Örnens dagliga verksamhet vinner Kretsloppspriset 2021

Många små saker som tillsammans skapar ett mervärde i linje med kretsloppsplanens mål är det vinnande konceptet.

Under hösten har kommunens egna verksamheter haft möjlighet att skicka in och berätta om sina erfarenheter och goda exempel på vad de gör för att minska sitt avfall och arbeta för en hållbar utveckling i Sjöbo kommun.
Kretsloppspriset är en hedersutmärkelse och en ekonomisk uppmuntran till fortsatt arbete för hållbar utveckling i Sjöbo kommun genom en prissumma på 10 000 kronor. Priset ska samtidigt sprida kunskap om kretsloppsplanen genom att man delar med sig av sina erfarenheter och goda exempel.

- Det har kommit in flera goda exempel från verksamheterna säger Marika Tagel-Mårtensson, miljö- och avfallsingenjör på Sjöbo kommun.
En jury, bestående av tjänstepersoner inom olika förvaltningar i kommunen, har tittat på de inkomna förslagen och enats om en vinnare, Örnens dagliga verksamhet.

Örnens dagliga verksamhet har återvinning på schemat med sina kunder. Det kan vara tex sortering av sopor, promenad till återvinningsstationen, promenader med skräpplockning, egna odlingar, bakning av eget bröd och omhändertagande av överbliven frukt. De cyklar eller går för att tex handla, panta flaskor eller lämna tillbaka matlådorna som de beställer från Ängsgårdens kök.

Motiveringen lyder:
Örnens dagliga verksamhet gör många små saker som tillsammans skapar ett mervärde i linje med kretsloppsplanens mål. På ett pedagogiskt vis involveras brukarna i att arbeta med målen. Örnens dagliga verksamhet har en framtida plan för att använda prispengarna till att ytterligare främja tankar kring miljö och kretsloppsplanen.

Katarina Queckfeldt från Örnens dagliga verksamhet berättar att med de extra 10 000 kr som vunnit, kan de fortsätta utveckla sina projekt med att värna om miljön. De har även startat upp ett projekt där de ska utbilda sig till ledare i friluftsfrämjandets regi. Detta för att kunna få hjälp och tips att hitta fler utomhus aktiviteter som motiverar kunderna att vara i vår härliga natur och ta del av den helande kraft som naturen ger. De planerar även att handla in utrustning för att kunna laga mat utomhus samt hängmattor, sittunderlag och ryggsäckar mm.

Kommunstyrelserns ordförande Magnus Weberg besöker Örnen och delar ut priset imorgon kl 10:00.

Läs mer om kretsloppsplanen , 32.8 MB.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 december 2021