Häng med oss ut!

Foto Häng med oss ut

Projektet Häng med oss ut 2.0 (HMOU 2.0) är ett samarbete mellan de socialpsykiatriska verksamheterna i SÖSK (Sjöbo, Ystad, Tomelilla, Skurup och Simrishamn) och Friluftsfrämjandet. Projektet startade våren 2018 och kommer att pågå under tre år. Syftet med projektet är:

”Att erbjuda personer i socialpsykiatriska verksamheter i Sjöbo, Ystad och Tomelilla återhämtningsinriktade friluftsaktiviteter i den ideella föreningen Friluftsfrämjandets lokalavdelning Sjöbos regi. Syftet är att deltagarna i projektet ska få prova olika typer av friluftsaktiviteter under minst ett år samt att ta fram en metodhandbok för hur samarbete mellan socialpsykiatrisk verksamhet och Friluftsfrämjandet kan appliceras i andra kommuner.”

Film om Häng med oss utlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Utifrån forskning kring naturens positiva effekter på återhämtning, kamratstöd och föreningsliv startades 2016 projekt Häng med oss ut med ekonomiskt bidrag från Region Skåne. Projektet var ett samarbete mellan socialpsykiatrin i Sjöbo kommun och Friluftsfrämjandets lokalavdelning Sjöbo.

Projektets syfte var att "Möjligöra för kunder i socialpsykiatrin att prova på friluftsaktiviteter i en lokal förening". Under första året träffades gruppen en gång i månaden á 3 timmar (under år två  var tredje vecka då det var önskemål att träffas oftare) för att prova på olika friluftsaktiviteter men framförallt att vistas i naturen. Målet var att varje träff skulle innehålla olika aktiviteter för att alla skulle kunna delta på sina villkor.

Tre personal från socialpsykiatrin arbetade som ledare i projektet var av en även var utbildad ledare i Friluftsfrämjandet. Utöver personalen fanns även idella ledare med från Friluftsfrämjandet vid några träffar.

Träffarna hade olika teman, ex stormkök, paddling, klättring, matlagning på öppen eld med mera. Och snabbt upplevde ledarna vilket fantastiskt projekt detta blev. Deltagarna, personer kopplade till socialpsykiatrin i Sjöbo fungerade på ett helt annat sätt vid träffarna än annars. Flera beskrev en längtan efter att komma ut, njutningen i att vistas i naturen och möjligheten att få prova på olika aktiviteter i en trygg grupp.

Av deltagarna från projektet är nu en ledare för en barngrupp i Friluftsfrämjandet och två är hjälpledare i Häng med oss ut Örnen.

Projektet var så lyckat att det nu implementertats som en del i socialpsykiatrins ordinarie verksamhet (Häng med oss ut Örnen), fortfarande i samarbete med Friluftsfrämjandet Sjöbo och blivit en större satsning, Häng med oss ut 2.0 tillsammans med fler kommuner.

Detta har Häng med oss ut betytt för mig:

Kommentarer från deltagarna

  • Komma hemifrån och träffa andra personer.
  • Mycket. Bryter ensamheten.
  • Få komma ut som förr.
  • Sådär då. Jag har inte varit med många gånger.
  • Socialt sammanhang, naturupplevelser, bättre mående.
  • Det har betytt mycket och bringat mig glädje. Även om man mått väldigt dåligt, så har man ändå velat vara med och se vad vi ska göra för äventyr.
  • Få komma ut i naturen vilket inte hade hänt annars. Avkopplande.
  • Jag har lärt mig om saker i kommunen och kultur och natur. Inspiration till egna utflykter. Ett avbrott i tristessen att gå hemma. Det har betytt mycket.

 

Är du intresserad av att delta i projektet eller vill veta mer?

