Hej från Sandbäcksskolans kök!

Kommundirektör Karina Hansson hälsar på och hjälper till i Sandbäcksskolans kök. Här med Johanna Amylon.

Kommundirektör Karina Hansson hälsar på och hjälper till i Sandbäcksskolans kök. Här med Johanna Amylon.

Visste du att varje vårdnadshavare som har barn i grundskolan är välkommen att en gång per termin, äta tillsammans med sitt barn i skolmatsalen?

Duktiga och engagerade

Här i Sjöbo kommun lagas all skolmat av vår duktiga och engagerade personal. När vår kommundirektör Karina Hansson hälsar på i Sandbäcksskolans kök, får hon hjälpa till att laga dagens måltider - ost och broccolisoppa med hembakat bröd och hummus, samt vegetarisk nudelwok. Som bonus serveras även den kycklingpytt som inte gick åt dagen innan.

I Sandbäcksskolans kök jobbar Emma Mårtensson, Johanna Amylon, Angelica Frölander, Gunilla Andersson och Marie Mårtensson; tillsammans lagar de varje dag mat åt 350 elever och cirka 20 vuxna (pedagoger och betalande personal). Dessutom lagar de frukost till 80, samt mellanmål till i dryga 110 personer per dag.

Vällagat och hemlagat

- De som jobbar med maten brinner verkligen för det vällagade, hemlagade och närproducerade, med så lite matsvinn som möjligt. All mat så långt det är möjligt, lagar de från grunden, och brödet är hembakat av medarbetarna som stolt berättar om sin dag på jobbet för mig, säger kommundirektör Karina Hansson.

Minska matsvinnet

Emma Mårtensson som är kock, berättar att de arbetar mycket med att minska matsvinnet; tallrikssvinnet mäts varje dag, och maten som blivit över och som inte varit framme i serveringen sparas och serveras vid annat tillfälle. Allt går i princip att återanvändas: grönsaker åker ner i grytor och soppor, gröten som blivit över bakas det bröd på och brödet som inte äts blir krutonger till soppan för att nämna några exempel.

Mätta och glada barn

- Vi handlar alltid färska svenska råvaror, och gärna lokalproducerade. Nu när matpriserna har stigit så mycket är det en utmaning att hitta billigare alternativ utan att dra ner på kvaliteten; för målet är att ha mätta, glada barn varje dag, och det viktigaste är att det som hamnar på tallriken äts upp, säger Emma Mårtensson och avslutar med att hälsa vårdnadshavare välkomna att äta på skolan med sitt barn, samt att tipsa om kökets instagramkonto sandbacksskolans_restaurang.

FAKTA

I Sjöbo kommun finns totalt 19 kök.

  • 6 skolkök, alla är tillagningskök
    1 gymnasium med tillagningskök
    4 förskolor med tillagningskök och 3 förskolor med mottagningskök
    5 äldreomsorgskök, alla är tillagningskök.

Förskolorna och skolorna lagar cirka 2 600 portioner (luncher) om dagen. Äldreomsorgens kök lagar cirka 750 måltider varje dag.

Johanna Amylon, kock i Sandbäcksskolans kök.

Hej Johanna Amylon!

Emma Mårtensson i Sandbäcksskolans kök.

Hej Emma Mårtensson!

Kommundirektör Karina Hansson hälsar på och hjälper till i Sandbäcksskolans kök. Marie, Johanna och Emma i bakgrunden.

Kommundirektör Karina Hansson hälsar på och hjälper till i Sandbäcksskolans kök. Marie, Johanna och Emma i bakgrunden.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 mars 2023