Intensiv kulturhöst i Sjöbos skolor

Publicerad 10 oktober 2017

Under höstmånaderna intensifieras kulturprogrammet för både skola och förskola.

I sjuan åker eleverna mellan den 2-5 oktober ut i naturen för att skapa LandArt på temat allemansrätten. Ett projekt som bekostas av Naturvårdsverket och organiseras av ARNA Fågelriket.
– Jag vill visa på olika sätt att skapa på, med olika material och metoder, inte bara de vanliga. Dessutom vill jag visa på skapandet som kommunikationsverktyg, säger Jasmine Cederqvist, konstnär, som är den som leder elevernas arbete ute i naturen.

Storkskolans nior åker den 6/10 till Malmö och ser PotatoPotatos teaterföreställning "I'm Her(e)", och träffar därefter regissören och skådespelaren under vecka 42 där de jobbar med kreativitet och identitet på nätet.

Mellan den 9 och 16 oktober startar projektet Läslusten igen, där förskolans pedagoger, den här gången i de kommunala byskolorna, träffar litteraturpedagogen Karna Nyström för en workshop i bilderböcker. – Vi fick nya glasögon på oss när vi gick till biblioteket och letade efter nya saker i böckerna efter workshopen, säger en pedagog på Tofta förskola som gick workshopen förra året.

Det blir mellan den 9-13e oktober föreläsningar med Romska Kulturcentret i Vollsjö, Lövestad, Färsinga och Sandbäcksskolan, samt även dansworkshop i Flamenco och romsk dans.
– I skolans uppdrag ingår att lära eleverna om Sveriges minoritetsfolk. Det här har gett oss en fantastisk möjlighet att levandegöra historien och få ta del av levda erfarenheter. Våra rektorer efterfrågar nu liknande projekt med andra organisationer från de fyra minoritetsfolk som vi ännu inte jobbat med, säger Paula Brante, ungdomskulturutvecklare.

Det sista projektet för oktober månad är en konsert med Musikhögskolan Flyger! – där blivande musiklärare spelar för årskurs 9 på Emanuelskolan och Färsingaskolan, samt Grundsärskolan den 24 oktober. Konserten blir på Flora, och genomförs i ett samarbete mellan Musikhögskolan i Malmö och UNGA Musik i Syd.

Bild: Unga Musik i Syd