Mobilitet på tvärs (framtidens sätt att resa)

Nu är vi inne i projektets testfas och ser fram emot att testa flera nya resesätt tillsammans med er i Sjöbo och Tomelilla!

Var med och testa nya sätt att resa på i Sjöbo och Tomelilla!

Under sommaren fick vi in intresseanmälningar från 168 personer som vill testa ett eller flera av koncepten nedan. Flera testperioder är redan igång och vi arbetar löpande tillsammans med våra samarbetspartners och genom input från er testpersoner för att genomföra och utvärdera dem på bästa sätt.

Överblick och grov tidsplan

 1. Testcykla: igång sen juli 2021
 2. El-scooterpilot: 16 september-15 december 2021
 3. Bilpoolspilot: oktober 2021-maj 2022
 4. Grannbilen: 23 november 2021 - april 2022
 5. Bilutmaningen: planerad start vintern 2021/2022
 6. Samåkning: uppföljning våren 2022 (lågt intresse)
 7. Liftarhållplats: uppföljning våren 2022 (lågt intresse)

Vi kommer att arbeta både med löpande utvärdering för varje test och göra en slututvärdering för hela projektet under perioden juni-september 2022. Förhoppningen är att flera av koncepten kan fortsätta även efter projektet.

Ditt deltagande är viktig

Alla ni som har anmält intresse och lämnat er e-postadress under sommarkampanjen kommer får uppdateringar allt eftersom detaljplaneringen blir klar och koncepten blir redo att lanseras. Vi kan ha några följdfrågor till er också.

Allmän information och möjlighet att delta kommer också att läggas upp löpande här på projektsidan. För flera av av koncepten kommer det att gå att anmäla sitt intresse även senare.

Läs mer om varje koncept och testperiod nedan.

En del av Mobilitet på tvärs

Testerna är en del kommunernas deltagande i projektet "Mobilitet på tvärs". Under åren 2020-2022 är Sjöbo och Tomelilla med i ett stort Interreg-projekt med totalt 17 skånska och danska partners för att undersöka och testa nya, hållbara sätt att resa på ”tvärs”. Fokus ligger på områden utanför de större städerna och på hållbarhet och syftet är att lära oss mer tillsammans. Läs mer om "Mobilitet på tvärs" längst ner på sidan.

Följ oss gärna på Instagram @mpt_sjobo_tomelillalänk till annan webbplats

Projektet finansieras av EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagarrak och aktiva projektpartners

Intresserad av att delta i projektet?

Ikoner nya sätt att resa

När det gäller att låna elcyklar så smygstartade vi ”Testcykla” redan i juli.

Nya tider för att boka lånecyklar är upplagda för resten av året 2021. Tider för våren kommer läggas upp i början på 2022.

Eftersom intresset har varit så stort har vi valt att ändra till 5 dagars utlåning, istället för 12 dagar. På det viset kan fler få chans att låna cyklarna.

Avtal, vilkor och bokning

Du bokar via bokningssidan, hämtar ut cykeln på en torsdag och lämnar tillbaka den kommande tisdag. Först till kvarn gäller.

Läs mer och hitta avtal och bokningssida.

Just nu har vi totalt tre cyklar att låna ut, en el-lådcyklar i Sjöbo, en el-lådcykel i Tomelilla och en elcykel i Sjöbo.

Utvärdering via enkäter

Det är gratis att låna men vi vill att ni svarar på 2 enkäter i utbyte, den ena direkt efter lånet och en efter 3-4 månader.

Följ oss gärna på Instagram @mpt_sjobo_tomelillalänk till annan webbplats

Under hösten kommer det gå att resa med el-scootrar i Sjöbo och Tomelilla inom tätorterna. Denna tre månaders pilot görs i samarbete med TIER Mobility som står för driften och kommunerna arrangerar testresenärer och utvärderar piloten genom ”Mobilitet på tvärs”. Det är en unik pilot eftersom det (mig veterligen) blir första gången detta testas på en mindre svensk ort utan stadstrafik.

Lansering

Från den 16 september i Sjöbo och den 17 september i Tomelilla finns el-scootrarna på plats i respektive tätort. Det handlar om 25 el-scootrar i varje ort till att börja med.

Vi från projektet kommer också vara på plats vid respektive buss- och tågstation på morgonen 6:30-9:30 för att svara på frågor om el-scooterpiloten och projektet i stort. Vi bjuder er på kaffe och delar ut cykelkartor också.

Så blir du testresenär

Intresset har varit stort. Under sommaren har vi fått in 78 intresseanmälningar från människor i Sjöbo och Tomelilla som vill testa el-scootrar. Totalt har vi 100 vouchers laddade med 10 upplåsningar och 100 minuters resande.

Vi har plats för några till testresenärer så anmäl ditt intresse till Tilda på e-post Tilda.Thorsson@sjobo.se så skickar hon ut en voucher till dig. I utbyte vill vi att du svarar på en enkät kring tjänsten och dina resvanor och resebehov.

Det kommer gå att resa med el-scootrarna även utan en testresenärs-voucher under testperioden.

Starta el-scootern med TIER:s app

För att kunna använda el-scootrarna behöver du ladda ner TIER:s app och sen intyga att du är över 18 år samt registrera namn, e-post och ett betalkort genom BankID. Du behöver registrera bankkort även om du bara tänkt resa gratis med testresenärs-voucher.

