Ärenden vidare från kommunstyrelsen arbetsutskott

Bild

Kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, sammanträde den 6 mars och behandlade bland annat följande ärenden som går vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Landsbygdsutvecklingsprojekt

Kommunledningsförvaltningens förslag till beslut, är att kommunstyrelsen avsätter 1,5 miljoner kronor, inom landsbygdsutvecklingsprojektet område 3.

1,5 miljoner kronor fördelas på tre delar:

  • 500 000 kronor till ett utegym placerat i Lövestad
  • 500 000 kronor till en lekplats placerat i Vanstad
  • 500 000 kronor till en samlingsplats placerad i Äsperöd.

Bakgrund

Kommunfullmäktige beslutade, den 28 april 2021, en årlig landsbygdsatsning på 1,5 miljoner kronor för åren 2022-2024.

Tre ansökningsområden

  • Område 1
    Blentarp, Sövde, Everlöv, Hemmestorp, Knickarp och Karup Sommarby, med omnejd
  • Område 2
    Vollsjö, Fränninge, Östra Kärrstorp, Bjärsjölagård, Öved och Brandstad, med omnejd
  • Område 3
    Lövestad, Vanstad, Röddinge, Äsperöd, Klasaröd och Tolånga, med omnejd

Område 3 hade 7 medborgarförslag efter samråd med projektgruppen. Förslagen som presenterades var ett resultat av dels sammanslagning av liknande förslag som kommit in och dels efter bearbetning i projektgruppen med bortfall av de förslag som inte följer projektplanens riktlinjer.

Det var 259 personer som röstade och total kom 776 röster in. Varje person hade 3 röster att fördelas som de själv önskar.

Vigseltaxa för personer som inte bor i kommunen

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anta taxan för vigsel i Sjöbo kommun.

Taxan föreslås bli 1 000 kronor per vigsel för invånare från andra kommuner. Det skulle innebära en årlig intäkt på runt 20 000 kronor, räknat på 2023 års antal vigslar.

Bakgrund

Under flera år har Sjöbo kommun varit en attraktiv kommun att gifta sig i. Detta både för invånare i kommunen men också för de som är folkbokförda i andra kommuner. Sjöbo kommun håller en hög service där både administration, vigselförrättare och själva vigseln upplevs väldigt positivt. Att gifta sig i Sjöbo kommun innebär att den som önskar borgerlig vigsel gifter sig i kommunhusets vigselrum. Man kan också välja andra platser.

Borgerlig vigsel förrättas av borgerlig vigsel- och registreringsförrättare som utses av Länsstyrelsen. En borgerlig vigsel är en ceremoni utan religiösa inslag. Vid varje vigseltillfälle läggs en betydande tid ner kring administration och logistik för att säkerställa en bra leverans och upplevelse. Personerna som gifter sig får både blommor och alkoholfri champagne.

Sjöbo kommuns vigslar är just nu kostnadsfria för alla. I bland annat Lunds- och Eslövs kommun tas en avgift ut, 1 000 kronor per vigsel, för personer som är folkbokförda i andra kommuner.

Under 2023 utfördes 48 vigslar i Sjöbo kommun, varav 28 med invånare från kommunen och 20 vigslar med invånare från närliggande kommuner.

Årsredovisning – helägda kommunala bolag, SÖRF och överförmyndarnämnden

Årsredovisningen sker på kommunstyrelsens sammanträde och syftar till en översikt över kommunens och kommunkoncernens ekonomi och verksamhet under det senaste året. Den redovisar både kommunens egen verksamhet och verksamhet som bedrivs i bolag, samarbetsbetsförbund och nämnder.

AB Sjöbohem

Sjöbohems VD, Morgan Johnsson, skriver i årsredovisningen bland annat:

Året 2023 har präglats av utmaningar och osäkerhet i vår omvärld, vilket även har påverkat Sjöbohem. Den pågående konflikten i Ukraina och det nyligen utbrutna kriget mellan Israel och Hamas har skapat en instabil geopolitisk miljö. Denna ovissa omvärld, tillsammans med den pågående lågkonjunkturen i den svenska ekonomin, gör det svårt att förutspå hur bolaget kommer att påverkas de kommande åren. 2023 blev också ett år som jag tror att vi kommer att blicka tillbaka på och säga att det var året när våra mänskliga aktiviteter, framför allt förbränningen av fossila bränslen, blev mycket tydliga i sin klimatpåverkan.


Sjöbohem 2023

Under de senaste åren har Sjöbohem haft ett betydande fokus på att optimera energianvändningen och driften av bolagets fastigheter. De åtgärder som vidtagits har inte bara genererat positiva resultat såsom förbättrat inomhusklimat och ökad komfort för hyresgäster, förlängd livslängd på fastigheterna, minskad miljöpåverkan, utan även medfört förbättringar för företagets ekonomi.

Sjöbo Elnät AB

Under året 2023 har Sjöbo Elnät fortsatt att satsa inför framtiden, även om bolaget under året har fått stora begränsningar gällande utbyggnad av lokal produktion. På grund av brist på erfarna montörer har det varit svårt att nå upp till de mål som sattes upp i budgeten för 2023. Under 2023 har bolaget därför sökt ytterligare personer för anställning för att förstärka upp organisationen.

Sjöbo Elnät har fortsatt arbetet med att ersätta luftledningar med jordkabel inom bolagets distributions-området för att upprätthålla god leveranssäkerhet. Det har också gjorts insatser inom arbetsmiljöområdet genom att personsäkra kabelskåp och nätstationer.

Under 2023 har det skett en kraftig ökning av ansökningar till produktionsanläggningar som följd av de ökade marknadspriserna på energi, effekt och balansefterfrågan.

Handlingar och protokoll

Ta del av information om handlingar som går vidare till kommunstyrelsens- och kommunfullmäktiges sammanträden.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 mars 2024