Trygghetslarm

Trygghetslarm kan ge ökad trygghet då det innebär möjlighet att snabbt tillkalla hjälp i akuta situationer. Det är en behovsprövad insats.

Personer som av någon anledning känner sig otrygga hemma kan ansöka om att få ett trygghetslarm installerat i bostaden. Ett trygghetslarm kan exempelvis vara en trygghet för personer som har lätt för att falla och inte själv kan ta sig upp. Trygghetslarmet ska endast användas vid akuta situationer. Larmet är digitalt och ringer upp larmcentralen via ett inbyggt SIM-kort. När du trycker på ditt larm så besvaras detta av Trygghetsjouren i Malmö. Personal därifrån ringer upp hemtjänstpersonalen i ditt område om du behöver hjälp.

Vill du veta mer eller ansöka om trygghetslarm?

Känner du att du skulle behöva stöd? Är du företrädare (god man, förmyndare eller förvaltare), anhörig eller närstående och ska hjälpa en person att söka stöd?

Du är alltid välkommen att kontakta biståndshandläggare med frågor om möjligheter till stöd med omsorg och service. Du hittar kontaktuppgifter till biståndshandläggarna längst ner på denna sida. Vet du inte vilken handläggare du ska kontakta är du välkommen att ringa kommunens växel, 0416-270 00.

Du hittar också mer information om hur du ansöker om stöd här.

242 kronor per månad och det ingår i maxtaxan som är 2 125 kronor per månad 2020. Om du har andra insatser som också ingår i maxtaxan får de tillsammans inte bli mer än 2 125 kronor per månad. Maxtaxan är ett högkostnadsskydd som räknas fram efter årets prisbasbelopp.

Man behöver lämna från sig nycklar men oftast är det bara en. Vi sätter upp en nyckelgömma på dörren där vi monterar er nyckel i. Bara på ställe där det inte går att sätta upp nyckelgömma behöver man lämna två nycklar, en till hemtjänst och en till nattpatrullen, och detta gäller bara i Blentarp, Lövestad och Vollsjö. Alla som bor i Sjöbo behöver fortfarande bara lämna en. Sen kan det vara ännu fler om det är andra nycklar till porten än vad det är till en lägenhetsdörr osv.

Nej, det är ett hemmalarm. Men trygghetslarmet har en räckvidd på 50-100m, så hela trädgården brukar täckas av larmet.

Ja.

Om du inte är i behov av trygghetslarm längre ringer du din biståndshandläggare och berättar det. Kommunens personal kommer därefter hem till dig för borttag av larm samt nyckelgömman. I anslutning till detta avslutas din eventuella kostnad för larmet.

Kontakt

 • Biståndshandläggare Sjöbo 1 & Ängsgården

  Telefontid helgfri mån-fre 8.15 - 9.15

  0416-273 68

 • Biståndshandläggare Sjöbo 3 & 4

  Telefontid helgfri mån-fre 8.15 - 9.15

  0416-272 88

 • Biståndshandläggare Vollsjö & Lövestad

  Telefontid helgfri mån-fre 8.15 - 9.15

  0416-273 69

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 juni 2020
Omsorg och stöd