Innan ni kan gifta er måste du och din partner ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövning innebär att Skatteverket undersöker om det finns något lagligt hinder för att ni gifter er. Detta finns att läsa mer om på Skatteverkets webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Blanketten kan du också hämta från Skatteverkets webbplats eller på telefon 0771-778 778.

Om det inte finns något hinder mot äktenskapet utfärdar Skatteverket "Intyg hindersprövning" och "Intyg vigsel". Intygen, som är giltiga i fyra månader, ska ni skicka till kommunkontoret senast två vecka före bokad vigseltid, se kontaktuppgifter längre ner på denna sida.

För utländska par, eller om en av parterna inte är skriven i Sverige, gäller att svensk hindersprövning måste göras. Ni får all information av skattemyndigheten.

Två personer av samma kön kan ingå äktenskap på samma villkor som par av olika kön. Bestämmelserna i äktenskapsbalken tillämpas på samma sätt oavsett om makarna är av olika kön eller av samma kön.

Vid vigseln/registreringen ska två vittnen över 15 år vara närvarande. Dessa kan vara släkt eller vänner till paret. Paret ansvarar själva för att dessa vittnen närvarar.

Borgerlig vigsel är kostnadsfri. Om vigsel sker på annat ställe än i kommunhuset så har vigselförrättaren rätt att ta ut körersättning enligt gällande regler.


Boka vigsel

Person 1
Person 2
Plats för vigsel
Plats för vigsel
Önskemål om vigselförättare * (obligatorisk)
Önskemål om vigselförättare

Om vittne önskas från Sjöbo kommun måste vigseln ske i kommunhusets vigselrum på kontorstid, helgfri mån-fre 9-15
Typ av ceremoni * (obligatorisk)
Typ av ceremoni
Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 augusti 2021
Sidan publicerad av: Helena Persson
Omsorg och stöd