Industrihampa på frammarsch i världen - med odlingspotential i Skåne

Bild

Användning av industrihampa har ökat globalt och nu växer även intresset för växten i Sverige. Men hur ser potential ut för den skånska landsbygden samt bygg- och textilindustrin? Det undrar Innovationscenter för Landsbygden, och därför bjuder de tillsammans med partners in till en konferens, den 3 december, för att diskutera frågan.

Industrihampa
Hampa är en växt som används för tillverkning av bland annat textilier och byggmaterial. I mitten av 1900-talet ersattes växten av syntetiskt material, men på senare år har intresset för plantan kommit tillbaka. En fördel med Hampa är det miljömässiga, med naturliga fibrer och hållbar odling.

Användning i världen
Globalt blir hampan alltså allt mer populär och används tillexempel i klädtillverkning av internationella företag. Även inom byggsektorn finns en nyfikenhet för hur och vad växten kan användas till.

Skåne kan bli ledande i landet
Även om Hampa används småskaligt i Sverige redan, så ligger vi generellt efter många andra länder kring odling, användning och studier om Industrihampa. Då användningsområdet av växten spås kunna bli stort, så finns det därför god potential för satsning på området.

Hittills i Sverige har Industrihampa alltså endast nyttjats i liten skala bland annat i textilproduktion i Borås, och i Göteborg projekterar kommunen nu en ny förskola byggt med bland annat hampamaterial.

En direktsänd heldagskonferens
Den digitala konferensen arrangeras av Innovationscenter för Landsbygden i samarbete med Svensk Hampaindustri, SLU och Sustainable Business Hub. På eventet kommer man att diskutera industrihampan i världen och dess potential för den skånska landsbygden samt bygg- och textilindustrin.

Dagen börjar med en utblick mot ledande aktörer från USA, EU och Danmark. Därefter läggs fokus på den svenska hampaindustrin.

Följ konferensen
Evenemanget startar klockan 09.00 och hålls på engelska fram till klocka 11.00 och därefter på svenska. Det är kostnadsfritt och sker digitalt. Anmäl dig senast den 27 november, här på svensk hampaindustris hemsida Länk till annan webbplats..

På anmälningssidan hittar du även mer information om eventet och vilka som kommer att tala på konferensen.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 november 2020