Läs mer på TIER:s hemsida tier.applänk till annan webbplats

Du hittar svar på många frågor om appen eller tjänsten på TIER:s hemsida eller direkt i appen. Behöver du kontakta kundtjänst kan du antingen skicka e-post till sjobo@tier.app eller tomelilla@tier.app eller ringa deras kundtjänst på nummer 040 668 81 27. Där kan du även anmälla felparkerade eller trasiga el-scootrar.

Följ oss gärna på Instagram @mpt_sjobo_tomelillalänk till annan webbplats

Nu startar vi upp Bilpoolspiloten som vi planerar med vår partner BilBengsson och deras tjänst Rulla. Vi planerar inte mindre än fyra piloter under två testomgångar.

Testperiod 1: Oktober 2021 – maj 2022 (OBS förlängd period)

Sjöbo tätort

Bilen står på pendlarparkeringen vid busstationen, på den närmaste parkeringen bervid laddplatserna. Det är en nyckelfri Renult Clio, en hybrid som tankas med bensin och även laddas med el under körning.

Tomelilla tätort

Bilen står på pendlarparkeringen vid Tomelilla station på en av laddplatserna. Det är en nyckelfri Renult Zoe, en elbil som du tankar med el.

Testperiod 2: Februari – maj 2022

 • Brösarp
 • By i Sjöbo (ej beslutat vilken by ännu)

Under vårens testperiod vill vi testa bilpool i två byar och har satt minst 5 intresserade hushåll som minimum krav för att det ska bli meningsfullt. Vollsjö var den byn i Sjöbo som var närmast med 3 intresseanmälningar och Bjärsjölagård hade 2 intresseanmälningar i sommras.

Bli testperson

Under piloten bjuder vi testpersoner på månadsavgiften på 99 kr/månad under testperioden.

Som testperson åtar du dig att testa poolbilen minst en gång och svara på vår utvärderingsenkät.

Du betalar själv enligt gällande taxa bara när du använder poolbilen. Priset för bilarna är i Sjöbo och Tomelilla är 65 kr/h och 2 kr/km, bränsle ingår.

Du behöver anmäla dig till mig på e-post Frida.Tiberini@sjobo.se att du vill vara testperson i piloten. Då meddelar jag Bil Bengtsson som kopplar dig som testperson i systemet och ser till att räkningen för månadsavgiften skickas till projektet. Ange namn, ort, e-post och telefonnummer. Du måste bo i Sjöbo eller Tomelilla för att kunna delta.

Tjänsten Rulla

För att komma igång med tjänsten behöver du ladda ner appen för Rulla och registrera dig som kund. Välj BilBengtsson.

Du behöver lägga upp en bild på ditt körkort, ett betalkort och det görs alltid en kreditprövning när nya användare läggs upp.

Du både bokar du, låser upp poolbilen och betalar med appen.

På Rullas hemsida hittar du svar på de vanligaste frågorna om tjänsten. Det är en öppen bilpoolstjänst, vilket innebär att du kan boka och använda poolbilar även i andra städer i Sverige om du vill. Har du frågor om tjänsten och appen så kontakta Bil Bengtsson på e-postadress rulla@bilbengtsson.se eller telefon 0411-64 833.

Läs mer på rulla.selänk till annan webbplats.

Följ oss gärna på Instagram @mpt_sjobo_tomelillalänk till annan webbplats

Konceptet ”Grannbilen” är en form av bildelning där privatpersoner hyr ut sin bil via en app. Detta tycker vi i projektet hade varit intressant att testa och utvärdera i Sjöbo och Tomelilla kommuner.

Testperiod och kampanj

Den 23 oktober 2021 startar vi en kampanj kring ”Grannbilen”. Vår testperiod kommer att pågå fram till april 2022 och avslutas med en utvärdering via enkät, intervjuer och ett fokusgruppsmöte.

För dig som är bilägaren

Du kan sänka dina bilkostnader genom att hyra ut din bil till dina grannar via en app som erbjuder extra försäkring under utlåningen. Du sätter priset själv och väljer när och till vem du vill hyra ut. Efter en uthyrning lämnar du omdöme på uthyrningen.

För dig som vill hyra en bil ibland

Hyr din grannes bil enkelt via en app. Du hittar, bokar och betala för bil i appen. Efteråt lämnar du omdöme på bilägaren.

Blir testperson

Du kan bli testperson genom att anmäla dig till mig på e-post Frida.Tiberini@sjobo.se och skapa konto för att hyra ut, eller hyra bil, på en av Grannbils-apparna nedan. Som testperson åtar du dig bara att skapa ett konto, bekanta dig med appen och tjänsten och svara på vår enkät – för detta får du ett presentkort på 50 kr som tack. Skicka en skärmdump över din profil när det är gjort.

Om du dessutom lyckas hitta en bra matchning och faktiskt provar tjänsten genom att hyra ut eller hyra en bil, samt lämnar ett omdöme i appen, då får du ytterligare ett presentkort på 250 kr. Skicka en skärmdump över ditt omdöme när det är gjort.

Alla presentkort delas ut i april 2022 i slutet av testperioden efter du svarat på enkäten och du kommer kunna välja mellan att få ett presentkort för en cykelreperation, biltvätt eller matupplevelse.

Vi har budgetera för max 100 testpersoner och kommer att meddela på denna sidan när kvoten är full.

