Sandbäcksskolans elever hamnade i topp.

Sandbäckskolan

Sandbäcksskolan.

Sandbäcksskolans elever hamnade i topp när Riksidrottsförbundet mätte fysisk aktivitet i årskurs sex, bland åtta deltagande skolor i Skåne.

Sandbäckskolan

Rörelsesatsning på Sandbäckskolan i fokus.

Hela 80 procent av Sandbäcksskolans elever i årskurs sex uppfyller Världshälsoorganisationens, WHO, rörelsemål på en timmes pulshöjande aktivitet per dag.

– Våra sexor gillar fortfarande att leka, man känner av rörelseglädjen bland nästan alla elever. Hos oss är det en status att hålla på med idrott, både bland tjejer och killar. Fotboll är den mest populär idrotten men flera elever håller på med handboll, ridning, brottning, gymnastik, simning och kampsport. Och nästan ingen i årskurs 6 får skjuts till skolan säger Ann Andersson, idrottslärare på Sandbäcksskolan.

Eleverna på skolan har fått bära en rörelsemätare både under skoltid och på fritiden. I genomsnitt har eleverna på de skånska skolorna uppnått 30 minuter av pulshöjande aktivitet under skoldagen och 27 minuter på fritiden, detta tre minuter under WHO:s mål.

På Sandbäckskolans som är en F-6 skola med 330 elever, ligger eleverna i sexan i genomsnitt på 80 pulshöjande minuter per dag. Här är lärare mycket positiva till korta rörelsepauser under lektionerna och sjätteklassarna måste även gå till en annan skola för idrott.

Henrik Nilsson på RF SISU-Skåne är samordnare av Rörelsesatsning i skolan. I Skåne har satsningen nått samtliga 33 kommuner och 330 grundskolor.

​– Det roligt att se att skolornas insatser ger resultat och Sandbäcksskolan är ett kvitto på att det går att nå WHO:s rörelsemål, förklarar Henrik Nilsson, RF-SISU Skåne. 

Rörelsesatsning på Sandbäckskolan

Henrik Nilsson, RF-SISU Skåne.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 juni 2023