TÄNK OM! - Hjälp unga att avstå från alkohol

Bild

Snart är det valborg och då ökar risken för att unga dricker alkohol. Därför drar nu kampanjen TÄNK OM igång. Under valborgsveckan arbetar Sjöbo kommun aktivt med kampanjen genom att informera i våra informationskanaler samt placeras det även ut sadelskydd med budskap från TÄNK OM på cyklar runt om i kommunen.

Kampanjen görs i samarbete med Polisen och Länsstyrelsen. TÄNK OM är en informationsinsats som har till syfte att förmedla kunskap kring tonåringar och alkohol. Målgruppen utgörs bland annat av dig, i egenskap av föräldrar/vårdnadshavare till barn i tonåren.

Att vara förälder till en tonåring är ofta underbart. Men ibland också komplicerat. Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska agera gentemot sin tonåring. I synnerhet när man som förälder utsätts för tjat och påtryckningar. Som förälder/vårdnadshavare är det viktigt att du tar ansvar, är tydlig med dina förväntningar och står upp för sådant du tycker är viktigt. Och säger nej ibland.
Att säga nej gör skillnad. All forskning visar att ungdomar som blir bjudna på alkohol hemma dricker mer alkohol än kompisar som inte blir bjudna på alkohol i hemmet.

Tips till dig som förälder för att nå din tonåring kring alkoholfrågor

Som förälder är det viktigt att vara beredd att lyssna på och diskutera med din tonåring snarare än att diktera villkoren. Då skapar du bra förutsättningar för ett givande samtal.

  • Visa intresse för och att du bryr dig om din tonåring.
  • Uppmuntra din tonåring att berätta om allt och lite till. Mycket är vunnet om din tonåring känner att vad som helst går att berätta för dig utan att du för den sakens skull går i taket.
    Undvik förhörsmetoder. Risken är då att din tonåring känner sig ansatt och anklagad. Svaren blir då lätt undanglidande eller direkt osanna.

Mer fakta och tips

Besök www.tänkom.nu Länk till annan webbplats. - där finner du mer fakta och tips om tonåringar och alkohol. Förhoppningsvis kommer det att underlätta framtida samtal med dina barn. Och prata gärna med andra föräldrar i bostadsområdet, på skolan, inom idrottsföreningen och föreningslivet om vikten av att skapa gemensamma gränser och värdet av att agera som en bra förälder.

Behöver ni stöd och vägledning gällande era ungdomar är ni välkomna att ringa Råd och stöds mottagartelefon; 0416- 273 00 måndag – fredag 10.00- 12.00

Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 april 2022