Grannbilstjänsten och appar

SnappCar och GoMore erbjuder tjänsten i Sverige och än så länge finns det på SnappCar bara några få bilar att hyra i Sjöbo och Tomelilla. Båda tjänsterna gör kontroller för att verifiera att användaren är den de utger sig att vara och en kreditupplysning på den som vill hyra.

Som bilägare lägger du upp bilen i appen och anger de villkor och pris du vill ska gälla. Efter det godkänner du förfrågningar om att hyra din bil.

Vill du hyra bil så hittar, bokar och betalar du för bilen direkt i appen. Både SnappCar och GoMore har ofta prova-på erbjudande för nya användare.

Kom ihåg att alltid lämna omdömen - det bidrar till ett säkert system för alla, där de som sköter sig gynnas.

Frågor

Har du frågor kring att bli testperson eller kring projektet så kontakta mig på på e-post Frida.Tiberini@sjobo.se.

Har du frågor gällande hur du kommer igång med appen, vilka försäkringar som gäller med mera så hänvisar vi till SnappCar och GoMore hemsidor och kundtjänst.

Läs mer på SnappCarlänk till annan webbplats och GoMorelänk till annan webbplatss hemsidor.

Följ oss gärna på Instagram @mpt_sjobo_tomelillalänk till annan webbplats

Har du anmält intresse till att anta bilutmaningen? Då kommer du kommer att få ett uppföljningsmail så snart vi hinner under hösten. Just nu har vi fullt upp med lanseringen av Bilpoolspiloten i oktober och rapportering.

Följ oss gärna på Instagram @mpt_sjobo_tomelillalänk till annan webbplats

Har du anmält intresse till att starta en samåkningsgrupp?

Samåkning är nog det resesätt som är mest hållbart, både ekonomiskt och sett till miljön. Vi fick tyvärr inte in så många intresseanmälningar till att samåka nu i sommar och ser inga tydliga kluster.

Vi planerar att följa upp detta till våren 2022. Vi följer också med spänning de samåkningskampanjer som våra skånska och danska partners inom ”Mobilitet på tvärs” planerar.

Följ oss gärna på Instagram @mpt_sjobo_tomelillalänk till annan webbplats

Har du anmält intresse till att testa en liftarhållplats i din by?

Vi fick tyvärr inte in så många intresseanmälningar för detta och så inga tydliga kluster till att testa en liftarhållplats för spontan samåkning hos oss just nu. Vi planerar att följa upp detta till våren 2022.

Följ oss gärna på Instagram @mpt_sjobo_tomelillalänk till annan webbplats

Aktuellt

Europeiska Mobilitetsveckan

Ta en kopp kaffe och prata hållbart resande med oss!

Den 16-22 september är det den Europeiska mobilitetsveckan och den vill vi fira genom att bjuda pendlare på kaffe och prata om hållbart resande med alla som vill. Ni hittar oss här:

 • Sjöbo busstation 16 september kl 6:30-9:30
 • Tomelilla station 17 september kl 6:30-9:30

Kom förbi och säg hej! Vi svarar på frågor om el-scootrar, elcyklar, bilpool, projektet Mobilitet på tvärs och hållbart resande i stort. Du kan även registrea dig som testresenär för el-scooterpiloten på plats. Vi delar också ut cykelkartor.

Quiz

Passa även på att testa din kunskaper om hälsa, tryggt och hållbart resande. Du kan svara hela veckan och får de rätta svaren direkt efteråt. Här är en länk direkt till quizetlänk till annan webbplats!

Följ oss gärna på Instagram @mpt_sjobo_tomelillalänk till annan webbplats

Tilda

Vi har fått förstärkning i projektet
Vi har ännu en gång fått äran att arbeta med en student som kommer att vara med oss hela höstterminen. Jag låter Tilda presentera sig själv här.

 

Hej på er!

Mitt namn är Tilda Thorsson och jag är den nya praktikanten som ska ta över delar av Sannas tidigare praktiktjänst och fortsätta att arbeta med projektet Mobilitet på tvärs fram tills början av januari!

Lite mer om mig: Jag är en tjugoettårig student från Lunds universitet som pluggar en kandidat i mänskliga rättigheter. Just nu är jag inne på min nästsista termin, den spännande praktikterminen, där min tid på MpT ingår. Ursprungligen kommer jag från sommarstaden Halmstad, men jag har rötter i Skåne i bl.a. Helsingborg där min mamma och mormor växt upp, och även här i närheten av Österlen där min gammelmormor kommer ifrån.

Man kan fråga sig vad Mobilitet och hållbart resande utanför större städer har med min utbildning, mänskliga rättigheter, att göra. Det går bland annat att dra koppling till rätten att inkluderas, då landsbygden ofta underprioriteras av diverse aktörer när det kommer till sådant som ekologiska, ekonomiska och sociala frågor/ rättigheter. Under de här månaderna kommer jag undersöka detta lite närmare och uppdatera er om vad som händer inom MpT.

Hoppas vi ses här i flödet och kanske någonstans runt i Sjöbo och Tomelilla!

/ Tilda

Följ oss gärna på Instagram @mpt_sjobo_tomelillalänk till annan webbplats

Diagram sommarkampanj - intresseanmälningar till tester

Diagram sommarkampanj - intresseanmälningar till tester

Nu är det snart dags för även mig att ta semester. Innan dess vill jag ge en uppdatering kring hur vår sommarkampanj för att få in intresseanmälningar till att testa nya resesätt fortskrider.

