Särskilt boende

När dina behov av vård och omsorg är så stora att du inte längre vill eller kan bo kvar hemma kan du ansöka om lägenhet i ett särskilt boende. Här får du stöd dygnet runt för att din vardag ska fungera på bästa sätt.

Så fungerar det på ett särskilt boende

Du som flyttar in på ett särskilt boende kommer att träffa omsorgspersonal dagligen. De ser till att din vardag fungerar och de finns på boendet dygnet runt. Det kan vara bra att veta att du inte har personal omkring dig hela tiden, men vi gör vårt bästa för att finnas där när du behöver vår hjälp. På boendet kan du alltid nå personalen genom att trycka på din trygghetsklocka.

Du har tillgång till en omvårdnadsansvarig sjuksköterska. I verksamheten finns också sjukgymnast och arbetsterapeut. De kan göra individuella bedömningar och behandlingar samt handleda personalen i omsorgsarbetet.

Medicinska insatser ansvarar sjuksköterskan för. Du vänder dig till sjuksköterskan med allt som rör dina mediciner och ditt hälsotillstånd.

Fysioterapeut (sjukgymnast) och arbetsterapeut svarar för frågor som gäller rehabilitering i vardagen samt hjälpmedel.

Enhetschefen har det samlade ansvaret för verksamheten. I arbetsuppgifterna ingår bland annat personalbemanning, ekonomi och att du får den hjälp som du har rätt till. Det går bra att kontakta enhetschefen om du eller anhöriga har frågor eller synpunkter. Kontaktuppgifter till enhetschef finns på respektive boendes sida.

Avgifter

Som boende betalar du en omvårdnadsavgift, måltider och månadshyra. Hyran avser en egen lägenhet samt tillgång till gemensamma rum och trädgård som delas med andra hyresgäster.
Avgifter, mer information

Mat och måltider

I boendet ingår helpension med tre huvudmål och mellanmål. Du väljer själv var du vill äta dina måltider.
Restauranger, menyer och information

Våra särskilda boenden

Björkbacken ligger centralt i Sjöbo med närhet till vårdcentral, folktandvård och vacker natur. Här finns även Björkbackens restaurang.

Det finns 46 enrumslägenheter på cirka 30 kvadratmeter samt tre större lägenheter för två personer. Björkbacken har trevliga innergårdar med fina uteplatser och gångbanor som inbjuder till promenad. Huset erbjuder internet i alla publika utrymmen.

Lägenheterna

Lägenheterna är utrustade med säng och madrass samt stort hygienutrymme. Vask och kylskåp finns i lägenheten. Hyresgästen möblerar själv i övrigt.

Mat

Björkbackens restaurang är öppen för seniorer och har fullständiga rättigheter.

Kontakt

Besöksadress: Björkvägen 5, Sjöbo
Fler kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Ängsgården är belägen centralt i Sjöbo nära Åsumsån och erbjuder fina uteplatser och gångbanor för avkopplande promenader. Här finns Glädjekällans restaurang och boendet är särskilt anpassat för personer med demenssjukdom.

Lägenheterna

Lägenheterna är enrumslägenheter på ca 30 kvadratmeter och stort hygienutrymme. Lägenheterna är utrustade med säng och madrass samt stort hygienutrymme. Vask och kylskåp finns i lägenheten. Hyresgästen möblerar själv i övrigt.

Mat

Helpension med tre huvudmål och mellanmål ingår i boendet.

Sandbäcksgården ligger i utkanten av Sjöbo med närhet till naturen och Åsumsån. Boendets fina uteplatser och gångbanor i parken inbjuder till promenader. Sandbäcksgården är särskilt inriktat på personer med demenssjukdom.

Lägenheterna

Sandbäcksgården har 21 lägenheter. Lägenheterna är enrumslägenheter med stort hygienutrymme. I lägenheten finns säng med madrass, i övrigt möblerar hyresgästen själv.

Mat

Sandbäcksgården har inget storkök utan får färdiglagad mat från Ängsgården.

Kontakt

Besöksadress: Kyrkgränd 9, Sjöbo
Fler kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Rosenlund ligger i utkanten av Lövestad med ett litet parkområde intill och erbjuder en dagcentral med restaurang och aktiviteter för seniorer.

Byggnaden är i två plan och innehåller 26 lägenheter. Huskropparna är i längor vilket skapar små miljöer med gångar och sittplatser där man alltid kan hitta ett lugnt hörn. Huset erbjuder internet i alla publika utrymmen.

Lägenheten

I lägenheten finns säng och madrass, i övrigt möblerar hyresgästen själv.

Mat

Rosenlunds restaurang är öppen för seniorer och har fullständiga rättigheter.

Kontakt

Besöksadress: Storgatan 7, Lövestad
Fler kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Solkullen ligger på en höjd i utkanten av Vollsjö. Det finns en trevlig innergård och promenadstråk i anslutning till byggnaderna. Solkullen erbjuder även servicelägenheter.

Runt byggnaderna finns stora grönområden och åkrar. Solkullen ligger på lagom avstånd från landsvägen. Huset erbjuder internet i alla publika utrymmen.

Lägenheterna

Lägenheterna är av varierande storlekar. Alla lägenheter har stort hygienutrymme. Nästan alla lägenheter ligger i markplan och flera har uteplats. I lägenheten finns säng och madrass, i övrigt möblerar hyresgästen själv.

Mat

Solkullens restaurang är öppen för seniorer och har fullständiga rättigheter.

Kontakt

Besöksadress: Vångavägen 7, Vollsjö
Fler kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Om du har en demenssjukdom och det inte längre fungerar att bo hemma finns det särskilda demensboenden att flytta till. På ett boende med rätt kompetens kan du med en demenssjukdom få en lugnare tillvaro som passar dina förändrade behov.

Ett första steg kan vara att bo kortare perioder hemifrån, så kallad avlösningsvistelse. Men det finns också möjlighet att flytta permanent till ett demensboende.

Demensboende finns på:

  • Sandbäcksgården
  • Ängsgården
  • Solkullen

Stöd och hjälp vid demenssjukdom

Många anhöriga uttrycker att de känner tveksamhet och även dåligt samvete inför en flytt. Men på ett boende med rätt kompetens kan en person med demenssjukdom faktiskt få en lugnare tillvaro som passar de nya behoven. I kommunen har vi ett demensteam som arbetar för att öka livskvaliteten hos dig som är demenssjuk och för dig som är anhörig. Vi erbjuder stöd och hjälp från varje persons behov, både enskilt och i grupp.
Demensteamet, mer information

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 juli 2024
Omsorg och stöd