Emic - Nytt projekt för ökad möjlighet till egen försörjning

Bild

Idag finns utmaningar för försörjningsstödtagare och unga vuxna som ingår i KAA, Kommunernas aktivitetsansvar för ungdomar upp till 20 år, som är projektets målgrupp. Många av deltagarna har låg tilltro till den egna förmågan av att klara av egenförsörjning.

Forskning visar att det inte räcker med enstaka insatser, utan det krävs helhetsåtgärder för att individen ska kunna ta nästa steg mot självförsörjning.

Det ska projektet uppnå

Att hjälpa individen att utveckla sin självständighet och kunna ta ansvar för sin egen utveckling. Målgruppen kommer närmre till egen försörjning. Kommunens utgifter för försörjningsstöd sänks därmed. Målgruppen får även en bättre hälsa.

En av insatserna i projektet är att med hjälp av upphandling om sysselsättningskrav göra det enklare för personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Så ska det gå till

Helhetsåtgärderna i projektet Emic är en palett av olika insatser som anpassas efter varje deltagare, med fokus på ”prova på-arbete” och ”prova på-studier”.

Det individanpassade insatspaketet ska stärka deltagarens motivation och tro på en självständig framtid. Att individen ska kunna se sambandet mellan självkännedom och valalternativen till utbildning, yrken, och att kunna fatta beslut och genomföra besluten.
I helhetsåtgärderna ingår inslag av livsfärdigheter, medborgarkunskap och hälsofrämjande aktiviteter. I projektet etableras en stödstruktur som innefattar karriärvägledning, coachning, mentorskap och socialt stöd.

Fakta

  • ESF är ett ekonomiskt stöd från EU till projekt som leder till ökad sysselsättning och kompetensutveckling.
  • Emic heter projektet Sjöbo kommun har fått pengar från ESF att genomföra.
  • Begreppet Emic menas här att kunna se sambandet mellan självkännedom och valalternativen, dvs välja rätt väg till egen försörjning.
  • Projektet har inga medaktörer utanför Sjöbo kommun.
  • Projekttid: 1 februari 2024 – 30 april 2026.
  • Projektägare: Arbetsmarknadsenheten, Sjöbo Utbildningscentrum.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 april 2024