Hittills har vi fått in svar från 148 personer och de flesta anmälde intresse att testa mer än ett koncept. Störst har intresset varit att testa el-scooter (69), följt av att testa en bilpoolslösning (64 personer), men ännu är det 3 veckor kvar av vår kampanj och de med minst intresseanmälningar har inte presenterats presenterats på Instagram och Facebook ännu.

OBS. ni ska ha fått ett autosvar. Två e-postadresser som lämnades var felaktiga, så kontakta mig på frida.tiberini@sjobo.se om ni inte fått något autosvar.

Vill du inte lämna e-post får du helt enkelt följa de uppdateringar som kommer göras på projektets Instagram och hemsida.

Frågor och feedback från er

Vi har fått in frågor om bland annat kostnader och försäkringar för Bilpools- och Grannbildkonceptet. Mer information om testerna och tjänsterna kommer efter sommaren när våra samarbetsavtal är klara och de kommer delvis anpassas efter den feedbacken vi får i samband med intresseanmälan. Vi kommer välja att samarbeta med de aktörer som erbjuder den tjänst som passar våra tester bäst. Vi tar hänsyn till bland annat kostnader för användaren, service till oss och användare samt tillgång till data för utvärdering av testperioden.

OM TESTCYKLA

Vi smygstartade konceptet Testcykla där ni kan låna en elcykel eller el-lådcykel gratis i 12 dagar. De bokningarna vi la upp för sommaren blev snabbt uppbokade och nya tider för hösten kommer att läggas upp i slutet av augusti efter vi hunnit med en liten utvärdering av konceptet.

OM BILPOOL

Som det ser ut nu är intresset för att testa bilpoolskonceptet störst i Brösarp och Smedstorp samt Sjöbo och Tomelilla tätort. Där har vi kontakt med bland annat Rulla.se, Bilpoolen.nu och GoMore och vi kommer planera detaljerna i början av september och komma igång med den första testbyn tidigast i oktober.

OM GRANNBIL

Angående ”Grannbilen”, dvs. privat bildelning så är GoMore och SnappCar de stora aktörerna. Deras koncept liknar varandra, men vi kommer att samarbeta med en aktör så att vi samlar intresserade användare och enklare kan matcha den som vill hyra ut sin bil med den som vill hyra.

OM EL-SCOOTRAR

Vi är medvetna om att el-scootrar inte alltid parkeras som det är tänkt och att det medför problem. Vi för samtal med TIER om detta för att kunna planera vår pilottest på ett så bra sätt som möjligt och kommer bland annat arbeta med geofencing så att el-scootrarna inte kan köra eller parkeras inom vissa zoner och så att de bara kan köra långsamt på vissa sträckor.

OM SAMÅKNING OCH COVID-19

Vi kommer att följa utvecklingen av Covid-19 och anpassa tester efter restriktioner och läget. Det kan innebära att vissa tester ställs in.

OM LIFTARHÅLLPLATSER

De exempel på liftarhållplatser som vi har inspirerats av i Torna Hällestad och Danmark ligger i mindre samhällen och underlättar för bybor att ge varandra skjuts till och från byn. I Torna Hällestad kom det som ett medborgarförslag och i Danmark sattes det upp efter en workshop om samåkning med byborna. Vi tänker oss något liknande och planerar inte att sätta upp liftarhållplatser om det inte finns ett intresse för det på platsen.

Ha en riktigt skön sommar nu!

Frida Tiberini, delprojektledare Sjöbo-Tomelilla, Mobilitet på tvärs

Följ oss gärna på Instagram @mpt_sjobo_tomelillalänk till annan webbplats

Här presenteras de sju koncepten som vi vill testa med er.

Anmäl ditt intresse senast 16 augusti till att testa något av de sju koncepten (eller alla!) via denna länken https://u.to/QtFuGwlänk till annan webbplats

1 . Testcykla i Sjöbo och Tomelilla

Låna en elcykel eller el-lådcykel av oss under 12 dagar för att se om det är något för dig. Det kostar ingenting för dig men i utbyte så svarar du på två korta enkäter, ett direkt efteråt och ett efter 3 månader.

Planerad start är i början av juli 2021.

2. Bilpool i din by

Ha en nyckelfri elhybrid poolbil i din by på test i 2-3 månader. Projektet står för månadskostnaden för bilen och du står själv för en dags eller kilometerkostnad när du använder poolbilen. Perioden börjar med en infoträff och avslutas med presentation av olika bilpoolskoncept och rådgivning kring uppstart av en bilpool eller bildelningstjänst i er by.

Detta kan startas upp i oktober 2021 i ca 3 byar/orter där intresset är som störst. Övriga intresserade får lära sig av deras erfarenheter.

3. Bildelning genom en ”Grannbil”

För bilägaren: Sänk dina bilkostnader genom att låna ut din bil till dina grannar via en app som erbjuder extra försäkring under utlåningen. Projektet bjuder på en biltvätt när du deltar och i utbyte svarar du på en kort enkät.

För den som saknar bil eller behöver en extra bil ibland: Hyr din grannes bil enkelt via en app. Projektet står för kostnaden den första gången du testar tjänsten och i utbyte svarar du på en kort enkät.

Detta kan startas upp i oktober 2021 med inbjudan till ett infomöte om hur tjänsten fungerar samt utskick via e-post.

4. Samåkning via grupper eller app

Det finns flera ganska olika typer av samåkningskoncept. Samåkningsgrupper på plattformar som Facebook och samåkning via appar som hjälper folk att matcha den som kör med den som vill åka med.

