Julklapp till alla Sjöbobor!

Bild

Sjöbo kultur och fritid tillsammans med Sjöbo elnät ger en julklapp till alla Sjöbobor. I år är ett alldeles ovanligt år som påverkat oss alla på olika vis. Kultur och Fritid vill därför ge Sjöboborna något positivt att göra, och gemensamt med Sjöbo Elnät uppmuntrar de nu alla Sjöbobor att bege sig ut på en kulturhistorisk promenad i Sjöbo tätort.

På utvalda elskåp inne i centrala delarna av Sjöbo tätort sätts äldre fotografier och kartor upp, med anknytning till historien och platsen som elskåpen står på. Man har möjlighet att ta del av hur orten utvecklades från en liten by till ett stolt municipalsamhälle med järnväg och flera fabriker.

QR-kod
På varje elskåp finns förutom ett fotografi även en kartbild som visar slingan för den kulturhistoriska vandringen och en QR-kod. Den som har en mobilkamera kan scanna QR-koden och komma till Sjöbo kommuns hemsida där en historia om platsen läses upp, antingen på svenska eller på engelska beroende på vad man själv väljer.
Målet är att få gamla som unga att upptäcka svunna tiders Sjöbo genom bilder, texter och ljud samtidigt som man kommer ut och rör sig i den friska luften. Den kulturhistoriska vandringen är cirka tre kilometer lång. Första stoppet på kartan är på Gamla Torg vid Palladium, men givetvis kan man hoppa på vandringen vid vilket av de sammanlagt tio elskåpen man vill. Till exempel vid busstationen eller mitt över biografen Flora (där man får höra en berättelse om Sjöbo mölla).

Projektet är gjort i samarbete med Sjöbo Elnät, Ystadbygdens släkt och bygdeforskarförening med flera. Texterna sammanställda av Kristin Skog och är inlästa på svenska av Kerstin Bengtsson och på engelska av Fraser MacLeod.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 21 december 2020