Bild

Bli välkomstguide till en nyanländ kommuninvånare

Som välkomstguide matchas du med en nyanländ person eller familj i Sjöbo. Genom att bli välkomstguide har du möjlighet att hjälpa en nyanländ att få en bra start i sitt nya hemland, samtidigt som du själv får en ny bekantskap.

Bli Välkomstguide - så här går det till

  • Anmäl dig genom att fylla i formulär.
  • Du blir sedan kontaktad och erbjuden en introduktionsutbildning som tar cirka en timme.
  • Vi ordnar sedan ett första möte mellan välkomstguiden och den nyanlända där ni kan bekanta er med varandra. Därefter sköter man kontakten själv och träffas så ofta man kan och vill. Ni kan alltid kontakta oss vid behov så hjälper vi er med frågor och funderingar.

Formulär - Bli Välkomstguide Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om projektet

Att vara välkomstguide är en del av projektet Ideellt flyktingstöd. Ideellt flyktingstöd tar avstamp i ett program som på engelska kallas ”community based sponsorship”. Syftet med Ideellt flyktingstöd är att förbättra och påskynda integrationen av nyanlända genom en mer personlig kontakt med lokalinvånare som fungerar som välkomstguider.

Insatsen bedrivs i samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR och med medel från Länsstyrelsen Skåne.

Kontaktinformation

Marie Andersson, integrationssamordnare
Telefon: 0416–27042
E-post: integration@sjobo.se

Möte gör skillnad

Många svenskar och nyanlända saknar kontakter med varandra, men vill ha det. Vi hjälper er att mötas och se varandra. För vi tror att varje möte kan göra skillnad.

Din insats som välkomstguide hjälper nyanlända att känna sig välkomna i Sverige och att få ökade kunskaper om det svenska samhället och språket. Att engagera sig som välkomstguide innebär både glädje och nya erfarenheter!

Frågor och svar om att vara välkomstguide

Du anmäler dig; ensam, med en vän eller eventuell familj. På samma sätt anmäler sig nyanlända. Baserat på era önskemål, erfarenheter och intressen matchar och sammanför vi er. Därefter fortsätter ni kontakten själva på fritiden, en gång i månaden eller oftare, så länge ni vill.

Efter en tid följer vi upp om ni vill fortsätta eller avbryta kontakten alternativt prova en ny kontakt eller ha fler kontakter. Bekantskapen är hela tiden frivillig för er båda och bygger på att ni möts med ömsesidig öppenhet, respekt och god vilja.

Du behöver inga förkunskaper för att bli välkomstguide. Alla över 18 år kan bli Välkomstguide, såväl unga som äldre personer. Det kan vara en person, ett par, en familj, eller en grupp kompisar. Medföljande barn är givetvis välkomna i alla åldrar.

Innan uppdraget börjar behöver du lämna in ett utdrag från belastningsregistret. Du beställer det antingen digitalt eller på papper. Vi hjälper dig med beställningen om du vill.

Beställ utdrag från belastningsregistret hos polisen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Inom programmet erbjuder vi vissa aktiviteter som ni kan göra tillsammans. Exempelvis att komma till vår mötesplats för en kostnadsfri fika, att se en film eller att träffas och grilla.

Men framför allt handlar det om att ha det trevligt tillsammans och ni väljer själva vad ni vill göra ihop.

Tips på aktiviteter att göra tillsammans Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

De som är alldeles nya i Sjöbo har ännu inte hunnit lära sig svenska men här finns också deltagare som varit i Sverige i några år och därmed kan kommunicera på enkel svenska.

Om ni önskar så ordnar vi med tolk till ert första möte. Sedan kan man om man vill besöka vår Mötesplats eller bibliotekets språkcafé tillsammans där det ofta finns personer som kan hjälpa till med översättning. Vår erfarenhet är att det brukar lösa sig med språket

Som Välkomstguide ska du alltid känna dig trygg i ditt uppdrag, därför är utbildning en viktig del. Alla välkomstguider erbjuds en introduktionsutbildning om grundläggande värderingar och om hur du möter människor, samt vad man ska tänka på i rollen som välkomstguide. Utbildningen tar cirka en timme.

Har du frågor eller funderingar under uppdragets gång så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Marie Andersson, integrationssamordnare
Telefon: 0416–27042
E-post: integration@sjobo.se

När du anmäler dig så blir du kontaktad för att få mer information. Om du är fortsatt intresserad kommer du sedan att erbjudas en introduktionsutbildning och matchning med en nyanländ.

Du förbinder dig inte till något utan kan när som helst välja att avsluta uppdraget. Vi önskar att du berättar för oss om du vill avsluta ditt uppdrag, då finns det chans för den nyanlände att få en ny välkomstguide.

Efter ert första möte fortsätter ni att höras så ofta ni vill och tycker det är roligt, men minst en gång i månaden. Det kan bli en lång kontakt eller kort bekantskap, och kanske blir ni vänner. Det går inte att veta om man inte prövar.

Skulle något inte kännas bra i kontakten kan du när som helst avsluta uppdraget och känna dig jättenöjd över att ha genomfört ett eller några möten. Skulle du vilja bli välkomstguide till någon annan är det bara att anmäla sig igen så hjälper vi till.

Välkomstguide är ett ideellt uppdrag och ingen ersättning betalas ut.

Du är alltid välkommen att bolla frågor med oss!

Marie Andersson, integrationssamordnare
Telefon: 0416–27042
E-post: integration@sjobo.se

Hantering av personuppgifter

Vi behöver behandla de personuppgifter som har du angett. Behandlingen av personuppgifter sker i kommunens system och hanteras endast av behörig personal. När personuppgifterna inte längre behövs kommer de att rensas.

Så behandlar Sjöbo kommun personuppgifter. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 april 2024
Omsorg och stöd