De områden där vi tror att samåkning har störst potential att fungera är i samband med återkommande schemalagd pendling eller återkommande resor till olika fritidsaktiviteter. Även i samband med större evenemang finns viss potential. Är du, din arbetsplats, förening eller by intresserad av att starta upp en samåkningsgrupp, anmäl intresse så tar vi det vidare och matchar er med varandra och de tjänster som finns.

Detta kan startas upp i oktober eller november 2021 med inbjudan till ett infomöte samt utskick via e-post.

5. Liftarhållplats för spontan samåkning

Som komplement till samåkningsgrupper kan en fysisk liftarhållplats underlätta vid samåkning. Detta har testats ibland annat Torna Hällestad – Dalby och på flera platser i Danmark. Konceptet är att en hållplats placeras på en bra strategisk plats i en by och förbikörande kan enkelt stanna och plocka upp den som vill resa med till t.ex. närmaste bästa pendlarhållplats. Är du intresserad av att testa en detta i din by och har en idé över var den bör placeras får du gärna ange det i din intresseanmälan.

Detta kan startas upp med ett infomöte med intresserade under hösten. Efter det behöver vi göra en utredning och söka om tillstånd för att sätta upp hållplatsen. Preliminär tid för invigning av en liftarhållplats blir då vintern 2021/2022.

6. Bilutmaningen

Några få familjer med mer än en bil utmanas att klara sig på bara en bil under en månad och delar med sig av sina erfarenheter från det. Inledningsvis görs en kartläggning kring hur deras bilar användas i normala fall och hur deras resvanor och behov ser ut. Det följs av rådgivning inför utmaningen och följs upp med intervjuer efter testet.

Detta kan startas upp med ett infomöte med intresserade under hösten 2021 för att planera genomförandet tillsammans. Tester kan ske under vintern eller våren.

7. Testresenär el-scooter i Sjöbo och Tomelilla

Testa en kommersiell el-scooterlösning i Sjöbo och Tomelilla tätort. Det kan gälla kortare resor inom orterna eller som komplement till kollektivtrafiken eller samåkning när du ska resa lite längre. Projektet kan bjuda på en testresa och i utbyte svara du på en kort enkät.

Planerad start i mitten av september 2021 och är tänkt att vara 1-3 månader.


Kommande evenemang
Vi kommer också planera fler evenemang och aktiviteter kring hållbart resande framöver och vill gärna veta vilka ni tycker är mest intressanta.

Vi har också påbörjat diskussioner med Kastanjeskolan och Österlens Motor- och teknikförening om att använda el-EPA som ett sätt att introducera unga till elbil. Fortsättning följer efter sommaren…

Covid-19
Alla våra aktiviteter, både tester, infomöten och evenemang kommer att ta hänsyn till Covid-19 och mycket kan behöva genomföras digitalt. Vi följer Folkhälsomyndigheten och kommunernas rekommendationer och riktlinjer och kan därför behöva planera om eller skjuta på planerade aktiviteter.

Följ oss gärna på Instagram @mpt_sjobo_tomelillalänk till annan webbplats

Läs mer om vad vi har hunnit med i vårt projekt!

Och följ oss gärna på Instagram @mpt_sjobo_tomelillalänk till annan webbplats

Vi är med på Mobility Forum Greater Copenhagen!

Det händer mycket i vårt Sjöbo-Tomelilla "case" men det händer också mycket i det stora projektet och hos våra partners. Så mycket att jag inte riktigt hunnit med att berätta om det här. Här kommer lite kort om några av de större aktiviteterna under våren.


Mobility Forum i maj - AW kommer WW

Nyligen arrangerade Innovation Skåne och Future by Lund ett "före AW kommer WW", det vill säga webbinarium och workshop. Men det var också lanceringen av deras Escaperoom-spel som är Mobilitetsforums interaktiva och virtuella utställningsmiljö, uppbyggd som en replika av det regionala mobilitetscenter som finns i Lund, men få har haft möjligheten att besöka p.g.a. pandemin. 

För er som är nyfikna och inte kunde vara med på detta kommer här länkar till webbinariet och sammanfattning av workshops kring hållbar mobilitet

Jag var själv med och ledde en workshop kring hur vi kan arbeta med och få med oss medborgare i arbetet med hållbar mobilitet. Ni kan se min 5 min sammanfattning i sista videon.

Nya perspektiv för en sammanhängande mobilitet | Innovation Skåne (innovationskane.com)länk till annan webbplats

Här är övriga programpunkter:

 • Keynote 1: Forskningsprojektet Smarta Gator, Tobias Nordström, Space Escape
 • Keynote 2: Att styra det nya: Samhällets styrning av den smarta mobiliteten John Hultén, K2
 • Panelsamtal med Anna Engblom, Greater Copenhagen; Anna Thormann, Gate 21; Benjamin Smakic, Årets Infrastrukturtalang 2021 och John Hultén, K2

Läs gärna Future by Lunds artikel om eventet, där även jag citerats

Digital samlingsplats ökar samarbetet i mobilitetsprojekten (futurebylund.se)länk till annan webbplats


Mobility Forum i mars - Mobilitetsprojekt under en pandemi

Vi var också med på ett Mobility Forum i mars där temat var att arbeta med mobilitetsprojekt mitt i en pandemi. Jag blev till och med citerad i Future by Lunds sammanfattning från det mötet.

