Chris Hansen-Sonestam, Färsingaskolan: - Vad är världens bästa skola?

Publicerad 03 april 2017

Att träna modmuskeln gör man bäst genom att göra sådant som är precis på gränsen till det man klarar av. Chris Hansen Sonestam är rektorn som vill att eleverna ska hitta sin modmuskel.

Att träna modmuskeln gör man bäst genom att göra sådant som är precis på gränsen till det man klarar av. Chris Hansen Sonestam är rektorn som vill att eleverna ska hitta sin modmuskel.

– Den kan sitta i magen, i hjärtat, i halsgropen, säger Färsinga skolans nya rektor som absolut inte vill vara anonym.

Chris Hansen Sonestam tillträdde tjänsten som Färsinga skolans rektor i mars. Tidigare var hon rektor på en nystartad skola i Helsingborg. Till Sjöbo tar hon över 20 års erfarenhet som rektor och ett brinnande engagemang för barns utveckling i samhället.

Hennes vision för skolan är en fråga: Vad är världens bästa skola?

– Frågetecknet måste alltid finnas kvar. Man måste tänka på sig själv och skolan som självförnyande. Vilket samhälle har vi? Vilket samhälle vill vi skapa? Skolan ska vara en plats för lärande, både för elever och vuxna.

Barnen är vår framtid och som rektor kan Chris Hansen Sonestam påverka hur vi är mot barn och unga:

Någon av dem kommer säkert att ta hand om mig när jag vill bli gammal. Vill jag att de ska tänka på mig som den där otäcka rektorn, eller vill jag att de ska klappa mig på kinden o läsa tidningen för mig? Det behöver jag tänka på nu för jag kommer att få tillbaka.

På Färsingaskolan uppskattar hon hur hon blivit mottagen: eleverna kommer fram och skakar hand och vill pratar om sina intressen och sin vardag.

– Här finns kompetens, vilja, erfarna lärare och unga, nyutbildade lärare. Nu identifierar vi läget och skapar skolans utveckling tillsammans. Det blir som ett hårt arbete men vi ska ha kul på vägen. Som lärare måste vi se eleven och tänka; vad jag kan göra för att eleven ska lyckas. Jag är så glad att jag är här, berättar Chris Sonestam.

Att lyckas har med måluppfyllelse att göra men också om att hitta elevens egna driv. Sätta igång motorn och få en positiv spiral av lärande. Att både lärarrollen och läroplanen är annorlunda än för bara några år sedan är tydligt. Nu handlar skolan också om att ta eget ansvar, skapa värde för sig själv och andra. Föräldraengagemanget är stort, men många föräldrar blir oroade av att de inte känner igen sig i hur skolan ser ut nu jämfört med hur skolan såg ut när de själva var elever där.

– Om föräldrarna upplever barnens skola likadant som sin egen hade jag blir oroad. Vi måste förbereda barnen på livet men skolan är också en stor del av barnens liv just nu. Vi pratar om källkritik, digitalisering – för det samhälle de ska leva i vet vi inte så mycket om. Och så tränar vi modmuskeln varje dag, säger Chris Hansen Sonestam.