Glad kvinna i köket på restaurangen på Björkbacken

Mat inom vård och omsorg

Här finns menyerna till våra lunchrestauranger Kärnan, Björkbacken, Rosenlund och Solkullen. Här kan du komma under hela dagen, ta en fika, äta lunch och njuta av en trivsam, social miljö.

Välkommen till våra restauranger!

Öppettider och priser

Rosenlund, Björkbacken och Solkullen

Lunch 12.00 - 13.30
Pris vardagar 76 kronor, helg- och röda dagar 88 kronor.

Kärnan

Frukost 8.30 - 10.00
Lunch 12.00 - 13.30
Pris vardagar 76 kronor, helg- och röda dagar 88 kronor.

För dig som inte kan laga mat själv

Matdistribution kan du ansöka om när du har svårigheter att laga maten själv. Du ansöker om bistånd till matdistribution hos en biståndshandläggare.
Ansök om matdistribution

Mat och måltider i särskilt boende

När du blir sjuk och trött försvinner orken och aptiten. Du får då svårare att äta en hel portion vid varje måltid, därför behöver du äta oftare men lite mindre portioner. Det är också viktigt att tänka på att minska nattfastan, tiden mellan det sista kvällsmålet fram till första frukostmålet, så att det inte går för lång tid mellan måltiderna.

Tre huvudmål - frukost, lunch och middag - samt 3-4 mellanmål som fördelas jämt under dygnet, serveras på samtliga våra särskilda boenden. Du väljer själv om du vill äta i boendets matsal eller i lunchrestaurangen. Det finns även möjlighet att få maten serverad i din lägenhet.

Du som bor på ett särskilt boende betalar, förutom hyra och eventuell omvårdnadsavgift, för ett måltids-abonnemang. Det kostar 3 331 kronor per månad 2023 och ingår inte i maxtaxan. I abonnemanget ingår alla måltider. Avdrag görs bara om du har varit borta hel dag. Maten betalas innevarande månad på samma faktura som eventuell omvårdnadsavgift, hyra och förbrukningsartiklar.

Maten på korttidsplatsen kostar 111 kronor per dygn 2023 och ingår inte i maxtaxan. Maten betalas i efterskott på samma faktura som eventuella kostnader för andra insatser som till exempel hemtjänst.

Varje boende har en egen unik matsedel som köket utformar som varieras efter säsong, tradition och önskemål. Du kan när som helst påverka menyn genom att ta kontakt med köket via omsorgshandledare.

Köken strävar efter att servera två alternativa maträtter men efter pandemin i uppstarten av serveringarna har köken valt att börja med ett lunchalternativ i syfte att invänta tillräckligt kundunderlag som också hjälper till att minska på matsvinnet.

Ja i varje tillagningskök lagas nylagad mat varje dag 365 dagar om året. För det mesta används färska livsmedel så långt som det är möjligt men ibland behöver köken köpa djupfrysta livsmedel som är av god kvalitet med höga krav på innehåll och smaklighet.

Ja, det finns mat med mjukare konsistens som är bra om man har svårt att tugga och svälja. Det finns sex olika konsistenser på maten att välja på.

Prata med personalen på din avdelning så hjälper de dig att få kontakt med köket. Det är viktigt att berätta för personalen hur du vill att maten ska smaka, vad du tycker om och hur konsistensen ska vara. Är du nöjd med maten så mår du bättre!

Vi har fyra lunchrestauranger - Kärnan, Björkbacken, Rosenlund och Solkullen som du som pensionär kan äta lunch på, ta en fika och samtidigt under hela dagen njuta av en trivsam social miljö.

Vi köper idag mycket fläsk och nötkött och fågel som är närproducerat. Ca 90% av allt kött som köps är svenskt! De kvarstående ca 10% ,är charkprodukter som inte är ursprungsmärkta men de kan vara svenska eller från övriga Europa! Vi har en hög andel inköp av svenska livsmedel i jämfört med andra svenska kommuner, närmare 70%. Sjöbo satsar på att fortsätta köpa svenska livsmedel.


Behöver du komma i kontakt med någon av de restauranger som tillagar mat till våra boenden är du välkommen att kontakta dem via telefon.

Ängsgården: 0416-271 92 (levererar även mat till Sandbäcksgården)

Björkbacken: 0416-273 77

Solkullen: 0416-57 79 35

Rosenlund: 0416-57 79 23

Kärnan: 0416-271 88

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 mars 2024
Omsorg och stöd