Läs mer på Future by Lunds hemsida.

Mobilitetsprojekten kikar bortom pandemin (futurebylund.se)länk till annan webbplats


Masterclass med Roskilde Universitet

Alla delprojekten får stöd i arbetet genom bland annat den Master Class som Roskilde Universitet erbjuder vid tre tillfällen under projektet. I mars låg fokus på kunskapsgenereing och 'Hverdagslivets mobilitetsadfærd i teori og praksis", dvs resebeteende i vardagen. Vi hade föreläsningar om bland annat Mobility Management, Nudging och ändrade resebeteende under pandemin samt gruppdiskussioner kring olika utmaningar som vi har i våra "cases".

Läs mer (på danska) på Gate21:s sida

Masterclass forløb | Gate 21länk till annan webbplats

Frida Tiberini, delprojektledare Sjöbo-Tomelilla, Mobilitet på tvärs

Vill du också vara med på resan?

Än finns det platser kvar för att vara med i fokusgruppen för Mobilitet på Tvärs Sjöbo och Tomelilla.

Har du några mobilitetsproblem du vill hitta lösningar på?
Vill du vara med och diskutera alternativa sätt att resa?

Ta chansen att vara med och berätta om dina upplevelser och tankar.

På tisdag kväll kommer fokusgruppen ses via Zoom och ta diskussionen vidare.

När: 20/4
Tid: 19.00-20-30
Var: Zoom

Vi kommer att använda Menti på mobilen i storgrupp kring förutsättningarna och utmaningarna och sen arbeta i små grupper kring lösningar, så det är bra att ha både lapptop/ipad och en mobiltelefon redo under mötet.


Hur anmäller jag mig till fokusgruppen?

Kontakta Frida Tiberini som är delprojektledare för Sjöbo-Tomelilla caset på och anmäll ditt intresse så får du en Zoom-länk till infomötet den 8 april. Då får du ett välkomnsmail och länken till Zoom-mötet.

E-postadress: frida.tiberini@sjobo.se

Berätta gärna var du bor och arbetar för vi kommer dela upp er i mindre grupper för vissa moment.

Nu finns vi även på instagram!

@mpt_sjobo_tomelillalänk till annan webbplats

Syftet är att lyfta landsbygdsperspektivet kring mobilitet på olika sätt. Genom intervjuer med personer från vår fokusgrupp eller andra intressanta personer. Eller genom att använda de citat som kom in med enkäten vi hade ute.

De närmaste veckorna ansvarar vår praktikant Sanna för instagram-kontot och hon kommer även lägga upp en miniserie som heter “Sanna testar”. I denna kommer ni få se henne testa lite alternativa sätt att resande och några reflektioner kring dem.

Jag vill också passa på att önska er alla en glad påsk!

Frida Tiberini, delprojektledare Sjöbo-Tomelilla, Mobilitet på tvärs

Nu har vi hunnit sammanställa all svar och kommentarer på enkäten som var ute!

Många önskar sig fler cykelvägar och bättre kollektivtrafik, inklusve närtrafik, och det finns en hel del kommentarer också kring att dela bilar och samåkning.

OBS! Vi har inte gjort något representativt urval, så svaren kan inte ses som representativa för Sjöbo- och Tomelillabor. Svaren har i stället kommit in från en blandning av folk som bor eller arbetar i Sjöbo eller Tomelilla kommun och är intresserade av framtidens resande utanför de större städerna. Det är ett värdefullt inspel för oss när vi tar projektet vidare till nästa fas - att arbeta med en fokusgrupp.

Kvinnor och åldergrupperna 30-65 är övererepresenterade och majoriteten av svaren är från människor som bor på landet eller in någon mindre by t.ex. Blentarp, Lövestad Bjärsjölagård och Eljaröd,

Om vi tittar på de större centralorterna så svarade 25 personer att de bodde i Sjöbo tätort och 9 att de bodde i Tomelilla tätort, och 23 personer svarade arbetetade i vardera tätort. Flest personer arbetade dock utanför både Sjöbo och Tomelilla i t.ex. Malmö, Lund eller Ystad.

Ta de av sammanställningen av enkät här.

Vill du också vara med i fokusgruppen?

Än är det inte för sent att gå med i fokusgruppen. Kontakta Frida Tiberini som är delprojektledare för Sjöbo-Tomelilla caset på e-postadress frida.tiberini@sjobo.se och anmäll ditt intresse så får du en Zoom-länk till infomötet den 8 april. Berätta gärna var du bor och arbetar för vi kommer dela upp er i mindre grupper för vissa moment.

Teknikworkshop

Mobilitet på Tvärs handlar väldigt mycket om lärande, att vidga vyerna och hitta nya sätt att resa och arbeta på. Från vår fokusgrupp hoppas vi kunna lära oss mer om vad resenärerna efterfrågar och vad som vore intressant att testa i praktiken.

Vi som kommuner behöver även lära oss mer om hur vi kan använda tekniska lösningar på ett smart sätt för att hjälpa oss i arbetet. Samtidigt gynnar det teknikföretagen om de i sin tur förstår kommunernas behov och resenärernas verklighet bättre, även de resenärer som bor utanför de större städerna. Först då tror jag att de kan erbjuda oss riktigt bra tekniska lösningar.

Mobile Heights

En av våra partners i Mobilitet på Tvärs är Mobile Heights, en klusterorganisation med mer är 100 teknikföretag och organisationer bland sina medlemmar.

