Ensamkommande barn och unga

Sjöbo kommuns mottagande av ensamkommande barn och unga erbjuder boende och stöd för asylsökande barn och ungdomar som kommer till Sverige utan vårdnadshavare.

Bli familjehem

Sjöbo kommun behöver nya familjer som är redo att öppna upp sitt hem för ett barn eller en ungdom, inte minst när det gäller ensamkommande barn som kommer hit. Vill du veta mer, se Familjehem.

Bli god man för ensamkommande barn

Att vara god man innebär att du företräder ett barn som inte har någon vårdnadshavare i Sverige. Du företräder barnet som både vårdnadshavare och förmyndare. Detta betyder att du har regelbunden kontakt med barnet, det hem barnet vistas i, socialtjänsten, Migrationsverket, skolan och sjukvården och ser till att barnet har det bra och att dess behov uppfylls på bästa möjliga sätt. God man har ingen försörjningsplikt eller ansvar för vård av barnet. Läs mer på Sjöbo, Tomelilla och Ystads gemensamma överförmyndares hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Bli särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn

En särskild förordnad vårdnadshavare träder in när barnet/den unge fått permanent uppehållstillstånd och det är klart att barnet får stanna i landet. Rollen som särskild förordnad vårdnadshavare är liksom rollen som god man att vara förälder för barnet utan att ha försörjningsplikt eller krav på att barnet ska bo hos dem, förutsatt att de inte är familjehem för barnet. I uppdraget ingår bl.a. att hjälpa barnet/den unge i kontakt med skola, sjukvård, myndigheter, omsorg och med den långsiktiga planeringen för den unges framtid. Vill du veta mer, se Särskilt förordnad vårdnadshavare.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 april 2020