Krisberedskap

Vad gör du vid ett långvarigt strömavbrott eller annan störning i samhället? Ljuset tänds inte när du trycker på knappen, värmen har slutat att fungera, mobilen är död, internet ligger nere, det kommer inget vatten när du vrider på kranen eller spolar på toaletten, spis och mikrovågsugn fungerar inte. Du behöver också kunna kommunicera med andra och få information från media och myndigheter . Kan du hantera en situation när det det inte finns el eller vatten under flera timmar, ja kanske flera dagar.

Förbered dig genom att skaffa dig en god hemberedskap. Packa en krislåda med saker som är bra att ha.

Hemberedskap

Vid en kris går samhällets hjälp först till dem som behöver den bäst. Planera därför för att kunna klara dig själv i en vecka, gärna längre om du kan. Utgå ifrån dina egna och dina näras förutsättningar och behov. Det kan ta lång tid innan vardagen fungerar normalt igen. Att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka kallas för att ha en hemberedskap eller egenberedskap.

Utbildning i hemberedskap

På uppdrag av MSB genomför Civilförsvarsförbundet, Försvarsutbildarna och Svenska Lottakåren utbildning i hemberedskap. Det finns både utbildning på plats och webbutbildning. Hittar du ingen utbildning på plats nära dig så finns möjlighet att beställa en sådan. Klicka på länkarna nedan för att anmäla dig eller för mer informaiton.

Civilförsvarsförbundet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - såväl utbildning på plats som webbutbildning

Försvarsutbildarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.- utbildning på plats

Svenska Lottakåren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.- såväl utbildning på plats som webbutbildning

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället måste du själv ha en hemberedskap för minst en vecka och kunna ordna med vatten, mat och värme.

Du behöver också kunna kommunicera med andra och få information från media och myndigheter vid en kris. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt. På de här sidorna finns flera tips på vad du kan göra.

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

Det finns mycket som kan hända. Till exempel transportstörningar, översvämningar, skogsbränder, IT-attacker, terrorangrepp och militära konflikter. Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi behöver el till väldigt mycket. El kan slås ut av allt ovanstående. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig:

 • Värmen försvinner.
 • Det blir svårt att laga och förvara mat.
 • Mat och andra varor kan ta slut i affärerna.
 • Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten.
 • Det går inte att tanka.
 • Betalkort och bankomater fungerar inte.
 • Mobilnät och internet fungerar inte.
 • Kollektivtrafik och andra transporter står stilla.
 • Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning.

Det går knappt att föreställa sig mörka städer och vägar, utkylda bostäder, mat som förstörs, långa köer och stora problem med att få information om vad som händer. Om du ägnar några minuter till att fundera över hur ett längre elavbrott skulle påverka just dig och din omgivning har du redan skaffat en mental beredskap.

Bra innehåll i en krislåda

För att klara en kris är det viktigt att ha tillgång till:

 • Värme
  (Alternativ värmekälla som inte drivs av el, om möjligt vedeldad kamin, element som drivs av fotogen eller gasol. Ficklampa med extra batterier. Stearinljus, värmeljus och tändstickor Varma kläder, filtar och sovsäck.)
 • Vatten
  (Dunkar (att hämta vatten med)
 • Mat
  (Mat som klarar rumstemperatur (konserver, ris, pasta, bulgur, nötter, choklad med mera.)
 • Kommunikation
  (Batteridriven radio, Länk till annan webbplats. Telefonlista på papper med viktiga nummer. Extra batteripack (s.k. powerbank) eller vevladdare (dynamo) till mobiltelefon.)

Husapotek och hygien

Om din familj skulle bli isolerad på grund av smitta, hårt väder, långt elavbrott eller någon annan kris behöver vi också ta hand om varandra extra väl. Genom att förbereda en krislåda hemma hjälper du inte bara ditt eget hushåll, du avlastar även samhället om en något skulle inträffa. Det minsta lilla du kan förbereda, kommer att vara värdefullt den dagen något händer.

 • Husapotek med det viktigaste för dig och din familj
 • Hygienartiklar som fungerar utan vatten, våtservetter, handsprit

En veckas beredskap

Vid en kris kommer hjälpen från samhället först att gå till dem som bäst behöver den, så de flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva ett tag. Den svenska regeringen anser att alla människor som inte har ett omedelbart hjälpbehov vid en allvarlig händelse, bör kunna ta ansvar för den egna försörjningen i en vecka. Men regeringen tar också hänsyn till att vi alla har olika förutsättningar, likväl som att vi alla kommer att behöva hjälpas åt.

Enkla tips om att skaffa en god hemberedskap

Här följer några korta filmer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, samt Energimyndigheten med enkla tips om att skaffa en god hemberedskap för hushållet.

Hemberedskap - mat

Hemberedskap - vatten

Hemberedskap - värme

Hemberedskap - kommunikation

Om det blir el- eller värmeavbrott - vad gör du då?

Hemberedskap - skydda dig mot brand

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 maj 2024