Att säga nej gör skillnad

Publicerad 04 juni 2018

Snart är det skolavslutning – ett tillfälle då många tonåringar dricker alkohol. Sjöbo kommun deltar i kampanjen TÄNK OM, vars syfte är att förmedla kunskap till föräldrar kring tonåringar och alkohol.

Att vara förälder till en tonåring är ofta underbart. Men också komplicerat.

Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska agera gentemot sin tonåring. I synnerhet då man som förälder utsätts för tjat och påtryckningar. Varför ska du som förälder till exempel inte köpa ut några få alkoläsk till din dotters skolavslutning? Och är det verkligen fel att ge sin son en flaska skumpa i samband med att han tar studenten? Som förälder är det viktigt att du tar ansvar, är tydlig med dina förväntningar och står upp för sådant du tycker är viktigt. Och säger nej ibland.

Under sådana dagar dricker många ungdomar för första gången. Många råkar också ut för bråk och olyckor på grund av fylla. Som förälder finns det en hel del du kan göra.

  • Prata med din ungdom om planerna för kvällen. Skapa dig en bild vad som är planerat.
  • Köp inte ut alkohol.
  • Prata med äldre syskon och kompisar i din ungdoms närhet och hjälp dem att säga nej till att köpa ut.
  • Håll koll genom att komma överrens med din ungdom om att tex ha mobiltelefonen på under kvällen.
  • Kom överrens med andra föräldrar om tider, hämtningar och lämningar.
  • Stäm av med din ungdom efter festen. Det är bra att vara vaken när din ungdom kommer hem eller stäm av morgonen efter. Gör det inte till ett förhör, visa istället dig intresserad.

Vill du läsa mer? Läs mer på kampanjsidan www.tänkom.nu