Modersmålsstöd handlar om att förskolan visar intresse för barnets modersmål, att uppmuntra till att modersmålet blir ett umgängesspråk i hemmet samt att det finns en nyfikenhet och en positiv inställning till flerspråkighet.
Förskolan har ett ansvar att arbeta med modersmålsstöd som ett av strävansmålen i läroplanen för förskolan samt att arbeta med värderingar och attityder.
För att bättre kunna ge modersmålsstöd i förskolan har Sjöbo kommun gjort ett samlat dokument Modersmålsplan som kan skapa goda förutsättningar för alla våra flerspråkiga barn i förskolan.
Förskolans personal kan arbeta med modersmålsstöd genom bland annat:
Tänk på att:
I Skollagen (SFS 2010:800) 8 kap. Förskolan, 10§ står att " Förskolan ska medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål" (s.78).
I Läroplan för förskolan (Skolverket, 2018) punkt 2. Mål och riktlinjer, punkt 2.2 Utveckling och lärande står att " Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål, om barnet har ett annat modersmål än svenska, "(s. 14).