Mat inom vård och omsorg

I Sjöbo kommun är maten inom vård och omsorg viktig! Vi lagar mat varje dag, året om - allt med tanke på att maten och måltiden fyller en stor pedagogisk, social och kulturell funktion. Maten bidrar ju dessutom till en god hälsa! Här hittar du veckans menyer på alla våra restauranger.

Välkommen till våra lunchrestauranger!

Vi har fem lunchrestauranger - Kärnan, Ängsgården, Björkbacken, Rosenlund och Solkullen - som riktar sig till pensionärer. Här kan du som pensionär komma under hela dagen, ta en fika, äta lunch och njuta av en trivsam, social miljö. Längre ner på sidan hittar du länk till de aktivitets- och menyhäften där matsedel, öppettider och aktiviteter för varje restaurang finns. Häftet finns också som pappershäfte i respektive servering.

Mat och måltider i särskilt boende

När du blir sjuk och trött försvinner orken och aptiten. Du får då svårare att äta en hel portion vid varje måltid, därför behöver du äta oftare men lite mindre portioner. Det är också viktigt att tänka på att minska nattfastan, tiden mellan det sista kvällsmålet fram till första frukostmålet, så att det inte går för lång tid mellan måltiderna.

Tre huvudmål - frukost, lunch och middag - samt 3-4 mellanmål som fördelas jämt under dygnet, serveras på samtliga våra särskilda boenden. Du väljer själv om du vill äta i boendets matsal eller i lunchrestaurangen. Det finns även möjlighet att få maten serverad i din lägenhet.

För dig som inte kan laga mat själv

Matdistribution kan du ansöka om när du har svårigheter att laga maten själv. Du ansöker om bistånd till matdistribution hos en biståndshandläggare.
Ansök om matdistribution

Alla som bor på ett särskiltboende betalar, förutom hyra och eventuell omvårdnadsavgift, för ett måltidsabonnemang. Det kostar 3331 kronor per månad 2023 och ingår inte i maxtaxan. I abonnemanget ingår alla måltider. Avdrag görs bara om du har varit borta hel dag. Maten betalas innevarande månad på samma faktura som eventuell omvårdnadsavgift, hyra och förbrukningsartiklar.

Maten på korttidsplatsen kostar 111 kronor per dygn 2023 och ingår inte i maxtaxan. Maten betalas i efterskott på samma faktura som eventuella kostnader för andra insatser som till exempel hemtjänst.

Varje boende har en egen unik matsedel som köket utformar som varieras efter säsong, tradition och önskemål. Du kan när som helst påverka menyn genom att ta kontakt med köket via omsorgshandledare.

Köken strävar efter att servera två alternativa maträtter men efter pandemin i uppstarten av serveringarna har köken valt att börja med ett lunchalternativ i syfte att invänta tillräckligt kundunderlag som också hjälper till att minska på matsvinnet.

Ja i varje tillagningskök lagas nylagad mat varje dag 365 dagar om året. För det mesta används färska livsmedel så långt som det är möjligt men ibland behöver köken köpa djupfrysta livsmedel som är av god kvalitet med höga krav på innehåll och smaklighet.

Ja, det finns mat med mjukare konsistens som är bra om man har svårt att tugga och svälja. Det finns sex olika konsistenser på maten att välja på.

Prata med personalen på din avdelning så hjälper de dig att få kontakt med köket. Det är viktigt att berätta för personalen hur du vill att maten ska smaka, vad du tycker om och hur konsistensen ska vara. Är du nöjd med maten så mår du bättre!

Vi har fem lunchrestauranger - Kärnan, Ängsgården, Björkbacken, Rosenlund och Solkullen som du som pensionär kan äta lunch på, ta en fika och samtidigt under hela dagen njuta av en trivsam social miljö.

Vi köper idag mycket fläsk och nötkött och fågel som är närproducerat. Ca 90% av allt kött som köps är svenskt! De kvarstående ca 10% ,är charkprodukter som inte är ursprungsmärkta men de kan vara svenska eller från övriga Europa! Vi har en hög andel inköp av svenska livsmedel i jämfört med andra svenska kommuner, närmare 70%. Sjöbo satsar på att fortsätta köpa svenska livsmedel.


Behöver du komma i kontakt med någon av de restauranger som tillagar mat till våra boenden är du välkommen att kontakta dem via telefon.

Ängsgården: 0416-271 92 (levererar även mat till Sandbäcksgården)

Björkbacken: 0416-273 77

Solkullen: 0416-57 79 35

Rosenlund: 0416-57 79 23

Kärnan: 0416-271 88

Du hittar respektive restaurangs meny, öppettider och aktiviteter här.

Relaterade länkar

Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 april 2023
Omsorg och stöd