Vi har provat på en metod där vi tittat på hur vi kan integrera tekniska lösningar i arbetet med mobilitetsprojekt. Hur vi samlar in information kring resmönster, hur vi kan visualisera dessa och hur vi kan mäta och följa upp de insatser som görs på ett bra sätt.

Inspirationsföreläsningar och teknikworkshop

Den 16 mars ledde Mobile Heights en teknikworkshop med oss. På förmiddagen inspirerade sex av deras medlemsorganisationer - Malmö universitet, RISE, Cybercom, Backtick Technologies, miThings och Sensative – genom att berättar om tidigare erfarenheter och exempel på teknik som implementerats i olika projekt. De arbetar med simuleringar, Algoritmer, AI, sensorer, prognoser, UX och visuell design på tjänster.

På eftermiddagen fortsatte kommunerna Sjöbo, Tomelilla och Lund med en idéworkshop tillsammans med ovannämnda partners.

Målet var att hitta idéer för att integrera tekniska lösningar i arbetet med mobilitetsprojekt. Det var både intressant och svårt men otroligt nyttigt att få diskutera problem och utmaningar med en blandning av folk med helt olika kompetenser och perspektiv. Det har inspirerat mig till några idéer som jag gärna vill testa på vår fokusgrupp i kommande möte. Men kanske ännu mer har det inspirerat till att planera in liknande utbyten med teknikföretag inför framtida projekt.

Frida Tiberini, delprojektledare Sjöbo-Tomelilla, Mobilitet på tvärs

Koncentrerade deltagare i teknikworkshopen

Koncentrerade deltagare i teknikworkshopen

Vi har fått förstärkning i projektet
De kommande sju veckorna har projektet fått förstärkning med en LIA-praktikant - Sanna. Jag låter henne presentera sig själv här.


Hej alla!

Mitt namn är Sanna Sjögren, 25 år och är en tidigare Sjöbo-bo som nu är tillbaks för att under sju veckors tid genomföra en LIA (lärande i arbete) här på Sjöbo Kommun. Jag kommer som student från Akademi Båstad som är en yrkeshögskola, där jag läser till att bli en Koordinator inom besöksnäringen. Men jag är även en examinerad Sociolog.

Jag kommer under mina sju veckor här på Sjöbo kommun sitta med två uppdrag. Dels kommer jag stötta upp i projektet ”Mobillitet på tvärs” och dels kommer jag arbeta med besöksnäringen med ett fokus mot ”Waypoints Sjöbo”.

Med spänning och nyfikenhet ser jag framemot att få bidra och delta i detta projekt!

Ha en fin dag

Sanna Sjögren

Roligt att du är intresserad av att veta mer om att delta i projektet!

Framtidens resande

Det finns fler sätt att resa på än kollektivtrafik eller att köra själv i egen bil och det kommer att dyka upp ännu fler tjänster och specialfordon fram över. Några exempel är bil- och cykelpooler, specialcyklar, el-scootrar, olika appar för samåkning och att hyra grannes bil. Flera av dessa har slagit igenom i många städer, vissa har även testats utanför stadsmiljö.

Nya sätt att resa på där du bor

Vilka nya sätt att resa på tror du skulle passa där du bor? Det är en av de frågorna vi vill undersöka i det här projektet.

Vi tror att det kan skilja sig mycket från plats till plats, både på grund av olika geografier men även beroende på vad som intresserar människorna som bor eller arbetar där. De ekonomiska förutsättningarna kan också skilja åt och vara avgörande för val av transportmedel.

Fokusgrupp sökes

Nu behöver vi en fokusgrupp som tillsammans med oss vill undersöka framtidens resande. Bor eller arbetar du i Sjöbo eller Tomelilla kommun? Du är kanske med i någon förening eller byalag? Svara då på vår korta enkät och anmäl ditt intresse för att medverka i fokusgruppen.

På grund av Covid-19 kommer deltagandet vara digitalt och det innebär att du får inbjudan att svara på frågor och delta på fokusgruppsmöte mellan mars och maj. Slutsatserna från den processen kommer att ligga som grund för en rad olika erbjudande om att testa och tycka till om olika resetjänster eller idéer.

Projektet kommer pågå till september 2022 men du väljer själv hur länge du vill vara med och mycket tid du vill lägga på deltagandet. Det är en fördel om de som deltar bor nära varandra, så tipsa gärna dina grannar och vänner om att delta.

Så passa på att tycka till och dela med dig av hur du reser och hur du skulle vilja resa i din vardag.

Anmäl intresse att vara med genom att svara på vår korta enkät senast fredagen den 5 mars (2021).länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Du kan även kontakta Frida Tiberini som är delprojektledare för Sjöbo-Tomelilla caset om du har frågor på e-postadress frida.tiberini@sjobo.se.

KomiLand

Bild från KomiLand

Samla all mobilitet i en app
I januari 2021 blev det klart att Malmö stad ska ta fram ett förslag på att samla alla stadens resetjänster i en mobilitetsapp. Där ska det gå att till exempel köpa bussbiljetter, boka hyrcyklar, taxi och el-scootrar på samma plats. De är inspirerade av Berlins mobilitetsapp BVG Jelbi som lanserades i höstas.

Detta är inget nytt och liknande ”MaaS-projekt” finns i flera städer, men mest intressant för oss är kanske projektet ”KomILand” där en liknande app testas i 3 mindre byar, Timmersdala, Lundsbrunn och Broddetorp. Läs mer om det på Västra Götalandsregionens hemsidalänk till annan webbplats.

