Bild

Björka ridslinga

Häst i Sjöbo

Det bor många hästar i Sjöbo kommun, närmare bestämt ca 120 hästar per
1 000 personer. Det innebär att Sjöbo kommun är en av landets hästtätaste kommuner.

Hästen har stor betydelse för kommunen i dag och historiskt har hästen under flera hundra år varit viktig för Sjöbo och häradet Färs Härad genom framgångsrik avel av ardennerhästar och tidigare den utdöda hästrasen "färsingen".

I början av 2000-talet uppmärksammades att det blev alltfler hästar i kommunen. Verksamheter med ridhästar, trav- och galopphästar, körhästar, western- och islandshästar och ardennerhästar finns väl representarde i kommunen, på från stora profesionnella hästföretag till små hästgårdar med hobbyverksamhet.

Naturförhållandena i Sjöbo är gynsamma för hästhållning med stora områden med lätta jordar som är lämpade för att träna häst. Klimatet ger också möjlighet att träna under stora delar av året. Det är nära till de stora tävlingarna i södra Sverige och norra Europa.

Det finns också goda möjligheter att rida i naturen. Björka ridslinga runt Sjöbo Golfklubbs anläggning och med trailerparkering innanför golfbanans grindar, erbjuder en naturskön och omväxlande ridtur i delvis kuperad och mycket viltrik terräng. Ridslingorna i Snogeholms strövområde ger också häst och ryttare en fantastisk naturupplevelseupplevelse. Trailerparkering finns lättillgänglig någon kilometer in i området längs vägen.
Karta över Snogeholms strövområde med ridlederlänk till annan webbplats

Många lantbruk ställs om till hästgårdar och mark- och gårdspriserna är konkurrenskraftiga. Foderproduktionen inom kommunen håller hög klass.

Det finns fem ryttarföreningar i kommunen och arrangeras större hopp- och dressyrtävlingar varje år, liksom fälttävlan och distanstävling.

Länk till information om hästhållning och hästgård i Sjöbo.

Aktuellt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 september 2022
Uppleva och göra