Vinnare av arkitekturpriset
För att uppmärksamma och premiera väl gestaltade livsmiljöer som bidrar till ett attraktivt och hållbart samhälle delar Sjöbo kommun årligen ut ett arkitekturpris till en byggnad eller utemiljö av hög arkitektonisk kvalitet. Priset vill uppmuntra, engagera och bidra till samtal kring den gestaltade livsmiljön i Sjöbo kommun.
Bostadshus i Hemmestorps Fure
Bostadshuset är inspirerat av Tiny-house rörelsen vars filosofi bygger på att man kan bo billigare och enklare genom att bygga mindre yta och på så sätt få ett rikare liv. Bostadshusets genomtänkta arkitektur gör att vardagen för de som bor där fylls av sinnliga upplevelser.
Carl Ahlin och Katja Hedgren har ritat och byggt bostadshuset till sig själva. De har konsekvent jobbat med ljus, siktlinjer och utblickar. Bostadshuset är byggt i vinkel och bildar ett gårdsrum. De smala rummen ger en direkt närhet till ljuset och trädgården. Materialval och takutsprång samspelar med väderstreck. Ceder, som är dyrt men tåligt, klär väggarna mot gårdsrummet som är utsatt för den starka södersolen. Fasaderna skyddas också av ett takutsprång som skärmar av den högt stående sommarsolen men släpper in ljuset i de mörkare årstiderna när solen står lägre. Mot norr och öster är fasaderna istället av sibirisk lärk.
Varje rum har dagsljus från minst två håll. Taket är belagt med sedumkassetter vilka förutom att fördröja dagvatten blommar under flera månader och ger mat till traktens insekter. Till och med badrummet är en rumslig upplevelse då golv, väggar och tak i mörk kulör gör att det högt placerade fönstret med skulpturer i blir till en tavla. Huset är en arkitektonisk upplevelse och källa till inspiration.
Vi hälsar på i det vinnande huset
Välkommen in till Carl och Katjas hus som de designat, ritat och byggt själva.
Renovering av slott prisas
Att utan krav från myndigheter varsamt återställa och uppgradera en privatägd fastighet med denna ambitionsnivån är en stor gärning för Sjöbo kommun och våra kulturmiljöer. Att låta arbetet ta tid, använda sig av yrkesskickliga hantverkare och tålmodigt hitta lösningar på moderna problem är ett föredömligt exempel på hur förvaltning av vårt och kommande generationers kulturarv kan ske. Snogeholms strövområde är ett av kommunens populäraste rekreationsområden och slottet ett landmärke i detta. Att det och alla detaljer som tillhör det nu tas om hand så varsamt är en unik insats och väl värt att prisas.
Formstarkt, unikt och som ett referensprojekt för hållbart byggande är ICA Sjöbo Väst; en ny entrébyggnad i Sjöbo och en värdig vinnare av Sjöbo kommuns arkitekturpris 2022.
Samhällsbyggnadsnämnen har beslutat att tilldela årets arkitekturpris till ICA Sjöbo Väst och arkitekt Samrén & Månsson, samt byggherrarna Melica Invest AB och Sjöson.
ICA Sjöbo Väst har ett tydligt fokus på den mänskliga skalan, framtidens handel och flexibilitet. Det är ett bra exempel på hur god arkitektur kan bidra till att ge en handelsplats en identitet.
Cederspånsklädd fasad ger ett levande intryck
Byggnadens stomme och fasad är uppförd av trä vilket är ett förnybart, koldioxidlagrande material. Solens riktning har gett form åt en tydlig volym och det stora skärmtaket vid entréfasaden erbjuder förutom sittplatser under tak även cykelparkeringar vilket uppmuntrar till hållbart resande.
Den cederspånsklädda fasaden ger ett nutida intryck och upplevs levande när det varierar i färg utifrån vädrets skiftningar. Med olika markbeläggningar, perenn- och trädplanteringar har en omsorg även lagts på utemiljön. Trästomme, solceller, sedumtak och genomsläppliga markbeläggningar är några av de faktorer som bidrar till att projektet medvetet hanterar biologisk mångfald, klimatanpassning och klimatpåverkan. Allt bidrar till en välkomnande helhetsupplevelse.