Tyck till om Biosfärområde Storkriket

Flygande stork med stort vingspann, symbol för Biosfärområde Storkriket

Storkriket som ligger i Sjöbo, Eslövs och Lunds kommun, är på god väg att bli utsett till Sveriges åttonde biosfärområde av FN:s organ Unesco. Nu finns ett förslag till slutansökan, som beskriver och motiverar hur Storkriket kan ta en ledande roll i en hållbar utveckling av området. Från 1 september till 31 oktober har alla som vill – allmänhet, näringsliv, föreningar, organisationer och myndigheter – möjlighet att tycka till om förslaget.

Unikt område

Biosfärområden utses av FN:s organ Unesco och kan ses som samverkansarenor för vetenskap, praktik och samhällsutveckling, där fokus ligger på ett hållbart samspel mellan människa och natur. Storkriket, som sträcker sig över kommunerna Lund, Sjöbo och Eslöv, har med sina unika geologiska förutsättningar, höga biologiska mångfald, intressanta kulturhistoria och unika forsknings- och innovationsmiljöer goda möjligheter att bli Sveriges åttonde biosfärområde.

– Grunden för alla biosfärområden är att ta vara på lokala drivkrafter - att tillsammans med invånare och aktörer arbeta för en samhällsutveckling som bevarar områdets unika värden och som samtidigt gynnar de som bor, verkar och besöker området. Unesco-varumärket kan bidra till att stärka området och attrahera invånare, besökare, forskning och innovation. Genom samverkan med universitet och verksamheter kan det bli möjligt att få in externa resurser till olika utvecklingsprojekt inom till exempel klimatanpassning, jordbruk, besöksnäring och friluftsliv, säger Anna-Karin Poussart, verksamhetsledare och koordinator för Storkriket.

Sikte på internationellt utnämnande 2025

Bildandet av ett biosfärområde sker enligt en process som tar flera år. Storkriket är nu i en kandidaturfas, som ska utmynna i en slutlig ansökan till Unesco. Under remissperioden 1 september till 31 oktober kan alla som vill lämna synpunkter på förslaget till Unesco-ansökan.

Förslaget beskriver och motiverar hur biosfärområdet kan ta en ledande roll i en hållbar samhällsutveckling och varför Unesco ska stödja utvecklingen i Storkriket. Det innehåller beskrivningar av områdets värdefulla natur- och kulturmiljöer, samhällsstruktur och lokala historia. Här finns också förslag på organisation och en strategi med mål hur biosfärområdet kan utvecklas på längre sikt.

När den slutliga ansökan är klar ska beslut tas i kommunfullmäktige i de tre kommunerna, innan ansökan skickas för godkännande på nationell och internationell nivå. Respektive kommunfullmäktige förväntas fatta beslut i början av 2024. Om ansökan godkänns i alla led kan Storkriket utnämnas till biosfärområde under Unescos årliga internationella konferens sommaren 2025.
Biosfärområde Storkriket, förslag till ansökan och hur du skickar in synpunkter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välkommen till Biosfärfestivalen den 9 till 17 september

Under Biosfärfestivalen den 9 till 17 september kan du uppleva Storkrikets rika natur- och kulturutbud. Fälj med på guidade vandringar, prova på olika aktiviteter, lyssna på föredrag och musikarrangemang, gå på utställningar och workshops. Varmt välkommen!
Biosfärfestivalen, mer information och program Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det här är ett biosfärområde

Ordet biosfär syftar på det tunna skikt av vatten, luft och levande organismer som omger vår planet. Människan ingår i och är helt beroende av biosfären. När vi inte nyttjar dess system och resurser på ett hållbart sätt uppstår problem.

Biosfärområden utses världen över för att kunna visa på platser där ekologiska resurser kan brukas utan att förbrukas – och för att skapa platser där metoder för hållbar utveckling för både människa och miljö kan utvecklas och testas. Biosfärområdena är menade att leda arbetet för en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Varje biosfärområde är unikt och har sina fokusområden.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 september 2023