Bild från föreställningen Drakungar på två skådespelare som spelar Drakungar tillsammans med den byggda drakmamman, i sin grotta.

Bild från föreställningen Drakungar. Fotograf: Amelie Herbertsson

Kultur i skola och förskola

I Sjöbo kommun har vi ett brett kulturprogram som riktar sig till förskola och grundskola. Eleverna ska få uppleva kultur, prova på olika kulturinriktningar och även skapa själva i längre projekt.

Sjöbo kommuns strävan är att erbjuda varje årskurs mellan förskoleklass och åk 9 minst ett kulturprojekt varje år. Förskolans barn som är mellan 3-5 år gamla erbjuds en kulturupplevelse vartannat år. Vi vill ge eleverna möjligheter att prova på en mängd olika kulturformer där dans, konst, musik, teater, film och litteratur är grundbultarna i vårt program.

Programmet tas fram av en kulturombudsgrupp bestående av lärare från de kommunala skolorna samt ungdomskulturutvecklaren. I programmet hittar du både inköpta föreställningar, återkommande kulturpedagoger och arrangemang från verksamheter inom kommunen. Vi samarbetar bland annat med kulturskolan, biblioteken och Flora biografteater.

Skapande skola i Sjöbo kommun

Sjöbo kommun söker även Skapande skola-bidrag från Kulturrådet för de kommunala skolorna. Statsbidraget Skapande skola ska stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Målet är att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ökar. Skapande skola utgör ett komplement till skolornas egen kulturbudget. För läsåret 2020-2021 fick Sjöbo kommun 300 000 kronor i Skapande skola-bidrag till grundskolan och 100 000 i bidrag till Skapande förskola.

Fristående skolor deltar på alla event bekostade av kommunen, och har själva möjlighet att söka Skapande Skola-bidrag från Kulturrådet.

bild på de olika pedagogerna inom projektet Rösträtt

En av dessa pedagoger kommer att besöka tre förskolor under hösten

Läsåret 2020-2021

Inför hösten 2020 har programmet planerats utifrån de nuvarande riktlinjerna för att undvika smittspridning, med fokus på utomhusaktiviteter och större fokus på eget skapande än tidigare år.

Här kan du se de kommande och aktuella kulturhändelserna för förskolor och skolor i kommunen.

2/9
Bjärsjölagårds förskola, Trätofflans förskola, Kompassens förskola och Tallbackens förskola ser föreställningen "Insektsorkestern" i amfiteatern vid Storkskolan.

7/9
Romska kulturcentrat besöker Lövestads skola för en interaktiv föreläsning för åk 4-6 (även för Nils Månssons friskola)

8/9
Romska kulturcentrat besöker Vollsjö skola för en interaktiv föreläsning för åk 4-6 (även för Nils Månssons friskola)

Kompassens förskola får besök av dramapedagog Freja Norrman

9/9
Romska kulturcentrat besöker Sandbäcksskolan för en interaktiv föreläsning för åk 4-6
Lövestads förskola får besök av projektet RÖSTRÄTT
Tallbackens förskola får besök av dramapedagog Freja Norrman

10/9
Filurens förskola och Livsgnistans förskola får besök av projektet RÖSTRÄTT

15/9
Bjärsjölagårds och Trätofflans förskolor får besöka av dramapedagog Freja Norrman

4/11
Tjäderns förskola, Lergökens förskola, Linnéstugans förskola och Lillgården´s förskola ser föreställningen Drakungar

5/11
Lillgårdens förskola ser föreställningen Drakungar

Unable to render Vue app.
Senast uppdaterad: 7 augusti 2020
Sidan publicerad av: Paula Brante