Orans friluftsområde

Sjöbo Ora

Sjöbo Ora

Orans friluftsområde är ett natur- och skogsområde strax öster om Sjöbo tätort. Från Sjöbo busstation är det 1 km till Oran. I anslutning till Orans friluftsområde finns också Orebadet och Orebackens camping. Det finns motionsslingor både på norra och södra sidan om väg 11.

Från början dominerade vintersporten Orans friluftsområde. Sveriges sydligaste hoppbacke fanns i anslutning till grusparkeringen söder om Orebackens camping. Här fanns också restaurang och caféet Orestugan. Byggnaden brann ner till grunden i början av 1980-talet.

Vintersäsongen beräknades till drygt 40 dagar och för att få ut det mesta av den anlade man en skidbacke i norrsluttningen av Sjöbo Ora. Backen finns än idag kvar och det är Friluftsfrämjandet i Sjöbo som sköter liften.

Längdskidspår spåras på den södra sidan om väg 11 om snödjupet tillåter.

Motionsspår
Sex olika motionsslingor inbjuder till promenad eller löpning i varierande terräng. På den norra sidan av väg 11 finns tre slingor med längden 2,7 km, 5,5 km och 9,5 km. Det finns också en el-ljusslinga.
På södra sidan av väg 11 finns tre slingor med längden 3,3 km, 4,9 km och 6,1 km.

Karta över motionsspår

Mountainbikeslingor
Stiftelsen Mountainbike i Skåne har anlagt slingor och en skill area i området. Information om spåren finns på Mountaionbike i Skånes hemsida.

Mountainbike i Skånelänk till annan webbplats

Orebadet (friluftsbad)
På Orebadet finns en 50 meters utomhusbassäng med motionsbana, undervisningsbassäng och seperat plaskpool för de minsta barnen.
Det finns också hopptorn 5 m och 3 m. Området har stora grönområden med bänkar. Under öppettiderna finns kiosk med glass, snacks, varm och kall dryck och lättare mat. Information om öppettider finns på Orebadets hemsida.

Orebadetlänk till annan webbplats

Camping
Orebackens camping ligger i anslutning till friluftsområdet. Campingen är en tre-stjärnig camping med stugor, vandrarhem, tält/husvagn/husbilsplatser, servicebyggnad och lekplats. Information om bokning finns på Orebackens campingsida hemsida.

Orebackens campinglänk till annan webbplats


Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 juni 2022
Uppleva och göra