Kontakta projektledare Therese Rosenkvist, leg arbetsterapeut
Telefon: 0766-37 38 02
E-post: therese.rosenkvist@sjobo.se

Radioinspelning, 30 september 2019

Idag har projektledare Therese och vår tidigare deltagare Johan varit på Sveriges radio för att spela in till programmet Ute med P1, som ville göra en uppföljning på avsnittet de gjorde om Häng med oss ut för två år sedan. Det avsnittet är ett av programmet mest lyssnade. Återkommer med länk till programmet när vi vet när det ska sändas.

Geocaching, Sjöbo Ora 26 september 2019

Idag var första träffen på år 2 med Häng med oss ut som bjöd på fint höstväder. På programmet idag stod geocaching som är en form av orientering via gps. Det finns ”cacher” utlagda som man hittar via telefonen. Sen är det bara ut i skogen och leta efter små eller lite större ”skatter”.

Vi delade in gruppen efter önskad promenadsträcka och gav oss ut på jakt. Flera ”cacher” hittades på både tillgängliga och mindre tillgängliga platser. Gamla skidhoppbacken i Sjöbo kan vi rapportera är brant :).

Alla kom välbehållna till grillkåtan där vi värmde ärtsoppa och kokte kaffe över elden.

Skatt funnen

Citat från deltagarna, 26 september 2019

Här kommer några citat från brukarrevisionen som är under sammanställning.

"Projektet passar perfekt för de med psykisk ohälsa som sitter hemma. I början blev jag illamående och trött nu hade jag lätt kunnat vara med en timme till. Roligt att dela kunskaper"

"Numera älskar jag när det är TYST, förr dövade jag hjärnan med ljud"

"Jag sover mindre, behöver inte sova middag eller bara vara vaken i 4 timmar. Jag träffar mer människor och pratar med nya människor utan att vara rädd. Recepten vi gjort har jag kopierat och gjort med min son"

"Intressant att paddla kanot. Trodde jag skulle välta och inte klara av det. Det gick och nu har jag lärt mig det. Cyklade också mountainbike, trodde inte att jag skulle klara det heller. Stor grupp så vi kan hjälpa varandra ifall man inte klarar det. Alla kan fråga alla"

Tidningen Väglöst, 24 september 2019

Tidningen Väglöst har gjort ett fint reportage om oss. Det går att läsa artikeln här.

https://vaglost.files.wordpress.com/2019/09/vc3a4glc3b6st_2019_13_web-uppslag.pdflänk till annan webbplats

Avslutning år 1, Fyledalen 19 september 2019

Friluftsfrämjandets medlemsår sträcker sig från september till september så därför var det idag sista träffen för HMOU 2.0 år 1. Ett mycket lyckat första år med nöjda deltagare. Alla deltagare och ledare är intervjuade av brukarrevisorer för uppföljning av hur projeketet påverkat. Återkommer så snart resultaten är sammanställda.

Som avslutning hade vi idag en kvällsträff för att uppleva lägerbrasa i mörker och höra hjortarna bröla. Det var en stillsam kväll med god mat och härlig stämning. Vi hade även besök av representant från Naturskyddsföreningen som berättade om hjortar, älgar och rådjur. Att stå 20 personer i grupp i mörka kvällen alldelels tysta för att höra hjortarna bröla var magiskt.

Nästa vecka drar vi igång år 2 med mestadels erfarna deltagare (då ingen ville sluta) men även några nya.

Paddling HMOU 2.0, Vresselån 29 augusti 2019

Tänk om alla hade fått möjligheten att hänga med denna underbara grupp. Efter en eftermiddag med Häng med oss ut gänget är jag alltid på topphumör.
Idag var det 2.0 gängets tur att paddla.
Citaten får idag beskriva vad vi gjorde:

-Det var så lugnt och meditativt, som att drömma mig bort och tro jag var i Amazonas

- Jag hade bestämt mig att jag ska f*n inte sitta i nån kanot men det gjorde jag och det är jag mycket glad för. Det var mycket stabilare än jag trodde.

-Jag har inte badat på hela sommaren trots att jag bor nära stranden men idag övertalade Therese mig och det var så härligt!

