Om Sjöbo kommun

Natursköna och hästtäta Sjöbo kommun ligger mitt i södra Skåne. På en yta av 500 km2 bor 19 478 invånare. Många upptäcker livskvaliteten och den attraktiva boendemiljön som finns i Sjöbo kommun. Undersökningar visar att Sjöboborna trivs och känner sig trygga.

Naturskönt, tryggt och aktivt

Visste du att Sjöbo kommun är en av Sveriges hästtätaste kommuner? Här bor eliten inom flera av hästnäringens discipliner; de har som många andra upptäckt de fantastiska möjligheterna som Sjöbo kommun erbjuder. Här finns tillgänglig och vacker natur, ett livskraftigt näringsliv, bra service och en närhet till både storstadsregionen Lund/Malmö/Köpenhamn och kontinenten. I Sjöbo kommun bor du naturskönt och tryggt, med den service du behöver, och med möjligheten att på dryga halvtimmen nå storstadsmiljö. I Sjöbo kommun kan du bo i tätorten Sjöbo eller någon av våra byar såsom Blentarp, Vollsjö, Lövestad, Öved, Bjärsjölagård, Tolånga, Sövde eller Röddinge. Sjöbo kommun sammanfaller i stort med det mytomspunna Färs härad.

Sjöbo marknad

I slutet av juli varje år samlas knallar, besökare och utställare och skapar gemensamt den myllrande, härliga och inbjudande Sjöbo marknad. Drygt 150 000 lockas årligen till vår traditionsfyllda marknad som är en av Sveriges största. Välkommen du också att ställa ut eller att bara strosa runt och njuta av miljön och allt som erbjuds.

Drivande och innovativt näringsliv

Kommunen har ett rikt näringsliv med drygt 1 600 små och medelstora företag. Cirka 700 är jordbruksföretag. Näringslivet är aktivt och drivande och företagen ökar i antal.

Det goda livet

Här är naturen en självklar del av livet - Sjöbo har både vackra badsjöar, sinnrika gröna bokskogar, kulturlandskap med ängar och den härligt böljande åkermarken. Så oavsett om du vill bada, springa, rida, vandra, fiska eller jaga, så finns möjligheten här.

Vi är med rätta väldigt stolta över vårt kulturarv och hoppas att du som besöker Sjöbo kommun passar på att njuta av allt från vackra slott och korsvirkeslängor i underbara miljöer, Lilla Rödde textilmuseum och Piratenmuseet till Kulturens Östarp. Upplevelser med tradition som berikar och kompletterar exempelvis nya, hyllade restauranger, skulpturparker samt teater- och musikuppsättningar.

Sjöbos utveckling är positiv med både ökad inflyttning och ett växande näringsliv. Närheten till kontinenten ger stora möjligheter till handel, utbyte och resor. Genom Öresundsförbindelsen och Citytunneln är det lätt att skapa en djupare integration med Danmark och Köpenhamnsområdet. Med bil når du Sturups flygplats, Malmö/Lund och Ystad på drygt en halvtimme. I Sjöbo finns unika möjligheter att bo och arbeta nära naturen och ha hela Europa inom behagligt avstånd.

Befolkning

19 478 invånare (Kvartal 3 2023 SCB)

Ps!

Vi är inte bara en av Sveriges mesta och bästa hästkommuner med bland annat en världsmästare i 5-gait combination islandshästar - vi har också en världsmästare i luftgevärsskytte, jätteduktiga simmare, traceurs och traceuses och mountainbikecyklister (bland andra)!

Skattesats

32,10

Yta

cirka 500 km2

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 april 2024