Elfstrands krukmakeri

Elfstrands krukmakeri, verkstaden.

Elfstrands krukmakeri ligger på Valsgatan 1 på Grimstoftaområdet. Under sommaren är museet öppet fyra dagar i veckan juli-augusti.

Öppettider: Onsdag-lördag kl 12-16.

Nu har du som inte besökt Elfstrands krukmakeri möjlighet att i ytterligare 2 veckor besöka oss då vi förlänger våra öppettider.

Onsdag –lördag 12-16 fram till lördagen den 24 augusti.

Det finns också möjlighet att se Gunilla Maria Åkessons utställning under denna perioden.

Varmt välkomna

Sjöbo var en av Skånes viktigaste krukmakarorter runt sekelskiftet 1900. En rest från denna tid kan beskådas på Elfstrands krukmakeri, ett arbetslivsmuseum som tillhör Sjöbo kommun. Sommartid arrangeras även utställningar av samtida keramiker i den gamla krukmakeriverkstaden.

Elfstrands är ett unikt arbetslivsmuseum genom att den gamla keramikverkstaden är så gott som intakt. Den levandegör den gamla hantverksmiljön och det tar vi till vara i vår utställningsverksamhet.

I bostadshuset finns en permanent utställning av Axel och sonen Albert Elfstrands bruks- och prydnadskeramik. Axel Elfstrand arbetade som lärling hos keramiker Nils T Lundholm. År 1888 flyttade Lundholm sin verksamhet till Grimstofta utanför Sjöbo centrum och ett år senare sålde han krukmakeriet till sin lärling Axel. Sonen Albert fortsatte i sin fars fotspår. Krukmakarna tillverkade främst bruksföremål för hushållen. Albert var verksam fram till sin död 1987.

För bokning av visning utanför öppettiderna (endast under vår och sommar), ring tel: 0416-272 01.

Unable to render Vue app.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 augusti 2019
Sidan publicerad av: Paula Brante
Uppleva och göra