- Jag vill stanna 4 timmar till

Tack allihop för fina upplevelser

Och till er som blir sugna på att följa med, skriv ett meddelande till therese.rosenkvist@sjobo.se så berättar jag mer.

Psykbussen, Kivik 15 juli 2017

Idag måndag och imorgon tisdag finns hänger Häng med oss ut med Psykbussen på Kiviks marknad för att informera om projektet och psykisk hälsa. Välkomna att besöka oss.

Paddling, Vomb 19 juni 2019

Igår paddlade Häng med oss ut Örnen kanadensare på ett spegelblankt vatten med solen gassande från ovan. Maximal njutning att glida fram helt tyst omgiven av grönska och glittrande vatten. Sen avslutades eftermiddagen med bad och gofika.

Tova får- och kamelull, Sjöbo 13 juni 2019

Idag var träffens tema tova. Vi har tillgång till både får- och kamelull med vilken vi provade olika tovningstekniker och att färga. Vi plockade olika växtdelar för att inse att det som gav mest färg var gul- och rödlöksskal som vi tagit med hemifrån. Vi provade på att karda med vanliga hundborstar som man kan köpa billigt på dagligvaruhandeln. Tar lite längre tid än riktiga kardor men är ett bra budgetalternativ. Några tovade underlägg för grytor och ”gumpar”, andra nyckelringsdekorationer.

Dagen bjöd på underbart väder, sol, lagom varmt och svalkande vindar. Dagens citat får bli:

  • Kan vi inte stanna längre, jag vill vara här minst två timmar till

 

Fortbildning för ledare/hjälpledare, Skrylle 11 juni 2019

På ledarutbildningens utvärdering efterfrågade ledarna fortbildning kring ätliga växter. Vi fick förmånen att ha en heldagsutbildning med överlevnadsexperten Pontus om både ätliga växter och eld. Förmiddagens ägnades åt att göra upp eld med tändstål och enbart material från närområdet. Efter en god lunch på vår tändstålstända eld gick vi en runda för att plocka ihop ätliga växter till eftermiddagens buffé på naturens skafferi. Efter att ha avnjutit bla lemonad på älgört och spansk körvel, vresroskronbladsmarmelad och röra med kirskål var alla både mätta och trötta. Så mycket intressant att ta in för att kunna förmedla till våra deltagare, så mycket gratis mat det finns.

 

Fiske i Björkadammen, 23 maj 2019

3 fiskar blev resultatet efter en helt ljuvlig eftermiddag vid Björkdammen. Solen sken på oss och vinden var precis lagom svalkande. För några var det första gången med fiskepön för andra ett kärt återseende. Nästan alla tyckte fiske var något de vill göra igen, så rogivande och avkopplande att bara stå och kasta och veva.

Dagens citat: Jag var ganska stressad och uppe i varv när vi kom men det var som att stressen bara rann av mig. Nu är jag helt lugn och det är så skönt. Jag vill inte sluta, jag vill mer....

Stenshuvud, 2 maj 2019

Idag var en blåsig dag men inget hindrar Häng med oss ut 2.0 gänget. Solen sken när vi gav oss av på vår vandring mot toppen. Tuff terräng med stenar, rötter och stundtals brant uppförs- och nerförslut. Men alla tog sig både upp och ner och kunde avnjuta fika med havet som bakgrund.

Ljuvlig utsikt på toppen

Vinden var så stark att det gick att "luta sig på den". Jag blir "hög" på detta sa deltagaren.

Sandänglar

Ljuvlig grönska

I topp på mest lyssnade program, 24 april 2019

Programmet Ute med P1 i Sveriges radio gjorde hösten 2017 ett reportage om Häng med oss ut. Det ligger på plats 1 på mest lyssnade. Ni som inte lyssnat, gör det och låt er inspireras!

https://sverigesradio.se/utemedp1?flik=populara&date=2019-04-25länk till annan webbplats

 

Soppa på naturens skafferi, 17 april 2019, Lövestad åsar

HMOU Örnen (socialpsykiatrin Sjöbos verksamhet) tog vara på vårens primörer som blev till två olika sorters goda soppor. Ramslökssoppa och nässelsoppa med grillad fisk som de fiskade i Björkadammen förra träffen.

