Tips för dig som är hemma med barn

Här får du tips på roliga och spännande lekar och pyssel som du kan göra tillsammans med ditt barn.

Recept på sånt du kan göra själv

Recept 1: lika delar vatten och vetemjöl och några droppar karamellfärg. Blanda ihop, vill man ha lösare färg, tar man i lite mera vatten.

Recept 2: filmjölk och några droppar karamellfärg

Recept:

4 dl vetemjöl

2 dl salt

2 dl vatten

2 msk rapsolja

ev hushållsfärg.

Blanda mjöl, salt, vatten och olja till en smidig deg. Tillsätt lite mer vatten om degen blir för torr, och lite mer mjöl om degen blir för blöt. Färga eventuellt degen med hushållsfärg. Forma till valfria figurer, grädda dem i mitten av ugnen cirka 2-4 timmar. Svalna. Om man vill kan figurerna sedan målas med färg.

Recept:

4 dl vatten

2 msk matolja

några droppar hushållsfärg

4 dl vetemjöl

2 dl salt

2 msk alun finns på apoteket eller 2 msk citronsyra

Koka upp vattnet i en kastrull. Tillsätt oljan och droppa ner några droppar färg.

Blanda vetemjöl, salt och alun eller citronsyra ordentligt i en stor skål.

Häll det färgade vattnet över de torra ingredienserna och rör om ordentligt till en lera och knåda den till en deg. Förvara i en burk med tätslutande lock eller i en tät plastpåse.

Recept:

3 dl kallt vatten

2 ½ msk potatismjöl

hushållsfärg

några droppar matolja

Vispa ut mjölet i kallt vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning tills det tjocknar. Tillsätt några droppar hushållsfärg. Rör i några droppar olja så att slajmet blir smidigt. Låt svalna.

Recept:

8 dl vetemjöl

1 dl babyolja eller matolja

Blanda ihop.

Recept:

1 dl salt

1 dl vatten

½ dl majsstärkelse

Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull och rör om, låt koka ihop under omrörning till en tjock deg. Rör konstant så det inte fastnar i botten. Ta ur leran ur kastrullen och tillsätt eventuellt lite mer maizena/majsstärkelse tills du får en bra lera du kan jobba med.

Kavla ut och stansa med pepparkaksmått, använd maizena som mjöl så det inte klibbar. När man är färdig lägges leran på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen cirka 200 grader tills de stelnat. Ha ugnsluckan lite på glänt. När leran är torr kan dessa dekoreras med färg, glitter med mera.

Recept:

4-5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

50 g smör mjukt

½ tsk salt

1 ¾ dl vatten

Blanda 3 dl mjöl, bakpulver, salt och smör i en bunke. Tillsätt vatten och rör till en deg, tillsätt mer mjöl tills det blir en smidig deg. Antingen kan man platta ut degen till runda kakor och steka i stekjärn eller grilla, annars kan man göra korvar av degen och rulla degen runt en pinne som man grillar.

Recept:

1 ½ dl strösocker

4 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 ½ dl mjölk

2 ägg

smör

strösocker

Blanda socker, mjöl, bakpulver, och vaniljsocker i en bunke. Vispa ner mjölk till en slät smet och rör ner äggen. Stek plättarna i smör och vänd dem eventuellt i socker. Ät och njut!

Recept:

1 stor skivad banan

1 dl frysta blåbär

1 dl frysta jordgubbar

1 tsk vaniljsocker

1 dl grädde

Mixa allt i en blender, häll upp i form och frys.

Recept:

150 gram fryst mango

1 dl mjölk

Mixa mango med mjölk tills en glassig konsistens uppstår. Färdig!

Tips på roliga utomhusaktiviteter!

Vårsolen börjar visa sig och det finns mycket du kan göra i trädgården ihop med dina barn. Om du bor i lägenhet går det fint att plantera krassegroddar, gro ärtskott och gro solrosfrön i en liten kruka på fönsterkarmen. Plocka fram dina gröna fingrar!

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 april 2023