Hästrundan Österlen och grannar blir Hästrundan Skåne

I år spreds Hästrundan till grannkommunerna runt sydöstra Skåne. Nu är vi redo att ta ytterligare ett steg. 2021 års Hästrunda blir ett evenemang i hela Skåne som vi hoppas ska locka besökare från hela södra Sverige.

2020 genomfördes den tredje Hästrundan, tre härliga dagar med besökare som njöt av upplevelser. Sedan Hästrundan startade har vi fått frågan från aktörer utanför Sydöstra Skåne om att få vara med. Därför utvidgade vi i år till grannkommunerna runt sydöstra Skåne, och nu är vi redo att ta ytterligare ett steg. 2021 års Hästrunda blir därför ett evenemang i hela Skåne som vi hoppas ska locka besökare från hela södra Sverige.

Hästrundan startade 2018 med syftet att visa upp hästnäringens alla områden och grenar, men också för att visa upp landsbygden och allt fantastiskt som finns här. Evenemanget är ett samarbete mellan företag/föreningar/organisationer som genomför detta som Föreningen Hästrundan.

Redan första året blev det en succé och alla var överens om att detta skulle bli ett återkommande evenemang. Tack vare finansiering från Sparbanksstiftelsen har vi under tre år kunnat bygga upp evenemanget, vilket har gjort att vi nu är redo att expandera till hela Skåne. Redan förra året fick Hästrundan en avknoppning i form av lilla Hästrundan i Skurupsområdet. Denna blir nu en del av Hästrundan Skåne.

Upplägget kommer att vara detsamma som tidigare år. Alla tre dagarna erbjuder en blandning av prova-på aktiviteter, öppet hus, föreläsningar, utställningar m.m. Aktiviteter både för barn och vuxna, hästfrälsta och de som nyligen upptäckt hästlivet.

2020 var och är ju ett annorlunda år för alla evenemangsarrangörer, så även för oss. Hästrundan 2020 genomfördes med hänsyn taget till de riktlinjer som fanns från folkhälsomyndigheten. De deltagande aktörerna begränsade antalet deltagare, var främst utomhus, såg till att alla höll avstånd, tog förbokningar för att ha kontroll på antalet besökare osv. Det blev ett lyckat evenemang med fler besökare än tidigare år som trots detta genomfördes utan att någon behövde känna sig orolig för Covid-19.

Det positiva i detta är att vi vet att denna typ av evenemang kan genomföras utan problem så redan nu kan vi säga att Hästrundan 2021 blir av, sen får pandemin avgöra vilken typ av aktiviteter som vi kommer kunna bjuda på.

Evenemanget är ett samarbete mellan Föreningen Hästrundan, hästföretag och föreningar i Sydöstra Skåne samt projektet Destination Häst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Projektet utgår från Sjöbo kommun men är ett samarbete mellan kommunerna Ystad, Tomelilla, Sjöbo och Simrishamn.

Foto: Föreningen Hästrundan

Relaterade länkar

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 november 2020