 

Vandring med Friluftsfrämjandet Sjöbo, Dalby 13 april 2019

Idag följde två deltagare från Häng med oss ut 2.0 med på Filuftsfrämjandet Sjöbos vandring i Dalby. En personal var med för att göra övergången så smidig så möjligt. Jätteroligt när deltgarna tar steget från våran grupp ut i ordinarie verksamhet.


Klättring, cykling, brädor och bröd, Sjöbo Ora 11 april 2019

Jag säger bara vilket gäng som deltar i Häng med oss ut 2.0! En dag med strålande sol och massa massa glädje, mod och styrka!

Idag stod klättring, mountainbike (mtb), mountaiboards och brödbak på aktivitetslistan. För att hjälpa oss med klättring och mountainbike fanns Mattias och Calle från Friluftsfrämjandet Sjöbo på plats.

Några deltagare hade inte cyklat ens vanlig cykel på flera år men hoppade glatt upp på föreningens mtb`s och gav sig iväg på de nyanlagda cykelslingorna. För er som inte provat mtb så kräver det en hel del, att ta sig fram i skog o mark över rötter och mellan träd. Någon la sig i gräset längs banan för att hämta andan medan andra cyklade varv efter varv.

Klättra gjorde vi längs rep för att prova känslan att ta sig upp och känna vinden i håret endast hängande i en sele några meter upp i luften.

Mountainboards är brädor på hjul som körs nerför i skidbacken. Lite som en korsning mellan skateboard och snowboard. Någon åkte lite längre ner och någon fick riktig styr på brädan och vågade ta sig en bit upp i backen. Imponerande!

Bröd bakades på omniaugnar som placeras på stormkök. Fika är alltid gott ute men vad slår nybakat bröd med smör, ost och en kopp kaffe i solsken?

Björkadammen, 27 mars 2019

Fiske var en efterfrågad aktivitet och idag fick vi möjlighet att fiska tillsammans med fiskeansvariga i Björkadammen. Kul att få lära sig mer om fiske och få mat till middagen.

Fågelskådning, Pulken Åhus, 21 mars 2019

Tranorna anlände till Pulken lagom till vår temagång om fågelskådning. Vid ett något blåsigt utkikstorm fick vi se tranorna anlända, en och annan örn och olika gäss. En av våra deltagare, tidigare flitig fågelskådare berättade att han varit nästan övervallt och fågelskådat men aldrig på Pulken. Kul att få visa ett nytt område och väcka gammal kunskap till minnes.

Idag hade vi också besök av representanter för Friluftsfrämjandets lokalavdelning Skåne Tranås som erbjuder vandringar för vuxna. Då deltagarna i Häng med oss ut är medlemmar i Friluftsfrämjandet är de välkomna att delta. Roligt när vi kan knyta våra deltagare till sina respektive lokalföreningar för att kunna delta i deras ordinarie utbud.

Har du friluftskläder/utrustning över?

Många av våra deltagare har begränsade ekonomiska resurser att köpa kläder och utrustning för. Så om du har hela och rena friluftskläder/skor/utrustning (ex sovsäck, liggunderlag) över så tar vi tacksam emot och förmedlar vidare. I projektet lånar vi ut viss utrustning men vi vill ju också möjliggöra att deltagarna kan ta sig ut på egen hand.

Har du något att skänka hör av dig till projektledare Therese Rosenkvist

Tel: 0766- 37 38 02

E-post: therese.rosenkvist@sjobo.se


 

Presentation på Årsmöte, 12 mars 2019

Ikväll var HMOU ombedda att komma på Friluftsfrämjandet lokalavdelning Sjöbos årsmöte för att berätta om Häng med oss ut. Det gör vi med glädje! Och det kändes som alla i publiken berördes av de upplevelser vi fått dela med våra deltagare.

