Detta gäller för biblioteken till och med januari 2021

Med anledning av regeringens nya direktiv och ytterligare nationella restriktioner som berör kultur och fritidsverksamheter i kommunal regi kommer verksamheterna att begränsas.

Direktiven lyder: All verksamhet som drivs av staten, regioner och kommuner och inte är nödvändig bör omedelbart stängas ned fram till den 24 januari. Det gäller bland annat badhus, bibliotek, museer och andra verksamheter.

Biblioteken i Sjöbo kommun har sedan den 29 november haft skärpta restriktioner och endast haft öppet huvudbiblioteket för kortare ärende och i främsta hand för de med behov av tillgång till dator och kopieringmöjligheter. Öppethållandet har reglerats via ett trafikljus och endast med 6 besökare per gång. Det har funnits möjlighet att reservera böcker både via bibliotekets hemsida( som tidigare) och via mail och telefon. Biblioteken har erbjudit TAKE-AWAY service på plats på huvudbiblioteket mellan klockan 08-22 vardagar. Det har också funnits möjlighet att få böcker hemkörda 3 dagar i veckan.

Ovanstående restriktioner har fungerat väl under den gångna månaden och det har aldrig uppstått någon trängsel i verksamheten. Restriktionerna har varit viktiga både för besökarnas del och för arbetstagarnas del.

Åtgärder och information från måndag den 21 december-31 januari:

Öppet med service för de personer som har behov av lån av dator och kopieringsmaskin.

Det är viktigt att vi som kommun kan erbjuda möjlighet att komma i kontakt med myndigheter och till att inhämta information som man som individ behöver, detta är viktigt för att kunna upprätthålla ett demokratiskt samhälle.

Det innebär följande:

 • Öppet måndag –torsdag klockan 14-18, fredag klockan 12-16 ( tidsbokning)
 • För att kunna komma till biblioteket vänligen ring och boka tid alternativt maila oss. Vi ber dig som ska nyttja en dator att göra ditt besök kort, max 30 min.
 • Du kan skriva ut och kopiera. Vid behov av hjälp med utskrifter går det bra att mejla dokument till biblioteket@sjobo.se och hämta på biblioteket under öppettid.
 • För övrigt gäller självservice vid den publika kopiatorn/skrivaren och datorn. Inga kostnader utgår under tiden vi har begränsad service.
 • Det finns tillgång till 2 datorer och 1 kopiatorn dock får max 3 personer får vistas i lokalen samtidigt.
 • Telefon- och mejlservice på 0416-27160, biblioteket@sjobo.se

För dig som vill låna och återlämna media:

 • För att låna media vänligen reservera via vår hemsida , ring eller maila oss. Måndag-torsdag klockan 10-18 och fredag klockan 10-16.
 • Bokpåsar - Du kan själv välja vilka böcker du vill ha, genrer, författare eller titlar. Vill du så plockar vi gärna ett urval av böcker till dig.
 • Avhämtning av reserverade böcker och nya böcker kan hämtas ut i foajén på Sjöbo bibliotek efter överenskommelse och tidsbokning.
 • Hemkörning - vi kör hem böcker till dig som inte har möjlighet att komma till biblioteket. Vi kommer att leverera en gång i veckan. Kontakta oss på telefon 0416-27160 eller mejla till biblioteket@sjobo.se för mer information.
 • Återlämning - av böcker och andra medier kan ske på Sjöbo bibliotek i foajén måndag-torsdag klockan 10-18 och fredagar klockan 10-16. Du som har meröppet tagg kan komma in och återlämna mellan klockan 8.00-22.00 måndag- fredag, ej helgdagar.
 • Vi har förlängd lånetid till 6 veckor och ingen övertidsavgift kommer att tas ut för försenade lån under denna period.

Alla biblioteken är stängda för allmänheten och för besök.

För mer information se vår hemsida www.biblioteksso.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. via mail biblioteket@sjobo.se eller genom att ringa oss på telefon 0416-27160 måndag-torsdag kl. 10-18 och fredagar kl.10-16

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 december 2020