En vuxen som ser fundersam ut

Vad gäller?

Här finns du riktlinjer som gäller för sommarlovsprogrammet. Tänk på att du som målsman alltid har ansvar för ditt barn, även under aktiviteterna.

Roliga aktiviteter på sommarlovet

Hurra! Äntligen dags för sommarlov och här kommer programmet som är späckat med roliga aktiviteter! Men först några riktlinjer för vad som gäller under sommarlovet.

 • #sommarisjöbo anordnar aktiviteter för alla från 0-100 år, men mest har vi satsat på åldersgruppen 6-17 år.
 • Alla barn och unga är välkomna att delta, även barn som inte är skrivna i kommunen.
 • För de flesta aktiviteter har vi försökt att ha en backup-lokal, men i vissa fall kan aktiviteter komma att ställas in vid dåligt väder. Alla ändringar kommer att läggas upp på huvudsidan för #sommarisjöbo, som du även når via QR-koden på framsidan av programmet. kolla gärna hemsidan innan du åker iväg på en aktivitet!
 • I programmet står det vart du ska anmäla dig om anmälan behövs. De flesta aktiviteter är drop-in. Har du generella frågor kan du gärna maila sommarisjobo@sjobo.se.
 • Alla aktiviteter räknas som öppen verksamhet. Det betyder att målsman alltid är ansvarig för sina barn. Det är fritt att komma och gå på de flesta aktiviteter och personalen räknar inte in eller håller kvar barn som vill lämna (självklart undantaget utflykter till annan ort).
 • Vid aktiviteter för barn under 10 är föräldrar oftast välkomna att vara med och delta, men i så fall på egen bekostnad.
 • Längd- och viktangivelser på höghöjdsbana och gyrokopter går inte att rucka på.
 • Nästan alla aktiviteter är kostnadsfria men vi väljer att ta med även öppna aktiviteter med en kostnad i programmet.

Äppelmärkning

Vi testar i år att införa en äppelmärkning, som en del i projektet Bibblan Sjunger. Äppelmärkningen står för att programpunkten passar extra bra för barn med funktionsnedsättningar. I programhäftet markeras det med ett litet äpple. I texten på hemsidan står kort och gott "äppelmärkt".

Alla barn är såklart välkomna på alla aktiviteter, utom ett par inom ramen för Bibblan Sjunger som är exklusiva för barn med funktionsnedsättningar. Äppelmärkningen betyder att alla barn och unga är välkomna, och att:

 • De som håller i programpunkten har tänkt igenom hur den kan tillgängliggöras både fysiskt och psykiskt.
 • Vissa anpassningar görs, till exempel kan det finnas bildstöd, tillgång till lugna rum, reserverade platser eller liknande.
 • Om man vill veta mer om hur en viss programpunkt ser ut, och på vilket sätt den är tillgängliggjord så kan man maila Sommarisjöbo som antingen kan svara på frågan eller slussa dig vidare.
  E-post Sommarisjöbo
 • Det går såklart inte att säga att vissa program passar alla barn med funktionsnedsättningar eftersom detta är en stor och varierad grupp, och alla barn är naturligtvis välkomna på alla programpunkter, oavsett äppelmärkning. Vad vi vill åstadkomma är att visa de tillfällen då vi har tänkt lite extra, och vi hoppas att det kan inspirera fler barn och föräldrar att komma på dessa tillfällen.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 juni 2023
Uppleva och göra