Sjöbo kommun på första plats i solcellslistan

Bild

Under 2019 ökade den installerade effekten av solceller i landet med hela 70 procent. Flest solceller i Sverige finns i Sjöbo kommun, följt av Heby och Simrishamn, det visar Svensk Solenergis rankning av samtliga kommuner.

Vid början av 2019 fanns det nästan 44 000 nätanslutna solcellsanläggningar i landet, vilket är 19 000 fler än året innan. Den installerade effekten var nära 700 MW, en ökning med 70 procent jämfört med året innan.

Klart mest solcellsel i Sjöbo kommun
Mest el från solceller per invånare får kommuninvånare i Sjöbo kommun med 405 W per invånare, Heby 243 W per invånare och Simrishamn 231 W per invånare. När det gäller den totala installerade effekten toppas listan av Göteborg följt av Uppsala, Stockholm och Linköping.
– Det här är en utveckling som gynnar hela Sverige. De som valt att investera i solceller minskar inte bara sina energikostnader, utan hjälper hela samhället att ställa om till förnybar elproduktion, säger Anna Werner, vd för Svensk Solenergi.

Hög efterfrågan och sänkta kostnader
Priserna på solceller har minskat kraftigt det senaste decenniet. Den som installerar solceller kan dessutom få 20 procent i stöd och en skattereduktion för den överskottsel som matas ut på elnätet.

Energimyndigheten bedömer att solelen kan stå för upp till 14 procent av elanvändningen på 2040-talet. Det skulle kräva omkring 40 gånger mer solceller än vad Sverige har i dag och en yta motsvarande 15 procent av alla tak i landet.
– Sverige har fortfarande en gigantisk outnyttjad potential för solceller. För att inte utvecklingen ska bromsas av coronapandemin och ekonomisk oro måste regeringen fylla på potten för solcellsstödet så alla som söker stödet också får det, avslutar Anna Werner.

Mer information
Solfångare och solcellspaneler kräver i vissa fall bygglov på byggnader inom detaljplanerat område. Utanför detaljplan krävs det normalt inte bygglov. Läs mer här. Länk till annan webbplats.

För energi- och klimatrådgivning, läs mer här. Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 april 2020