Alkohol, tobak och narkotika är olika sorters droger. En drog är något som är giftigt, som gör den som använder det påverkad och som man kan bli beroende av. Alltså räknas alkohol och tobak också som droger.
Trots att information om farorna med tobak, alkohol och narkotika är större än någonsin finns fortfarande missbruk och det sker utköp av alkohol och tobak, även till minderåriga.
Utköp av droger till minderåriga kan få allvarliga konsekvenser för den som köper ut, såväl böter som allvarligare straff finns i straffskalan. Den minderåriga skadas också av ett påbörja ett bruk vid låg ålder, vilket kan leda till stora hälsoproblem både på kort och lång sikt.
Att falla för grupptryck är enklare än vad man tror. Två av de mest vanliga missbruken unga hamnar i är rökning och snusning. Man kan bli beroende av tobak på grund av grupptryck, för att lätta stress eller för att ens föräldrar kanske snusar eller röker. Man kan röka tobak i cigaretter, cigarrer, cigariller, pipa eller vattenpipa. De flesta vet att rökning kan leda till olika skador och sjukdomar. Ungefär varannan person som röker dör tidigare än vad hen hade gjort utan rökning.
Fimpa ciggen!
Rökning kan ha många negativa effekter och det finns inga ursäkter för att börja eller fortsätta röka. Här är några negativa hälsoeffekter cigaretter har:
Bra anledningar att sluta röka, från umo.se:
Släng prillan!
Att beskriva snus som “mindre farligt” än cigaretter är ingen bra ursäkt för att snusa. Precis som cigaretter innehåller snus tobak, vilket i sig har många negativa effekter på kroppen. Det vanligaste snuset innehåller finmalda tobaksblad, men också många tillsatta ämnen som ger smak och färg. Sådant snus innehåller ungefär 2 500 kemiska ämnen. Många av dem är radioaktiva eller kan ge cancer.
Några av ämnena:
Här är några positiva effekter av ett snusfritt liv:
Alkohol finns i drycker som öl, vin och sprit. Många dricker alkohol för att det är gott, för att slappna av eller för att bli fulla. Men alkohol kan också göra att man gör saker man ångrar, hamnar i obehagliga situationer eller mår dåligt på olika sätt.
Det går inte att säga exakt vad som är att dricka för mycket, eftersom olika personer reagerar olika på alkohol. Om drickandet gör att du får problem eller mår dåligt, kan det kallas missbruk eller riskbruk. Du kan få stöd och hjälp att bli av med alkoholproblem.
Alkoholmissbruk är inte samma sak som att vara alkoholberoende, men de hör ihop. Risken för att bli alkoholberoende är större om man dricker ofta eller mycket.
Vad inte många tänker på är att alkohol är ett gift som påverkar kroppen på många sätt.
Några av de negativa effekterna av alkohol är:
Det finns olika sorters narkotika, som används på olika sätt. Det kan till exempel vara tabletter, pulver, vätska eller något man röker. De flesta sorter kan ge både positiva och negativa effekter. En del, till exempel hasch och marijuana, kan göra så att du blir lugn, avslappnad, dåsig och glömmer omvärlden. Om du använder dem ofta får du sämre minne och svårare att tänka logiskt och att lära dig saker. Du kan också bli nojig, alltså överdrivet misstänksam mot omgivningen.
Andra sorters narkotika, till exempel amfetamin, ecstasy och kokain, gör att du känner dig pigg, upplever lyckorus eller får bättre självförtroende en stund. Samtidigt kan de ge huvudvärk, feber eller värmeutslag, göra att hjärtat slår snabbare eller att synen försämras. Det kan också bli svårt andas och man kan få krampanfall. Efteråt kan man må sämre än innan.
En del narkotika kan göra att du efter en tid blir rastlös, får sömnproblem, hallucinationer och vanföreställningar. Du kan också bli nedstämd, få ångest eller känna dig misstänksam eller förföljd. Till slut kan det också leda till självmordstankar.
Du kan aldrig veta hur kroppen reagerar när du tar en drog första gången. Alla reagerar olika och tål olika mycket. Kanske vet du inte precis vad du har fått, och dessutom kan dosen eller styrkan skilja mellan olika gånger. Om du har druckit alkohol eller tagit någon medicin kan det också påverka hur du reagerar.
Narkotika kan göra att man kräks eller somnar, blir medvetslös eller till och med dör. Om du är orolig för någon som har använt någon drog, kontakta en vuxen, sjukvårdsrådgivningen på 1177, polisen eller åk till ett sjukhus. Om någon har blivit medvetslös, ring genast 112. Personen måste till sjukhus .
Det är olagligt att ha, använda, köpa och sälja narkotika. Det är också olagligt att ge bort, hjälpa andra att handla med och att tillverka narkotika, till exempel genom att odla. Alla substanser som är narkotikaklassade är olagliga att ha och använda om det inte är ett läkemedel som du har recept på.
Telefontider: måndag-fredag 10.00- 12.00