 

Täljning och tändstål, Raftarp 6 mars 2019

Idag var det HMOU Örnens tur att ha täljning som tema. Det skapades några knivar och påbörjan på en sked. Att tälja kräver tålamod och precision men kan ockå fungera medtitativt och lugnande.

Att använda tändstål kan också vara tålamodsprövande, men till slut fick en av deltagarna fyr. Det slockande dock snabbt och vi lärde oss vikten av att ha bra tändmaterial (och att det är bra att ha  en gaständare i reserv). Men roligt att se hur kreaktiviteten väck i letande efter torrt material, gamla kvitto och annat som fyllt fickorna.


 

Bygga och göra knopar, Ystad 28 februari 2019

Ystad bjöd på solsken när HMOU 2.0 hade tema bygga och göra knopar. Vi gick först en promenad för att samla material att bygga med. Vi fann en del pinnar som räckte till vindskydd och trefot. En av våra deltagare som varit scout som barn kom ihåg både knopar och dess "komihågramsor" och kunde lära oss råbandsknop och pålstek. Roligt att kunna ta tillvara deltagarnas kunskaper och erfarenheter.

Frestar er lite med beskrivningen av mjuka grillade äpplen fyllda med smör, socker, kanel och kardemumma.......

 

Historieberättande och matlagning, Borstbäcken 13 februari

HMOU Örnen var idag i Borstbäcken, ett naturreservat vid Vombsjön. En av våra hjälpledare (tidigare deltagare i HMOU och som nu utbildas till hjälpledare i Friluftsfrämjandet med inriktning på våra grupper för personer med psykisk ohälsa ) berättade om Slaget vid Borst som utspelade sig år 1644.

I solstrålarnas sken lagades potatis- och purjolökssoppa på stormkök medan vi njöt av ljudet från porlande vatten i bäcken.


Matlagning, Fyledalen 7 februari 2019

Idag blev det matlagning, samtal om naturens verkningar, stenar, forntida föremål och promenad. Vi fick börja med att sätta upp vindskydd och slå upp tarp för att skydda maten från att gå från tacos till soppa. Det visade sig svårt att fästa tarpen då grillen var fastskruvad i en betongplatta. Tur då att vi i socialpsykiatrin är tränade i att jobba lösningsfokuserat, bilen fick agera hållpåle.

Ledare hade med sig meteorit, flinta och andra spännande föremål vi fick titta och känna på.

Mitt som vi stod i regnet kom både örn och flera glador flygande över oss.  Vi avslutade med en promenad där vi fick upp värmen ordentligt.

Vi hade tänkt oss skidåkning denna gången, men vädret ville annorlunda och det blev lervällingvandring istället, men lika glada var vi ändå. Fantastiskt vilket gäng som håller humöret uppe i ösregn och rejäl skånsk blåst.

Pulkaåkning, Sjöbo Ora 23 januari 2019

HMOU Örnen hade idag turen att ha snö på sin träff. Lite för lite för skidor men tillräckligt för pulkaåkning i skidbacken. Och det är alldeles underbart att som vuxen få återuppleva farten nerför backen men snön flygande i ansiktet.

Det blev fartfyllt i backen men lugnt och fridfullt med fika och värme framför elden inne i grillkåtan.

Extra roligt att vi fick besök av en tidigare deltagare som mindes pulkaåkningen från sin tid i HMOU med sån glädje att hon ville göra det igen!


Täljning och allemansrätten, Sjöbo Ora 17 januari 2019

Idag hade vi täljning och allemansrätten som tema. Dagen till ära hade vi besök av Johan som upptäckte sin talang för täljning när han deltog i första omgången av Häng med oss ut för några år sedan. Täljningen blev en del av hans vardag under sjukskrivningstiden och ett sätt att återhämta sig. Nu inspirerar och delar han med sig av sina kunskaper till andra via Friluftsfrämjandet och idag var det vår tur.

