Historik

Biografens ursprungliga projektorer byttes ut till digitalt biosystem 2011

Flora byggdes vid krigsutbrottet år 1939.

Byggherre och tillika fastighetsägare var en marmorhandlare Adam Kehlmeier. Hans yrkesverksamhet kom i hög grad att påverka biografens utseende och stora delar av inredningen är utförd i marmor, också entrén och delar av fasaden rpyddes med marmor. Mycket av denna marmorinredning finns kvar i dag, trots flera ombyggnader. Arkitekten bakom den nya biografen var Wilborg Irving.

Kehlmeier drev under många år biografen i egen regi. Numera drivs Flora av Sjöbo kommun.

Flora har sedan invigningen den 8 november 1939 oavbrutet varit biograf och teater. Antalet platser var ursprungligen 300, i dag finns plats för 154 personer i publiken. Premiärfilm var "Herr husassistenten", regi Ragnar Arvedson.

Ursprungligen var väggarna i biosalongen ljust gula, stolarna av björk med rödbrun klädsel. Biljettkontoret låg, liksom i dag, till vänster, och till höger såldes godsaker och konfekt. I foajén fanns också garderoben.

Hösten 2011 hade de dubbla Bauer-projektorerna tjänat ut och nya digitala projektorer installerades. I dag visas film tre dagar i veckan och utrustningen kan också användas för att visa direktsänd eller inspelad opera, teater och idrottsevenemang.

2012 blev också ljudet digitalt och utrustning för visning av 3D-filmer installerades.

Källor: Kjell Furberg: Svenska biografer och kommunens arkiv.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 december 2020
Uppleva och göra