En fyrfotad kollega på Sjöbo kommun

Annica Otterman och labradooldetiken Chilly som är en social tjänstehund och arbetar på Sjöbo kommuns HR-avdelning, sitter i soffan och myser.

Foto Helen Wennerholm

Chilly är en alldeles speciell hund. Hon jobbar på Sjöbo kommun som terapi- och skolhund med uppdrag att skapa goda relationer mellan människor. Med Chillys hjälp kan hundförare och HR-specialisten Annica Otterman lösa besvärliga fall av mobbing, hjälpa sjukskrivna tillbaks till arbetet och förhindra psykisk ohälsa.
Nu är Chilly examinerad och är troligtvis Sveriges första sociala tjänstehund som arbetar på en HR-avdelning.

Besök av Chilly

Annica Otterman och den 1,5-åriga labradoodle-tiken Chilly har ett starkt band. De är nära varandra fysiskt, och de har dessutom båda en koll på känslan i rummet. Personer i närheten som utstrålar stress, oro eller sänder ut andra negativa signaler som uppfattas av Chilly, får genast besök av henne. Chilly knuffar lite på din hand eller lutar sig mot ditt ben, och uppmanar dig att klappa henne.

- Det är en otrolig förmån att ha tillgång till Chilly, säger Annica Otterman, HR-specialist på Sjöbo kommun. Hon hjälper mig att bryta barriärer och att snabbare komma närmre personer. Hon ger lugn och trygghet, vilket i sin tur utlöser hormonet oxytocin, som ger oss en känsla av välbefinnande.

Sänka sjuktalet

Annica Ottermans uppdrag på Sjöbo kommun är att sänka sjuktalet. Hon arbetar på olika sätt med friskvård för att ge medarbetarna redskap för att må bättre. Insatserna är dels förebyggande, dels aktiv rehab när någon är sjukskriven.

Som socionom och HR-specialist arbetar Annica Otterman mycket med samtal, och det är där Chilly gör en stor insats.

- Om jag ska utreda och försöka hjälpa till när någon exempelvis är långtidssjukskriven, eller när det gnisslar i relationerna på en arbetsplats, gör jag ofta det genom samtal under långsamma promenader i naturen. Då är Chilly en fantastisk hjälp, hon gör mitt jobb lättare. Hennes närvaro får folk att öppna upp på ett naturligt sätt, så vi snabbare kan ha djupa samtal och komma till lösningar, förklarar Annica Otterman.

Examinerad social tjänstehund

I dagarna fick Chilly sitt examensbevis från en ettårig utbildning, och har nu dubbelkompetens; Chilly och Annica Otterman har tillstånd att arbeta både med vuxna och barn, som terapi- och skolhund.

I ett försök att få ner sjuktalet inom omsorgen, som traditionellt har problem med hög sjukfrånvaro, arbetar nu Annica Otterman och Chilly i ett projekt där man preventivt kartlägger risker och gör insatser innan det är för sent.

- Förr var det mest belastningsskador inom omsorgen, nu ser vi att den psykiska ohälsan ökar. Så nu måste vi göra något nytt och arbeta preventivt, och inte bara komma med insatser efteråt när någon redan är sjukskriven. Och här har Chilly en väldigt viktig roll – med hennes hjälp kan jag under samtal ge redskap som stärker självkänslan och självbilden, som gör att man kan hantera stress och ångest, och därmed också sin vardag, säger Annica Otterman.

Välkommen Chilly

Så välkommen till verksamheten Chilly, vi är stolta över att ha en fyrfota, unik medarbetare på Sjöbo kommuns HR-avdelning, som aktivt arbetar för att sänka sjuktalet i verksamheterna.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 september 2021