Viktig information till föräldrar om sk. 16 + fester

Publicerad 13 juni 2018

Det har kommit till Socialtjänstens kännedom att det från och med årsskiftet arrangeras fester, på flera olika platser i sydvästra Skåne, som riktar sig till ungdomar i 16-årsåldern, s.k. 16+ fester.

Dessa har saknat tillstånd enligt Ordningslagen samt att det förekommit stora mängder alkohol (brott mot Alkohollagen), som varit tillgängligt samt erbjudits ungdomar under 18 år, t.o.m. i så låga åldrar som 14 år.

I samband med dessa fester, har ungdomar i så låg ålder som 14 år, vid flera tillfällen, anträffats redlöst berusade.

Polisanmälan har upprättats vid flera olika tillfällen. Trots detta fortsätter verksamheten.

Risken finns att det under sommarlovet kommer att arrangeras fler liknande fester. Nätverket bakom dessa fester skickar ut inbjudningar, som kan delas okontrollerat i stor omfattning via Facebook och andra sociala medier.

Socialtjänsten uppmanar er föräldrar att vara observanta på detta samt meddela varandra, socialtjänsten och polisen på telefon 114 14, om dessa fester kommer till er kännedom.

Fler tips till föräldrar:

  • Ha koll på vad din tonåring gör, och vilka din tonåring umgås med. Var nyfiken och ställ frågor på ett intresserat sätt utan att samtalet blir till ett förhör. Visa din tonåring att det är viktigt att prata med varandra om vad man gjort och hur man haft det.
  • Prata med din tonåring om risker och konsekvenser. T.ex. är riskerna särskilt stora att det vid denna sortens olagliga fester förekommer stora mängder alkohol. Det i sin tur innebär ökad risk att ungdomar drabbas av akut alkoholförgiftning, skadar sig eller utsätts för sexuella övergrepp.
  • Om du är bortrest, se till att det finns någon vuxen som tar ansvar för ditt barn. Berätta för din tonåring vilka vuxna personer som finns om han/hon behöver hjälp.
  • Ta kontakt och samarbeta med andra föräldrar. Ska era tonåringar på fest? Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester och tider. Det viktiga är inte att alla föräldrar är överrens, det viktigaste är att ni pratat och att du vet var de andra föräldrarna står.
  • Säg nej! Var tydlig med att det inte är okej att dricka alkohol när man är under 18 år. Det kan dröja ända fram till 25 års ålder innan hjärnan är fullt utvecklad. Fram tills dess är den känsligare för alkoholens negativa påverkan.
  • Bjud inte din tonåring på alkohol och köp inte heller ut. De ungdomar som får alkohol av sina föräldrar/syskon/äldre kompisar dricker mer. Om du köper ut visar du dessutom att det är ok att dricka även om man inte är vuxen.

Mer fakta om tonåringar och alkohol hittar du på www.tänkom.nu och www.tonårsparlören.se

För mer information

Kontakta ditt lokalpolisområde på telefon 114 14.