Resvaneundersökning - Vi vill veta hur du reser!

Bild

Ungefär vart femte år görs en omfattande resvaneundersökning för att kartlägga hur skåningarna reser. Resultaten används sedan som underlag i utvecklingen av infrastruktur i Skåne, för att skapa bättre förutsättningar för hållbart resande.

Ny undersökning i september

I september 2023 genomför Region Skåne, Skånes kommuner och Trafikverket en ny resvaneundersökning. Undersökningen går ut till 125 000 slumpmässigt utvalda invånare som ska svara på frågor om bland annat vilken tillgång de har till olika färdmedel och vilka resor de gjorde under en specifik dag. Undersökningen genomförs vecka 36-37. Resultatet presenteras våren 2024.

Varför gör vi resvaneundersökningar?

Uppdraget att planera för framtidens trafiksystem är en utmaning, och kräver kunskap om teknik, samhällsutveckling, social hållbarhet och klimatpåverkan. Allra mest krävs insikter om hur vi reser idag.

Vart reser vi och varför?

Hur kommer det sig att vi väljer cykeln, bussen eller bilen? Hur ser resandet ut mellan olika områden? Hur lång tid tar resorna och hur långa är de? Vilka skillnader finns det mellan olika gruppers resande. Det är viktiga insikter när vi planerar för en stad som är trygg och jämlik för alla.

Tidigare rapporter

Hösten 2018 gjordes den senaste resvaneundersökningen. Den gången bidrog 38 000 skåningar med svar på undersökningen. Läs resvaneundersökning 2018.
Resvaneundersökning 2018 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 31 augusti 2023