Din säkerhet

Vill du lära mer om din säkerhet före, under och efter en kris finns nyttig och givande information på länkarna nedan.

112-appen

Ladda ner 112-appen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Med 112-appen får du snabb, relevant och pålitlig information vid händelser som inträffar i din närhet. Appen är gratis och kan laddas ner för iPhone och Android i App Store och på Google Play.

1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats.

1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns medicinska artiklar om olika sjukdomar, besvär, undersökningar och behandlingar. Här hittar du också information om hälsa och förebyggande vård samt hur vården fungerar i Sverige. På temasidorna finns information, kunskap, råd och inspiration i olika ämnen eller utifrån olika livssituationer.

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten — Myndigheten för folkhälsofrågor (folkhalsomyndigheten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Folkhälsomyndigheten, FOM, är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa. Detta gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Myndighetens vision är en folkhälsa som stärker samhällets utveckling.

Hjärtstartarregistret

På kartan hjartstartarregistret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se var närmsta hjärtstartare finns.

Känner du till om det finns någon hjärtstartare i din närhet som inte är registrerad? Uppmana ägaren att gå in på Sveriges Hjärtstartarregister och gratis registrera sin apparat. Då kan fler liv räddas och larmcentralen kan dirigera livräddare att hämta närmaste hjärtstartare.

Krisinformation

Krisinformation.se – Information från svenska myndigheter, länsstyrelser och kommuner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga om hur de hanterar olika kriser – före, under och efter krisen. Webbplatsen underlättar för dig att hitta rätt information.

Skyddsrumskartan

Skyddsrumskartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Sverige finns drygt 65 000 skyddsrum som är till för att ge befolkningen ett fysiskt skydd i krig. På skyddsrumskartan ser du var skyddsrummen finns.

SMHI

SMHI:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du bland annat få information om aktuellt väder. Där kan du hitta utfärdade vädervarningar och varningar för sådant som risk för vattenbrist och risker med eldning i samband med torrt väder.

SOS Alarm

På SOS Alarms webbsida kan du läsa mer om viktiga telefonnummer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Viktiga telefonnummer:

  • 112 Nödnummer vid fara för liv, egendom eller miljö
  • 113 13 Informationsnummer vid allvarliga olyckor och kriser
  • 1177 Sjukvårdsrådgivning
  • 114 14 Polisens nummer vid icke akuta händelser
  • 116 000 - journummer för försvunna barn. Numret är ett EU-gemensamt journummer.

Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund - SÖRF

SÖRFs webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns det mycket bra information om vad du kan göra för att undvika olyckor och skador. Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund består av Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner.

Räddningstjänsten arbetar med att skydda och rädda liv, egendom och miljö i samband med olyckor och bränder samt att förebygga olyckor. Uppdraget är att förebygga olyckor och att snabbt och effektivt genomföra räddningsinsatser av olika slag. Räddningstjänsten tar sig an bränder, drunkningar och trafikolyckor och agerar vid stormskador, ras, kemikalieolyckor och farliga utsläpp. De arbetar också med samhällsplanering, organtransporter, tillsyn av brandskydd och utfärdar tillstånd för brandfarliga explosiva varor.

Trafikinformation

På trafikverkets vägkarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du få information om trafikläget, vägarbeten, väglaget med mera.

VMA-kartan

VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten) är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser.

VMA-kartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. visar varningstutornas placering.

 

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 september 2022
Kommun och politik