Samaneh Reyhani – Djavâneh

Skulptur av Samaneh Reyhani
15 jun

15 juni – 31 augusti

Samaneh Reyhani arbetar med skulptur och installationer i en mängd olika material. Styrd av en impuls, bilder och former som väcks inom henne börjar hon arbeta. Trä, sten, glas, textil, metall – över tid och genom noggrant hantverk transformeras materialets karaktär och blir mjukt och elastiskt. Med sina ofta mjuka, vindlande former kan skulpturerna till en början verka nästan förföriska, men i tystnad antyds – likt en sorts skrift – märken, sår och öppningar. Denna skrift är skriven på ett drömmens språk, dess dunkla mening tillåter sig endast utläsas som en halvt omedveten aning.

Det handlar om det allomfattande och om de små detaljerna. Om flodens oändliga rörelse och om skräddaren som slumrar på ytspänningen. I ett försök till enighet med sin omvärld för Reyhani under arbetet en dialog med materialet. Hon måste lära känna dess person för att forma dess kropp. Det är ett insjunkande, ett sammansmältande.

I arbetet med offentliga gestaltningar är skissandet för Reyhani en viktig process som till en början sker helt intuitivt. I mötet med platsen låter hon sig styras av intryck och impulser, vilka hon tar med sig till ateljén när hon börjar arbeta. Först efter en längre tids arbete börjar skulpturen närma sig sin slutgiltiga form och avslöjar sin relation med platsen den är tänkt att vara på.

I denna utställning visar Reyhani förutom skulptur även exempel på skisser, modeller och förarbeten gjorda inför ett flertal både realiserade och ej förverkligade offentliga verk.

Mer information
Datum: 15 juni 2024
Tid: 00:00
Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 april 2024