Det blev en lugn men samtidigt aktiv eftermiddag. Det täljdes på flitigt runt den värmande elden i grillkåtan och när det var dags för tipspromenad med temat allemansrätten var det flera som hade svårt att slita sig. Att tälja är avkopplande samtidigt som det kräver fokus.

Efter en runda i regn med frågor om allemansrätten värmde det gott med fika, grillade tortilla med brie, mango chutney och ruccola.

Några alster blev klara, andra har planer på att skaffa täljkniv och fortsätta hemma.

Julmarknad Övedskloster, 14 december 2018

Idag hjälpte vi Friluftsfrämjandet Sjöbo att grilla korv, sköta elden och servera varm saft till besökarna. Härligt att få vara en del i sammanhanget tillsammans med andra ledare från föreningen.

Eld, Snogeholm 29 november 2018

Det är inte alltid strålande sol och vindstilla men ute kan man njuta ändå. Vilket härligt gäng vi har i Häng med oss ut 2.0. Idag bjöd vädret på regn, mycket vind och några enstaka +grader, men humöret var på topp.

Temat för dagen var eld och alla fick fyr med enbart tändstål och vi gjorde två värmande brasor där det blev grillad korv med pinnbröd, glögg och pepparkaka.

Skaparlusten väcktes, 12 november 2018

Det är känt att aktivitet föder lust för mer aktivitet och det är roligt när Häng med oss ut kan ge så omedelbar lust att fortsätta skapa. Fick den här bilden från en av deltagarna som gjort ett katthalsband i paracord.

Paracord, Fyledalen 8 november 2018

Häng med oss ut 2.0 var idag i Fyledalen. Temat för dagen var paracord (se bilder på alla vackra armband). Nästan alla ville prova och gjorde sig armband eller nyckelring.

Det är roligt när aktiviteter föder lust och kreativitet. Några planerade att fortsätta skapa hemma.

En kommentar från dagen:
- Nu kommer jag inte sitta så mycket med plattan och telefonen på kvällarna, jag ska prova göra en kattsele av paracord.

Knopar och matlagning, Eriksdal 31 oktober 2018

En dag som startade stormig och regnig. Vädret lugnade ner sig och det blev hur skönt som helst. Vi var i Fyledalen i Eriksdal. Temat för dagen var knopar och vi lärde oss några stycken. Till fika blev det krabbelurer med äpple och kanel med fantastisk utsikt över kalkbrottet. Vilken supermysig höstdag vi fick!!

Upptäcker i naturen, Ystad 18 oktober 2018

Tredje träffen med HMOU 2.0 och temat var "upptäckter i naturen". Stranden i Ystad bjöd på fantastiskt väder, gassande sol och lätt bris. Vi tog en promenad längs havet och in i skogen där vi hittade svampar, växter och lärde oss om olika nyponsorter. Det finns mycket samlad kunskap i gruppen som väcks till liv igen när deltagarna vistas i naturen.

Allemansrätten, Raftarp 10 oktober 2018

HMOU Örnen hade idag tema Allemansrätten och fick veta mer om de rika möjligheterna vi har i Sverige att få vistas i naturen. På menyn stod det grillad korv som avnjöts i solen bland de vackra höstträdens färger.

Världsdagen för psykisk hälsa, Ystad 10 oktober 2018

Projektledare Therese och den tidigare deltagaren Johan var idag på Ystads teater för att under Skåneveckan för psykisk hälsas arrangemang presentera Häng med oss ut och projektets betydelse för Johans återhämtning .

