Elever äter lunch på Vollsjö skola,

Skolmåltiderna

Det är kommunens måltidsverksamhet som lagar och serverar maten i gymnasie, grundskolan och förskolor i Sjöbo kommun. Måltidsverksamheten tillhör vård- och omsorgsförvaltningen.

Varje dag tillagar och serveras det till förskola cirka 600 portioner lunch och till skola/gymnasium cirka 2500 portioner lunch. Dessutom serverar vi frukost och mellanmål till barn i förskolor och fritidsverksamhet. Det är viktigt att våra barn och ungdomar äter av skollunchen, den ger den näring som man så väl behöver för att klara dagens skolarbete och andra aktiviteter.

I skolan serverar vi ett alternativ till dagens rätt, men när den alternativa rätten är slut så serveras den återstående. Den dagliga färgrika salladsbuffén innehåller 5-6 olika sorters grönsaker och ska väcka intresse för olika smaker.

När vi tillagar måltider följer vi styrdokumentet policy för mat och måltider , 135 kB, öppnas i nytt fönster. med riktlinjerna kommunens kostprogram , 232 kB, öppnas i nytt fönster., men också livsmedelsverkets riktlinjer för bra mat i skola/förskola samt svenska näringsrekommendationer SNR för en bra sammansatt kost.

Skolmatsedeln tas fram för en termin i taget och är ett samarbete mellan enhetschef och de olika köken, med påverkansmöjligheter för elever/barn genom att kommentarer får lämnas på matsedeln varje termin.

Vi väljer mer fullkornsprodukter, använder mindre sötade livsmedel och serverar lättmjölk till skollunchen. Vi använder eller serverar inte jordnötter, nötter, mandel, sesamfrö eller skaldjur i våra skolor och förskolor med tanke på risken för allergiska reaktioner.

Specialkost

Har ditt barn en matallergi eller äter vegetarisk kost? Då kan du använda blanketten Intyg för specialkost/avvikande kost. Tänk på att det vid allergi krävs ett intyg från dietist eller läkare.

Specialkost erbjuds till barn och elever inom förskola, skola och fritidshem i Sjöbo kommun.

Blankett - Intyg för specialkost/avvikande kost Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I samband med Earth Hour tog vi fram tre filmer som berättar om hur vi arbetar med måltiderna i Sjöbo kommun. Du kan se fler filmer i Sjöbo kommuns Youtube-kanal. Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 mars 2023