Vilka resetjänster är intressanta hos oss?

Vi följer detta med spänning men känner för egen del att vi först behöver lära oss mer och vi planerar därför att arbeta med folk som bor och arbetar i Sjöbo och Tomelilla och utgå från platser och de resebehov som finns här.

En app är ju bara bra att ha om den används. Så frågan är kanske snarare vilka resetjänster folk hos oss är intresserade av att använda? Det är detta vill vi undersöka och testa i vårt projekt som pågår fram till september 2022. Sen får vi se om det blir någon Maas-app även för Sjöbo och Tomelilla.

Intressant just nu är också att se om nya Corona-vanor kommer hänga kvar länge. Kommer folk fortsättningsvis att arbeta och studera mer på distans och kommer de därmed välja att bo och resa annorlunda. Hur kan det i sin tur påverka våra byar och kommuner? Kommer urbaniseringstrenden att brytas eller mattas av om fler väljer att bo nära naturen? Och kommer det i sin tur medföra nya mötesplatser och annan typ av service på landsbygden?


Frida Tiberini, delprojektledare Sjöbo-Tomelilla, Mobilitet på tvärs

Jag

Vårt ”skyltfönster” i Lund
I november 2020 var jag, Frida Tiberini, och Kalle Rosensköld på det nya Mobiltetsnod Syd på Scheelevägen 16 i Lund och träffade Anneli Xie och Naemi Jaworowski. Det har potential att bli en intressant mötesplats och utställningsmiljö för olika mobilitetssatsningar och projekt. Redan nu har en del av ytan tillägnas projektet Evolution road.

Sjöbo och Tomelilla fungerar lite som bollplank i uppbyggnadsfasen och vi kommer ställa ut vår Förstudie Framtidens Kollektivtrafik på Landsbygden i ett första skede och resultat från vårt case inom projektet Mobilitet på Tvärs så snart vi har lite mer att visa upp och berätta. Vi ser det lite som vårt ”skyltfönster” i Lund.

Jag gillar att Anneli och Naemi placerade vårt case under kategorin "Det smarta samhället", för det är det vi vill undersöka mer, smarta lösningar för mer hållbart och delat resande på mindre orter och landsbygden.

Ha det bra!
Och – nej bilden är inte alls arrangerad :D
Frida Tiberini, delprojektledare Sjöbo-Tomelilla, Mobilitet på tvärs

jagigen

Om Mobilitet på tvärs

Projektperiod: april 2020 - september 2022
Projektägare: Gate21 i Danmark. Svensk koordinator är Innovation Skåne.

Samarbetspartners: Projektet har totalt 17 aktiva partners.

De skånska partnerna är tre skånska kommuner - Lund, Sjöbo och Tomelilla samt Innovation Skåne och Mobile Heights.
På danska sidan har vi fem kommuner på Själland - Lejre, Fredensborg, Frederiksberg, Roskilde och Slagelse, samt Region Hovedstaden, Gate 21, Concito, 4-Leaf Consulting, Roskilde Universitet och DTU Diplom.

Projektet har även ungefär lika många associerade partners som följer arbetet och deltar i samarbetsforumet.

Finansiärer: Interreg Öresund-Kattegat-Skagarrak till 50 procent, resterande kommer från de aktiva partnerna.

Kontakt: Frida Tiberini, delprojektledare Sjöbo-Tomelilla, frida.tiberini@sjobo.se

Läs mer på det stora projektets hemsida länk till annan webbplats

Följ oss på Instagram @mpt_sjobo_tomelillalänk till annan webbplats

Läs gärna även vår gemensamma Förstudie Framtidens Kollektivtrafik på Landsbygden

Projektetnamn - ”Mobilitet på Tvärs”
Med ”tvärs” menas dels mellan stad och land, med olika transportslag och över landsgränser genom samarbete mellan svenska och och danska kommuner och organisationer.

I juli 2020 fick vi det glada beskedet om att ansökan var beviljad men Covid-19 har gjort att vi fått tänka och planera om ganska mycket, men nu är vi äntligen igång.

Hållbart resande på landsbygden
Sjöbo och Tomelilla kommer främst att delta genom ett ”case” inom temat Hållbar mobilitet på landsbygden genom Living Labs, där vi tillsammans med boende och arbetsgivare på mindre orter lär oss mer om mobilitetsfrågor och hållbart resande på landsbygden och tillsammans väljer ut och testar alternativa sätt att resa.

Viktigt att betona är att det handlar inte bara om miljön eller koldioxidutsläpp utan lika mycket om ekonomisk och socialt hållbart resande och levande landsbygder. Vår danske sparringpartner blir Lejre kommun som har många likheter med våra kommuner.

Fokusgrupp och tester av alternativa sätt att resa

En första fas är att rekrytera deltagare till en fokusgrupp, det vill säga nyfikna människor som vill berätta om hur de reser, hur de skulle vilja resa och vill testa och tycka till om olika resetjänster och produkter.

Mobility Forum Greater Copenhagen

Projektet kommer agera på flera nivåer och även bygga upp kunskap och utbyta erfarenheter mellan transportaktörer i ett samarbetsforum i Greater Copenhagen och med ett regionalt mobilitetscentrum i Lund.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 november 2021
Sidan publicerad av: Frida Tiberini