Är ni intresserade av att veta mer eller boka en föreläsning hör av er till: therese.rosenkvist@sjobo.se

Matlagning, Kronoskogen, 27 september 2018

Lär dig laga soppa på stormkök var temat för dagen och till efterrätt bjöd ledarna på kanelpannkakor gräddade över öppen eld. Vi delade in deltagarna i grupper om fyra som fick laga sin egen soppa. Det skalades, hackades och koktes soppa med grönsker oc korv. Trots att det bara var andra gången gruppen träffades var alla aktiva och samspelta.

Och kanelpannkakor med grädde och sylt mmmmmm SÅ gott

Utvärdering, sep 2017-sep 2018

Utvärderingen får tala för sig själv med tillägg av kommentarer från deltagarna. Vilken ära att ha fått dela alla upplevleser med deltagarna.

Kommentarer från kunderna:

Avkopplande och lärorikt.

Vi har blivit ett bra gäng som kommer bra överens.

Jag har tyckt allt varit bra. Umgänge, aktivitet m.m. Deltagandet har varit bra med. Skratt och skoj. Man kommer ut och gör något med andra.

Skönt att vara med andra och ute.

Roligt och inspirerande och lärorikt. Tråkigt att det är slut, även om man var trött och låg så blev man uppåt och pigg efter dagen. Träffa personer i samma sits kändes bra att veta att man inte är ensam.

Att få möjlighet att prova på något man aldrig gjort tidigare var det bästa. Att våga göra något man inte trodde på och vågade tidigare. Hjälpa till på julmarknad var också roligt.

 

Avslutning, 20 september 2018

Avslutning för Häng med oss ut på Ystads Djurpark idag. Idag kollade vi vilda djur fast bakom stängsel och lagade tacos på öppen eld.

Vissa deltagare har varit med i gruppen under två år, några bara senaste året. Det har varit helt fantastiskt! Stort tack till alla deltagare som gjort detta projekt så otroligt lyckat. Nu fortsätter vi med Häng med oss ut 2.0 och med den delen som nu drivs vidare som ordinare verksamhet i socialpsykiatrin men fortfarande i samarbete med Friluftsfrämjandet Sjöbo.

"Kick off" HMOU 2.0, Sjöbo Ora 31 augusti

Kick off för ledare och chefer i projekt Häng med oss ut 2.0. Det lagades trerätters, planerades och delades ut material. Respektive kommun får friluftsutrustning som ska användas i projektet men som såklart även får användas i ordinarie verksamhet. Vi hoppas att fler ska bli inspirerade och vilja vara mera i naturen. Så tillhör du Sjöbos, Ystads eller Tomelillas socialpsykiatri men inte kom med i projeketet, prata med personalen så kan ni göra nåt ändå.

Nästa vecka har vi vår första träff och det ser vi fram emot!

Paddling, Häljasjön, 31 augusti 2018

Underbar eftermiddag med kandensarpaddling! Det var visserligen blött uppifrån men humöret var på topp. Idag hade vi Mattias, ledare i Friluftsfrämjandet Sjöbo med som paddlingsinstruktör.

Två modiga övade välta kanot och kamraträddning. Vi andra är så imponerade!!!! Dem tog sig upp i kanadensaren på djupt vatten, fullt påklädda.

Fick detta från en av deltagarna:
Hej! Tack för idag det var jättetrevligt🤗 Man blir alltid på gott humör. Naturen och härligt sällskap är verkligen något som ger bättre mående. Jag känner också att jag vågar mera.

Häng med oss ut gör skillnad!

Intervjuer inför HMOU 2.0, Sjöbo Ora, 29 augusti 2018

Deltagarna som ska delta i HMOU 2.0 blir alla intervjuade av brukarrevisorer (personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa eller är anhörig till någon med psykisk ohälsa). Vi vill ha ett före och efter hur deltagarna har upplevt projeketet och vad det har betytt för dem.

För att mjukstarta lite träffas varje kommuns deltagare för sig på första träffen där också intervjuerna genomförs med var och en.

Idag var det uppstart för Sjöbogänget . Vi spelade med kubb, käkade kokt korv från termos (eftersom eldningsförbud råder), blandade fruktsallad och promenerade.

