Skola och framtid

Det är spännande att lära sig saker och att växa upp. Men ibland kan tanken på framtiden skapa mer stress och ångest än glädje.

Här hittar du information och tips om vad du kan göra eller var du ska vända dig om du mår dåligt över skolan och framtiden.

Ibland kan man vara skoltrött. Speciellt kan man vara skoltrött om man gått i skolan länge.

Alla har någon gång känt sig skoltrött, men det viktiga är att man inte låter det gå ut över skolarbetet och att man faktiskt går till skolan ändå. Om du känner dig kraftlös och tappar lusten helt för att gå till skolan är det viktigt att du söker hjälp!

Tips:

  • Sänk pressen på dig själv. Ibland kan man behöva sänka sina krav litegrann och fokusera på att i alla fall bli godkänd i alla ämnen och lägga mest energi på ämnen du tycker om.
  • Lägga upp studieschema (med fritid!) När man gör upp planering över vilka läxor som behöver göras, när man ska göra dem och under hur lång tid kan man samtidigt få en översikt på hur mycket fritid man har tid till.
  • Prata med en förälder eller med dina lärare. De kan hjälpa till med motivation att göra läxor eller att gå till skolan och är många gånger ett bra stöd.

Det brukar ofta vara ganska mycket stress och oro när det är dags för gymnasieval.

Man kan vara orolig för att betygen inte ska räcka eller för att man ska göra fel val. Vad som är viktigt att tänka på är att gymnasievalet inte är ett livsavgörande val och att det går att byta linje. Det är dessutom ditt val och ingen annans, ingen har rätt att lägga sig i och bestämma över ditt gymnasieval!

Tips:
Många gymnasieskolor erbjuder öppet hus, där du kan få massor av information. Vissa skolor har även skuggning, där du får följa med en elev en vanlig skoldag för att prova på hur linjen eller skolan känns. Leta upp skolans hemsida eller prata med din mentor eller SYV!

Det är viktigt att gå klart grundskolan eftersom vi i Sverige har skolplikt till årskurs 9.

Det är frivilligt att gå gymnasiet, men det är fortfarande viktigt att se till så att man har något att göra efter grundskolan för att senare kunna klara sig på egen hand.

Om du inte går gymnasiet kan du ta kontakt med arbetsförmedlingen eller söka in till folkhögskola.

Att gå i skolan kan vara både roligt och spännande. Men ibland kan läxorna och proven kännas överväldigande. Ibland kan de till och med kännas så svåra och tidskrävande att man tappar motivation och vilja till att göra dem. Speciellt om man vill ha höga betyg eller har särskilt svårt för ett skolämne.

Den känslan är fullt normal och många elever har någon gång varit i samma sits. Det viktigaste är att ta det lugnt och försöka ta tag i sin situation.

Det finns många vägar att gå för att bli av med din prestationsångest eller stress, här är några av dem:

  • Gör upp ett studieschema, planera när och hur mycket tid du ska lägga ner på varje läxa.
  • Studera med vänner för att underlätta trycket. Ni kan hjälpa varandra med de ämnen som den ena av er tycker är extra svårt.
  • Ta kontakt med SYV eller din lärare för att lägga upp en plan för dina studier.
  • Kontakta din skolkurator för att prata om din stress eller prestationsångest

Läs mer på Youmo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 juni 2020