Träffa oss på Beredskapsveckan - vecka 39

Bild

På fredag, den 29 september klockan 10.00 - 15.00, kan du träffa Räddningstjänsten SÖRF, Röda korset, Civilförsvarsförbundet, FAK (Frivilliga automobilkåren) och oss från Sjöbo kommun på Gamla Torg i Sjöbo. Du får prova på olika aktiviteter som handlar om krisberedskap.

Beredskapsveckan pågår under vecka 39 och är en del av arbetet med att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar. Den samlar en bredd av olika aktörer, som kommuner, civilsamhälle, branschorganisationer, myndigheter och näringsliv till en gemensam insats. Syftet är att uppmärksamma och påminna om att alla som bor i Sverige är en viktig del av vår samlade beredskap vid samhällskriser och krig.

Tema för beredskapsveckan 2023 är "Öva!".

Många i Sverige behöver generellt stärka sin motståndskraft och egenberedskap inför kriser och krig. Enkla övningar, utformade för att kunna användas i olika vardagssituationer, kan bidra till att det blir lättare att börja öva.

Webbutbildningen "Sju dagar"

I övningsverktyget "Sju dagar", kan du utmana dig själv i att klara sju dagar utan el. Scenariot i den första delen utvecklas allt eftersom timmarna och dagarna går och det gäller att välja det smartaste sättet att hantera de utmaningar man ställs inför, exempelvis vad gäller behovet av mat och vatten.

Genom att själv få prova på konsekvenserna av att inte vara förberedd motiveras man till att förbereda sig. Samtidigt lär man sig, via återkoppling i interaktiva övningar, hur man bäst kan hantera en besvärlig vardag.

I nästa del av utbildningen får man prova på att förbereda sig genom att packa en krislåda och ta del av en tydlig steg för steg-checklista.

MSB:s webbutbildningen "Sju dagar". Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 september 2023