Vi ser fram emot ett givande första år tillsammans med Ystad och Tomelilla.

Klättring, Sjöbo Ora 28 juni

Vilken eftermiddag! Sockerkaksbak på stormköksugn, klättring, skogsbad i hängmatta, besök av politiker, vattensvampskastning och framförallt mycket skratt. Tack till Mattias från Friluftsfrämjandet Sjöbo som hjälpte oss med klättringen.

Tova ull, Sjöbo 14 juni 2018

Idag var temat tova ull. Ull från både får och kamel fanns att tillgå. Vi provade en ny metod där vi istället för att "gnugga" ihop ullen rullade den mellan bubbelplast. Mycket smidigare kan vi utvärdera det som.

Jättekul när en av deltagarna säger: Sist vi gjorde det här gav jag upp, idag fixade jag att få det färdigt.

Fantastiskt fina resultat!

Ledarutbildning dag 2, Skrylle 31 maj 2018 

13 personal från de socialpsykiatriska verksamheterna i Sjöbo, Tomelilla och Ystad  är nu utbildade ledare i Friluftsfrämjandet och ska jobba i projektet Häng med oss ut 2.0 som är ett samarbete mellan tre kommuner och Friluftsfrämjandet och en fortsättning på det som drivits under två år.

Fantastiskt roligt har det varit att få vara med och utbilda detta gäng som är så positiva och ser fram emot att få jobba i projektet.

Vi ser alla fram emot tre utvecklande och givande år laddade med friluftskunskap och fulla av glädje att dela med oss av till våra klienter.

Överraskade av vädret, 17 maj 2018

Det varnas ofta för skiftande väder i fjällvärlden men glöm inte Skånevädret. Idag startade vi i strålande sol med uppmaning om hatt och vattenflaska. Planen var en tur i vackra Körsbärsdalen för att njuta av trädens blommning. Men när vi hoppade ur bilen började det droppa för att sen vräka ner regn och hagel. Och det var vi inte förberdda för..... hatt och vattenflaska hjälpte inte så mycket. Men vad gjorde det, vi fick upp tarpen och lagade krabbelurer med varm choklad. Humöret var på topp med många skratt och glada sprang vi tillbaka till bilen.

Stora hagelkorn.....

Ledarutbildning dag 1, Skrylle 16 maj

HÄNG MED OSS UT 2.0!
Idag drog utbildningen igång för personal i socialpsykiatrin i Sjöbo, Tomelilla och Ystad. Utbildningen är specialutformad av Friluftsfrämjandet Region Syd tillsammas med arbetsterapeut för ledare som ska ha grupper för personer med psykisk ohälsa.

Uppstart för Häng med oss ut 2.0, Sjöbo Ora 3 maj 2018

Idag hade vi vår första träff med personalen som ska utbildas till ledare i Friluftsfrämjandet och ska få äran att jobba i Häng med oss ut 2.0.

Den första övningen var att presentera sig med ett naturföremål och här nedan "ser" ni oss alla. Så roligt att få träffa alla som verkligen ser fram emot att få jobba i projektet.

Föreläsning på Friluftsfrämjandets Regionstämma, 21 april 2018

Idag har projektledare Therese, ledare Gunilla och vår tidigare deltagare Johan varit och presenterat Häng med oss på på Friluftsfrämjandets regionstämma i Laholm. Vi delade med oss av våra erfarenheter av projektet och Johans berättade om sin resa med psykisk ohälsa och vilken betydelse Häng med oss ut haft för hans återhämtning. Johan är nu ideell ledare för en frilufsargrupp och arrangerar täljträffar/utbildningar i Friluftsfrämjandet Sjöbo . Det visar verkligen på projektets vinster på flera plan. Återhämtning och föreningsliv i kombination.

Text

Unable to render Vue app.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 september 2019
Sidan publicerad av: Therese Rosenkvist
Omsorg och stöd