Samlokaliserade verksamheter

En samlokaliserad verksamhet är en verksamhet som använder samma avfallskärl för förpackningar som hushållen i ett flerbostadshus eller villa.

Det kan till exempel vara en frisör eller restaurang som bedriver verksamhet i samma fastighet som hushållen.
Om verksamheten däremot har egna sopkärl (även om de finns i samma miljörum som de boendes kärl) räknas verksamheten inte som en samlokaliserad verksamhet. Däremot kan verksamheten efter överenskommelse med fastighetsägaren välja att bli samlokaliserad.

Samlokaliserade verksamheter måste själva anmäla om de vill lämna sitt avfall i samma kärl som de boende eller om de vill köpa tjänsten från en privat entreprenör.

Kommunalt ansvar

Från den 1 januari 2024 ansvarar kommunerna för insamling av förpackningar från samlokaliserade verksamheter, det vill säga verksamheter som delar avfallskärl för förpackningar med hushållen i en fastighet.

Varje sådan verksamhet måste välja om den vill vara samlokaliserad och därmed ha insamling av förpackningsavfall via Sjöbo kommun eller om den vill anlita en privat entreprenör (innebär egna avfallskärl). För att ha insamling via Sjöbo kommun måste du anmäla samlokalisering till oss. Observera att du behöver anmäla samlokalisering även om du redan idag delar kärl med hushållen i fastigheten.

Kontakt

 • Kundtjänst tekniska förvaltningen

  Kundtjänst tekniska förvaltningen

  0416 - 271 53

  kundtjanstteknik@sjobo.se

  Besöksadress

  Ommavägen 30

  Postadress

  275 33 Sjöbo

  Expeditionstider Ommavägen 30:

  Måndag till fredag 10:00 - 12:00. Övriga tider enligt överenskommelse.

  Telefontider:

  Måndag till fredag 10:00 - 12:00

  Vill du komma i kontakt med en handläggare på vår förvaltning kan du välja mellan att ringa till vår kundtjänst eller till kommunens växel och be att bli kopplad eller lämna ett meddelande så ringer vi upp dig.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 mars 2024