Kor i en hage

Foto: Per Nyström

Djur och lantbruk

Att vara djurägare innebär att du har ett ansvar för att djuren mår bra och att du visar hänsyn till omgivningen. Här kan du läsa mer om vad som gäller för dig som har lantbruk såväl som för dig som har ett husdjur.

Kommunen ansvarar för miljö- och hälsoskyddstillsynen när det rör störningar från djur, exempelvis i form av ljud och lukt. Kommunens miljöinspektörer besöker lantbruk och tittar på bland annat gödsel- och bekämpningsmedel och avfallshantering.

Djurskydd

Länsstyrelsen har ansvar för att kontrollera djurskyddet. Om du misstänker att djur far illa, kontakta länsstyrelsen på 010-224 10 00. Om du vill kan du göra en anmälan anonymt. Om det är akut och du inte kan nå länsstyrelsen, kontakta polisen på telefonnummer 114 14. Om djurskydd på Länsstyrelsens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Har du koll?

Mitt i vintern är det inte helt ovanligt att strömmen går, och då är det viktigt att vara förberedd som djurägare så att djuren får den värme och tillgång till vatten med mera som de ju behöver. Hemsidan Har du kolllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ger bra tips inför olika väderlägen eller händelser som kan innebära att man behöver vara extra förberedd.

Kontakt

Unable to render Vue app.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 september 2019
Sidan publicerad av: Annika Jeppsson
Bygga, bo och miljö